Træner forsvarer dommer, der gav gult kort for hyldest til afdød klubejer

16x9
Demarai Gray fejrede sin scoring ved at tage trøjen af og hylde den afdøde klubejer Vichai Srivaddhanaprabha. Foto: Darren Staples / Ritzau Scanpix

Det delte vandene, da Leicesters Demarai Gray fik gult kort for at tage sin trøje af for at hylde Vichai Srivaddhanaprabha.

Kasper Schmeichels klub Leicester og fodboldverdenen blev ramt af en tragedie i sidste weekend, da klubbens thailandske ejer, Vichai Srivaddhanaprabha, var involveret i et helikopterstyrt.

Han og fire personer om bord omkom i ulykken, og tragedien har selvsagt ligget som en tung sky over klubben, der lørdag spillede sin første kamp siden Srivaddhanaprabhas dødsfald.

Jeg har sympati med dommeren, for han ligner en idiot, uden at han har gjort noget galt

Kenn Hansen, tidligere topdommer

Her vandt Leicester med 1-0 over Cardiff på en scoring af Demarai Gray, der fejrede scoringen med at tage trøjen af. Under sin spillertrøje havde han en anden trøje med teksten 'For Vichai'.

Kampens dommer, Lee Probert, fulgte reglerne og tildelte Gray et gult kort.

Dommerens aktion har delt vandene blandt eksperter og på de sociale medier. Skulle han følge reglerne, eller manglede han situationsfornemmelse?

Lee Probert (th) under Leicesters kamp mod Cardiff.
Lee Probert (th) under Leicesters kamp mod Cardiff. Foto: Darren Staples / Ritzau Scanpix

- Vi spillede som professionelle, og det var vigtigt for dommeren ligeledes at være professionel, sagde Leicester-træner Claude Puel efter kampen ifølge BBC.

Også den tidligere engelske landsholdsspiller Gary Lineker bakkede op om dommerens beslutning.

- Der har været rigtig meget snak om det på sociale medier, hvor folk mener, at han skulle have set gennem fingre med det. Det skulle han måske også, men i det store billede er der langt vigtigere ting at bekymre sig om, sagde Lineker i BBC-programmet Match of the day.

Kritik fra danske eksperter

Herhjemme var der ikke opbakning til det gule kort fra eksperterne Brian Laudrup og Morten Bruun.

Ifølge BT udtalte Brian Laudrup i studiet på 6'eren, at han håber, det gule kort til Gray bliver annulleret, mens Morten Bruun på Twitter kaldte det gule kort for "dagens brøler."

Den tidligere topdommer Kenn Hansen hylder Leicester-træner Claude Puels reaktion efter kampen.

Sympati fra tidligere topdommer

Hansen anerkender, at det er en ekstremt svær situation for dommeren, og at beslutningen på ingen måde er simpel, selvom han i teorien kunne have undladt det gule kort.

- Jeg har sympati med dommeren, for han ligner en idiot, uden at han har gjort noget galt, siger Kenn Hansen.

- Det er jo oplagt, at det er en ekstraordinær situation. Man kan vælge at kigge væk. Jeg vil heller ikke afvise, at jeg i en kamp helt ekstraordinært havde valgt at gøre det.

- Problemet er bare, at det er så tydeligt. Det er uden for enhver tvivl, at det er sket. Vælger han at overse det, havde han haft et forklaringsproblem, hvis spilleren senere i kampen skulle have et gult kort.

Kenn Hansen påpeger, at det engelske fodboldforbund efterfølgende kan gå ind og annullere advarslen, men så falder det igen tilbage på dommeren.

- Man kan stille sig selv spørgsmålet, om det skal blive dommerens problem, at spilleren vælger at lave den gestus. Dommeren ligner en idiot, og spilleren ser sympatisk ud. Der er ingen tvivl om, at det PR-mæssigt er en superdårlig sag for en dommer.

Den tidligere topdommer perspektiverer sagen til det andet gule kort, som FC Københavns Zeca fik for at hoppe op på et hegn og fejre en scoring med fansene. Et klart regelbrud, hvor situationsformmelse - eller mangel på samme - var til debat.

I ordet situationsfornemmelse, siger Hansen, ligger der nemlig ofte det paradoks, at regler skal brydes.

- Man skal huske, at det direkte står i loven, at det skal koste et gult kort. Det skal man også have forståelse for. Det er spilleren, der har problemet, og ikke dommeren. Det er i forvejen svært nok at dømme, så tænk, hvis der også skal 'ses bort fra' de her soleklare ting.