Ronaldo accepterer kæmpe bøde, men undgår fængsel for skattesnyd

Cristiano Ronaldo erklærer sig skyldig i skattefusk og accepterer bøde på cirka 140 millioner kroner samt betinget fængselsstraf ved retten i Madrid.

Den portugisiske fodboldstjerne Cristiano Ronaldo var tirsdag i retten i Madrid, hvor han erkendte sig skyldig i den skattesag, der har verseret mod ham i flere år.

Det oplyser en talsmand ved retten i Madrid. Det skriver Reuters.

På forhånd havde Ronaldo indgået en aftale med de spanske skattemyndigheder om at betale 18,8 millioner euro (cirka 140 millioner kroner) tilbage i en sag om manglende skattebetaling.

I retten blev Ronaldo idømt en bøde på næsten 24 millioner kroner. Det er dog uklart, om bøden kommer oveni beløbet på cirka 140 millioner kroner, som Ronaldo havde indgået en aftale om at tilbagebetale i skat, siger en talsmand for retten ifølge Reuters.

Ud over bøden blev stjernen, helt i overensstemmelse med aftalen han indgik med skattemyndighederne sidste år, idømt en fængselsstraf. Det spanske sportsmedie AS skriver, at der er tale om 23 måneders fængsel, men Ronaldo slipper for en tur bag tremmer.

I Spanien er det udbredt, at man ikke afsoner fængselsstraffe på to år eller mindre, som er givet til personer, der ikke har begået kriminalitet før.

Og da Ronaldo derfor ikke skal i fængsel, er den betingede fængselsstraf blevet vekslet til en ekstra bøde på et beløb svarende til 2,75 millioner kroner. Dermed ender Ronaldo med bøder for i underkanten af 27 millioner kroner.

Allerede i juni 2018 skrev El Mundo og El Pais, at Ronaldo havde indgået den nævnte aftale, og som ventet på forhånd var tirsdagens retssag en formalitet, der blot tog få minutter.

Skattesagen stammer fra Cristiano Ronaldos tid i Real Madrid. Ifølge TV 2 Norge gik anklagen på skatteunddragelse via skattely i perioden fra 2011 til 2014. I alt skulle det dreje sig om cirka 110 millioner danske kroner. 

Ville have deltaget på video

Cristiano Ronaldo ankom smilende til retten i Madrid klokken 9.37. Han var iført en højhalset trøje, solbriller og store diamantøreringe. Bortset fra de hvide sko var hele påklædningen sort.

Med sin kæreste i hånden og sin advokat gik Ronaldo forbi det store medieopbud med et par politibetjente bag sig. Fodboldstjernen sagde ikke et ord til de omkring 100 pressefolk, men tog sig dog tid til at skrive enkelte autografer på vej ind mod retten.

Ifølge BBC havde Ronaldo anmodet om at deltage i retsmødet via video for at undgå 'spotlight'. Af samme årsag skulle han også have spurgt, om han kunne blive kørt hele vejen ind i retsbygningen, men dette skulle også være blevet afvist. Derfor måtte han gå forbi de fremmødte journalister.

Der var flere mediefolk end fans, da Ronaldo ankom til retten.
Der var flere mediefolk end fans, da Ronaldo ankom til retten. Foto: Emilio Naranjo / Ritzau Scanpix
Ronaldo er på vej ind i retsbygningen.
Ronaldo er på vej ind i retsbygningen. Foto: Pierre-philippe Marcou / Ritzau Scanpix

Efter retsmødet var Cristiano Ronaldo også forholdsvis tavs. 

- Jeg har det meget fint, sagde Ronaldo efter retssagen, imens han skrev et par autografer, før han satte sig ind i sin bil.

Cristiano Ronaldo er ikke den eneste fodboldspiller på topniveau, der har været lige lovlig kreativ i sin bogføring.

Også Xabi Alonso, som Cristiano Ronaldo spillede sammen med i Real Madrid, var i retten tirsdag. Hans skattesag blev dog suspenderet. Anklageren kræver fem års fængsel og en bøde fire millioner euro til den pensionerede fodboldspiller.

FC Barcelona-stjernen Lionel Messi blev i 2016 dømt for at have ført i omegnen af 30 millioner kroner uden om det spanske skattesystem. Det kostede i første omgang en betinget fængselsstraf, men straffen blev i 2017 vekslet til en bøde.