EM-billetter og millioner på spil: Sådan fungerer Nations League

16x9
Det danske fodboldlandshold er i gruppe med Wales og Irland i Nations League. Foto: Ernst Van Norde / Ritzau Scanpix

Der bliver uddelt fire pladser til EM i Nations League. Her kan du få et indblik i, hvad Nations League egentlig er.

- For at være ærlig ved jeg ikke rigtig, hvordan det fungerer.

Sådan lyder det fra en storsmilende Martin Braithwaite, da TV 2 SPORT spørger ham ind til Nations League.

Er du også i tvivl om, hvad Nations League er, og hvad landsholdene kan opnå ved at være med i turneringen? Så kan du med fordel læse med her.

UEFA har lavet Nations League for at øge interessen for landsholdsfodbold. Turneringen består af 55 europæiske lande og bliver afholdt sideløbende med kvalifikationskampene til EM i 2020.

Der er tale om træningskampe, men med den vigtige detalje, at holdene også kan sikre sig en billet til EM igennem Nations League. Det er så at sige landsholdenes ekstra chance for at spille sig til EM, hvis den ’almindelige’ kvalifikation mislykkes.

Fire EM-billetter på spil – én i hver liga

De 55 nationer i Nations League er delt op i fire forskellige ligaer. Landsholdene er delt op efter deres placering på verdensranglisten, så i Liga A finder vi de 12 stærkeste landshold. Danmark er placeret i Liga B, hvor der også er 12 hold, mens Liga C og D indeholder henholdsvis 15 og 16 hold.

I alle ligaer er der én EM-plads på spil – det betyder altså, at de lavest rangerede hold i Liga D også dyster om en direkte billet til EM.

Alle fire ligaer er delt op i fire grupper, hvilket vil sige, at der i alt er 16 grupper. Danmark er i gruppe med Wales og Irland. For nationerne gælder det om at vinde deres respektive gruppe, fordi det vil sikre dem en plads i playoffkampene.

De fire gruppevindere i den enkelte liga mødes nemlig i playoffkampe, nærmere bestemt to semifinaler og sidenhen en finale. Vinderen af finalen sikrer sig på den måde en plads til EM.

Lad os give et eksempel: De fire gruppevindere i Liga D mødes til deres ligas ”Final 4”, hvor de fire hold starter med at spille semifinaler. Herefter mødes de to vindere i finalen, og den samlede vinder har vundet ligaen og er klar til EM.

EM-kvalifikation er afgjort inden Nations League

Ved siden af Nations League deltager alle nationerne også i den ’almindelige’ EM-kvalifikation. Den er afgjort, inden Nations League er færdigspillet. Det betyder, at Nations League er holdenes ekstra chance for at komme med til EM, hvis den almindelige kvalifikation glipper.

Det betyder også, at der kan komme en situation, hvor mange af holdene i en liga allerede har kvalificeret sig. Hvis eksempelvis ni ud af 12 hold i Liga A har kvalificeret sig til EM på forhånd, møder de tre resterende hold det bedste hold fra Liga B i deres Final 4.

For holdene i Liga A er der desuden mange penge på spil. Her mødes de fire gruppevindere nemlig i finalerne i sommeren 2019, og vinderen her indkasserer en præmie på cirka 33 millioner danske kroner.

Nations League
Her kan du se ligaerne og grupperne i Nations League.