Toft: Her er landsholdets nye anfører

16x9
Mathias 'Zanka' Jørgensen bærer anførerbindet mod Irland, hvis Christian Eriksen sidder over, spår Flemming Toft. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Åge Hareide skal i tilfælde af en pause til Christian Eriksen udpege en ny anfører mod Irland. Pilen peger på Mathias 'Zanka' Jørgensen.

Simon Kjær er væk, Kasper Schmeichel er væk, Thomas Delaney er væk - Christian Eriksen er formentlig væk.

Fire-banden på landsholdet, dem der siger mest, dem der på mange måder fører an, er ikke at finde på banen mandag i Aarhus, når Danmark møder Irland. Åge Hareide skal (formentlig) finde en ny anfører.

Et godt gæt er Mathias 'Zanka' Jørgensen - landsholdets nye kaptajn. Den 28-årige centerforsvarer har udviklet sig fra marginal-spiller til en af de meget fremtrædende, en der tager ansvar, en der har bidt sig fast på holdet. Mod Wales som reel styrmand i Simon Kjærs fravær.

Det ligner et oplagt valg, hvis ikke Eriksen spiller mandag. Det bliver afgjort definitivt søndag, når truppen er hjemme i Danmark. Eriksen bestemmer selv, om han vil være med. Hans fysik trænger til omsorg efter lidt bøvl i dette efterår - Tottenham har skånet ham og ser vel gerne, at fredag aftens anfører ikke spiller mod irerne (en kamp uden den store betydning). Eriksen vil selv gerne spille, men lytter naturligvis til sin krop, til Tottenham - og til Åge Hareide.

- Vi skal passe på Christian, lyder det omsorgsfuldt fra Hareide.

Og så virker det indlysende, at 'Zanka' formelt overtager anførerbindet og ekstra ansvar. En opgave han er helt klar til.

- Jeg er blevet mere ansvarsbevidst, jeg fornemmer, jeg har fået en langt vigtigere rolle på landsholdet end tidligere, jeg har ganske enkelt fået mere selvtillid - og det smitter af på mit spil og på det ansvar, jeg påtager mig, sagde den lange forsvarer på spillerhotellet inden afgang fra Cardiff med destination Tirstrup.

- At komme til VM var nærmest surrealistisk

Han kan ikke tage stilling til et eventuelt anførerhverv, da hverken Christian Eriksen eller Åge Hareide har meldt ud. Men han virker klar til en eventuel opgave.

- 'Zanka' er et godt bevis på den indstilling, der er i truppen. Han sad på bænken meget af den første tid på landsholdet, men var 100 procent klar til at komme ind og udføre en rolle, da han fik chancen. Nu er han en endnu vigtigere del af holdet - det så vi mod Wales. Og har set det siden VM-kampene i Rusland, siger Hareide.

- Mod Wales havde jeg Andreas Christensen ved min side i Simons (Kjær) fravær, og jeg synes, vi slap godt fra det, selvom jeg ærgrer mig over, at de scorede, og at jeg var lidt med i det mål, siger 'Zanka', der oprindeligt trådte sine støvler til i Østerbroklubben B 93, men fik sin største tid i to omgange i FC København, inden det forrige sommer blev engelske Huddersfield. Her har 'Zanka' spillet samtlige kampe i Premier League bortset fra en enkelt. Men det var tiden i PSV og en alvorlig skade i 2011, der står som det mindst hyggelige i danskerens fodboldtid.

- Dengang drømte jeg ikke om at skulle få den rolle, jeg nu har på landsholdet. At komme til VM var nærmest surrealistisk og det største indtil videre. Men vi har flere og større mål - og hvorfor ikke ved EM i 2020. Vi har et meget stærkt landshold med streg under sammenhold, alle har udviklet sig, og vi fungerer sammen.

'Zanka' giver skylden for landsholdets og egen succes, at alle har det godt i hinandens og Hareides selskab.

- Åge kom ind som et friskt pust. Som et nyt håb for dansk fodbold efter alle de år med Morten (Olsen). Alt ære og respekt for Morten. Jeg var glad for ham, men måske var vi kørt lidt døde i det, og folk var lidt sure. Der var gået lidt for meget Arsène Wenger i det. For at sige det mildt, siger manden, der er nærmere de to meter end de fleste.

Nu er han formentlig landsholdets nye leder - med eller uden armbind mandag aften.