Da 'Superklassikeren' blev til 'Superskandalen'

Argentina og resten af Sydamerika venter i uvished på, hvornår kontinentets Champions League-finale skal afgøres.

Syv herrer på den modne side af de 50 år har fået fyldt vinglassene og klukker om et rundbord på den berømte bøfrestaurant La Brigada i Argentinas hovedstad, Buenos Aires.

En mand med kraftigt gråt hår og sorte øjenbryn tager ordet:

- Hvis ikke man kan afvikle en fodboldkamp, hvordan skal man så arrangere G20, hvor verdens vigtigste politikere kommer?

Bemærkningen skaber ikke kun udbredt moro blandt de velbeslåede mænd. Den udstiller også en af de mange bekymringer, som myndighederne på de her breddegrader har fået sig, efter at en spillerbus fra Boca Juniors blev angrebet lørdag. På vej til den afgørende finalekamp i Sydamerikas Champions League mod ærkerivalerne fra River Plate.

For spørgsmålene står i kø, og der er langt mellem svarene efter fodboldkaosset. Her blot et par af dilemmaerne:

Hvornår skal man afvikle finalen i Copa Libertadores, Sydamerikas svar på Champions League?

Skal man overhovedet afvikle den eller taberdømme River Plate efter at deres ”fans” angreb Boca Juniors-spillernes bus?

Kampe vindes og tabes inde på banen, men som præsident er jeg nødt til at holde mig til Conmebols regle

Daniel Angelici, Boca Juniors’ præsident

Kan kampen afvikles på River Plates stadion Estadio Monumental, eller skal den spilles på neutral grund?

Hvis den spilles på Estadio Monumental skal det så være med 66.000 River Plate-fans, eller skal Latinamerikas største kamp – nogle siger nogensinde – afvikles uden tilskuere?

Hvad gør man med G20-mødet, der afvikles fra på fredag - har Argentina virkelig evnerne til at afvikle sådan et møde?

Ikke dage nok i kalenderen

Spørgsmålene finder deres svar på tirsdag, hvor der er møde i det sydamerikanske fodboldforbund Conmebol.

Boca Juniors, holdet der blev angrebet af kasteskyts og tåregas, har gjort disciplinærudvalget opmærksom på, at der er hjemmel i reglementets artikel 18 til at tildele River Plate en pointstraf.

- Vi har afleveret en liste med 15 klagepunkter til disciplinærudvalget. Kampe vindes og tabes inde på banen, men som præsident er jeg nødt til at holde mig til Conmebols regler, sagde Boca Juniors’ præsident Daniel Angelici søndag.

Får Boca Juniors medhold i klagerne vil det i finaletermer betyde en skrivebordssejr til arbejderholdet fra den sydlige del af Buenos Aires.

Vupti, Boca Juniors vil kunne kalde sig Sydamerikansk mester.

Samtidig vil det være en sød hævn for klubben, der i 2015 ikke kunne styre sine fans, da River Plate var på besøg. ”Fans” fra Boca Juniors lykkedes dengang med at spraye fire spillere fra ærkerivalen med peberspray. Konsekvensen dengang var, at Boca Juniors blev smidt ud på bag og albuer af Copa Libertadores-turneringen.

Lysten til at indfri klageønsket er dog lille hos Conmebol. Skal man virkelig afgøre århundredets lokalderby ved et skrivebord? Nej! Og River Plate-holdet er naturligvis enige.  TV 2 har da heller ikke mødt en eneste Boca Juniors-fan, der ville synes, det var en optimal idé.

Derfor har den pressede præsident for Conmebol, Alejandro Dominguez, øvet sig i disciplinen juridiske krumspring. Han har holdt møder med de to fodboldpræsidenter fra Boca og River. Og han har fundet et, der højst sandsynligt holder. Angrebet på Bocas spillerbus foregik midt inde i Buenos Aires. Med andre ord et godt stykke uden for River Plates ”sikkerhedszone”. Det betyder ikke, at holdet ikke tildeles en massiv økonomisk straf for ikke at kunne styre deres ”fans”. Men det betyder, at kampen fortsat kan spilles.

Boca-tilhængerne var klar til kamp søndag, men kampen blev igen suspenderet.
Boca-tilhængerne var klar til kamp søndag, men kampen blev igen suspenderet. Foto: Ivan Alvarado / Ritzau Scanpix

- I skal spille om tre timer, i morgen, nej vent

Conmebols ageren har været komisk at følge. Få timer efter angrebet insisterede organisationen fortsat på, at kampen skulle afvikles. Jo, jo. Måske havde Bocas anfører Pablo Perez fået glassplinter i øjet, men som det tåregasramte klubikon Carlos Tevez konstaterede:

- Vi har fået at vide, at vi skal spille, for ellers risikerer vi at blive taberdømt af Conmebol for at nægte at stille med et hold.  

Som bekendt udskød Conmebol siden kampen til søndag, og idet fans igen havde fundet deres plads på Stadio Monumental, besluttede Conmebol at omdirigere kamptidspunktet til tirsdag. Selv efter argentinske forhold var det usædvanligt at aflyse Superclasico to dage i træk.

Conmebols præsident Alejandro Dominguez har erkendt, at kamp- og kalenderkaosset har givet anledning til selvkritik, men samtidig har han understreget, at alle har et ansvar: Vi bør kigge ind ad. Det bør alle. Og så bør vi finde den løsning, der er sportsligt mest fair. Det var nogle få, der ødelagde det for de mange, sagde han søndag.

Ansvaret for lørdagens optøjer var Buenos Aires’ bystyre – det var ikke et anliggende for de nationale styrker

Mauricio Macri

20.000 politifolk i bølleform

Alejandro Dominguez er gode venner med Argentinas præsident, og tidligere præsident for Boca Juniors, Mauricio Macri. Han sidder inde i Casa Rosada – den argentinske og laksefarvede version af Det Hvide Hus – og har gjort alt for ikke at blive fedtet ind i fodboldskandalen.

- Ansvaret for lørdagens optøjer var Buenos Aires’ bystyre – det var ikke et anliggende for de nationale styrker, understregede han ved en pressekonference.

Det er ikke desto mindre Mauricio Macri, der fredag byder verdens G20-ledere velkommen til Buenos Aires til et arrangement, der skal lykkes. Det er første gang, at G20 afholdes i Latinamerika, og derfor falder fodboldurolighederne på det værst tænkelige tidspunkt. Blandt andet vil det være første gang, Donald Trump besøger landet i sin egenskab af at være præsident. Landet synes ikke at kunne overskue to skandaler på under en uge.

Derfor har man dekreteret fri til alle indbyggere i Buenos Aires fredag, i håbet om at G20 opleves så gelinde som overhovedet muligt for den menige borger. Demonstrationerne er dog anmeldt, og er man ude i gaderne, er man selv ude om det. 20.000 politifolk skal holde ro i gaderne, men G20 har før sat temperamenterne i kog. Bare sig ordet "Hamborg". Oddsne for en rolig afvikling er ikke steget i argentinsk favør med fodboldkaosset in mente. Man trøster sig dog i landets aviser med, at landet går mere op i fodbold end storpolitik – trods alt.

Boca Juniors' spillerbus blev lørdag angrebet med sten og flasker.
Boca Juniors' spillerbus blev lørdag angrebet med sten og flasker. Foto: Jose Romero / Ritzau Scanpix

Hvornår så Superclasico?

Tilbage til fodbolden. Det er allerede udelukket, at kampen kan afvikles i næste weekend grundet G20. Samtidig skal Sydamerika dog sende en vinder til FIFA's klub-VM i Abu Dhabi, der afvikles fra den 12. december.

I forvejen føler argentinerne sig til grin foran hele verden – skulle de trække resten af fodbold-Sydamerika ned i dyndet og ikke være i stand til at sende en repræsentant? Utænkeligt. Med andre ord må man nu kigge mod den eneste ledige weekend i kalenderen den 8.-9. december. Men hvilket stadion skal kampen i så fald afvikles på? Og må der overhovedet komme River Plate-fans med efter deres voldelige optrin?

Det finder de mange fodboldfans først ud af tirsdag efter Conmebols møde i Luque, Paraguay. Indtil da spekuleres der videre i alverdens kreative løsninger. Den seneste og mest kulørte lyder således:

Da FIFA's klub-VM skal afvikles i Abu Dhabi, hvorfor så ikke spille kampen der? Tusinder af kilometer væk fra de mange sydamerikanske fans vil de langt færre emirat-indbyggere kunne sikre ro, orden og et halvtomt stadion? Indtil videre er det bare rygter, men da TV 2 spurgte en lokal kioskejer om det scenarie, blev der ikke svaret, men blot prustet og grint.

- Ja ja, den er god med dig, sagde han for sådan et bud kunne da naturligvis ikke tages seriøst.

Med adskillige ugers optakt til årtiers lokalderby ville afviklingen af Sydamerikas mesterskabsfinale i en mellemøstlig oliestat da også kræve et nyt navn til kampen. Den kunne passende omdøbes fra Superklassikeren til Superskandalen.