Fodbolden har igen vist sit grimmeste ansigt

16x9
Da Andreas Christensen som 15-årig kom til Chelsea, skete det ifølge Politiken med en kontrakt, der også sikrede hans far millioner. Foto: Andrew Couldridge / Ritzau Scanpix

KOMMENTAR: Football Leaks viser fodboldens skyggeside og ulovligheder.

Strammere hud, færre udposninger - kort sagt: Fodbolden trænger i den grad til en ansigtsløftning.

Et udseende, der er grimmere end nogensinde. Det fyger med beviser mod aftalt spil, brug af doping, tvivlsomme pengeoverførsler, korrupte aftaler, spillerhandler udenom systemet.

Og det handler om legen med - handlerne med - unge spillere, der ikke altid er mere end bumsemodne, når der skal tages stilling til fremtiden, og der skal træffes valg. For hvem af rådgiverne og klubberne giver de rigtige råd, selvom de kan lyde rigtige? Hvem holder mere af sandheden og det lovlydige end af den hurtige underskrift og det hurtige løfte? Og hvem af de unge kan overskue…?

Historierne er utallige, når det handler om handler med helt unge, nærmest fodboldkonfirmander.

Det understreges af den fremragende dokumentation fra de såkaldte Football Leaks, som får et thumps up iført et dansk flag via Politiken. Dagbladet er blandt de 14 europæiske medier, der med tyske Der Spiegel som anfører, spiller bolden videre på baggrund af mere end 70 millioner lækkede dokumenter.

Danske klubber (og agenter) har været i spotlyset via Football Leaks, senest Vejle Boldklub, FC Nordsjælland og helt aktuelt en talentfuld landsholdsspiller Andreas Christensens far (og Chelsea). Det handler om en tilsyneladende ulovlig brug af netop farmands involvering som “talentspejder” - angiveligt for at klubben kunne få hans blot 15-årige søn til London-klubben.

DBU bør vise ansigt

En topadvokat, Dan Chapman fra firmaet Full Contact, peger på to ting, der er mistænkelige ifølge Football Leaks: Hans høje løn/bonus på omkring fem millioner kroner som agent uden licens, eller det at faren har været et såkaldt ulovligt lokkemiddel i kampen om sønnen, der var ombejlet af 20-30 andre klubber, fortæller han til Politiken.

Alt det er offentliggjort, og så er det op til og et krav om, at de nationale og internationale forbund reagerer kraftigt og konsekvent. Ikke kun i disse sager, men i det hele taget omkring alt, hvad der foregår af ulovligheder, der i den grad skader fodbolden.

Chelsea er i forvejen blev dømt for “ulovlig handel” med unge spillere under 18 år og har fået bøder på latterlige 500.000 schweizerfrancs. Fire andre unavngivne engelske klubber undersøges, men der er også bud efter Juventus og Paris SG.

DBU bør også vise ansigt i disse sager - om ikke dømmende, så dog på banen med nogle klarmeldinger. Hver gang der kommer en “sag”.

Det skal understreges, at ingen er dømt endnu, men beviserne synes klare.

Fodbolden har igen vist sit grimmeste ansigt - nu også med dansk islæt. Det er ødelæggende. Og risikerer en markant afstandtagen fra de millioner af fans, der elsker spillet, men hader alt, hvad der foregår i kulissen. De samme mennesker, der ofrer sig selv og deres økonomi i fodboldkærlighedens tegn.  

Fodbolden har fortjent, at de vender ryggen til.