Danske fodboldfans fik ikke krænket menneskerettigheder, siger domstol

16x9
Billede fra arkiv. Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix

Tre fodboldfans sad frihedsberøvet i over de seks timer, som normalt er hovedreglen for sådanne hændelser.

Det var helt i overensstemmelse med menneskerettighederne, at tre aarhusianske fodboldfans i 2009 blev frihedsberøvet. Det skete, mens Danmark mødte Sverige til landskamp i fodbold. 

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol har mandag afvist en klage fra de tre, som blev anholdt præventivt i over syv timer. 

Fodboldkampen, der var en skæbnekamp om at komme med til VM i fodbold, blev spillet 10. oktober 2009. Jakob Poulsen scorede kampens eneste mål.

Et centralt spørgsmål i sagen var, om politiet kunne begrunde en anholdelse - uden en sigtelse for lovovertrædelser - på over de seks timer. Seks timer er hovedreglen. Men det er muligt ifølge loven at forlænge anholdelsen, hvis det skønnes nødvendigt. 

Menneskerettighedsdomstolen mener, at disse lange frihedsberøvelser var begrundede. Det samme er Retten i Aarhus og Vestre Landsret tidligere nået frem til. 

- Domstolen fandt det godtgjort, at danske retter ramte den rette balance mellem klagernes frihedsrettigheder og vigtigheden af at undgå hooliganisme, hedder det i dommen fra Strasbourg.

Da sagen blev indledt ved Retten i Aarhus, var det den første om politiets præventive anholdelser af fodboldfans.