- Endnu en Stål(e)sat klassepræstation af FCK

16x9
Ståle Solbakken på sidelinjen i Bordaeux. Foto: Nicolas Tucat / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Hvis nogen har været i tvivl, er det nu slået markant fast, at FC København er det eneste danske klubhold med internationalt snit.

FC København er langt foran de andre danske klubhold. De er med i et europæisk gruppespil for 12. gang på 13 år, og i denne sæson sendte københavnerne først italienske Atalanta ud af kvalifikationen til Europa League. I gruppespillet blev det 1-1 mod topfavoritten i gruppen, Zenit fra Sankt. Petersborg og nu en 2-1-sejr i Bordeaux torsdag aften. Det oser af europæisk i organisationen. Både blandt spillerne og ikke mindst rundt om dem og i træner og manager Ståle Solbakken.

De andre danske hold er langt bagefter, hvilket vi så med den fælles exit i kvalifikationen. FC Midtjylland røg ud til Malmø FF fra middelklassen, og Brøndby blev nærmest ydmyget af belgiske Genk, der i to kampe fik lov at score ni mål mod holdet fra Vestegnen.

FCK og Ståle Solbakken har det bare i sig. Nordmanden har en evne til at læse mellemfolkeligt i fodboldmæssig forstand. Han er godt forberedt på modstanderne, og han forbereder sine egne spillere europæisk. Han sætter dem særligt op.

Europa er drivkraften 

Det er nærliggende at sige, at Solbakken bruger Superligaen til at klargøre sit hold europæisk. Det er lige så nærliggende at sige, at det er europæisk deltagelse, der tænder ham, der motiverer ham, der ér ham. 

Det samme med organisationen som helhed og folkene omkring Sol-Ståle. Visionerne er der - naturligvis - ligesom ambitionerne, målsætningerne og det selvvalgte, interne pres (og det pres, der kommer udefra) - og så håndteringen af det hele. Det var en lang vej, FCK havde denne gang til de mange penge og de særlige udfordringer. Men det var klasse at nå målet endnu en gang, og nu fortsætter de Stål(e)-sat.

Selvfølgelig var der held med undervejs i Bordeaux, men der blev arbejdet professionelt både fysisk og taktisk. Det var ingenlunde uretfærdigt - selvom vinden stred med misbrugt fransk straffespark og to afslutninger på stolpen - men det er klasse at få maksimum med hjem. Tre point på vilje, på kløgt og på en mesterlig styring fra sidelinjen. Og så har vi i de europæiske kampe set forskellige spillere folde sig ud. Det er også en særlig klasse.

Skiftes til at vise klassen

Stephan Andersen - Superliga-reserve. William Kvist - Superliga-reserve. Andreas Bjelland, der er lige i nærheden af sit livs form. Og Dame N’Doye, som de andre slår sig på, og som er en mester at spille op på. De var rutinen og overblikket i FCK's triumf.

Og sådan har de på skift vist klasse i europæisk sammenhæng - og Ståle Solbakken har mesterligt blandet kortene. Det er en samlet organisation, der er mere til Europa end til Vendsyssel.

De græmmede sig efter fiaskoen i det nordjyske, og selvom de bejler til mesterskabet igen i år, så er Europa helt klart det, der tænder (og tæller) i FCK.