Sorte penge volder problemer for 'bekymrede' sportsdirektører

5 ud af 11 sportsdirektører i 1. division har haft konkret mistanke om, at sorte penge har kostet dem en aftale med spillere fra lavere niveau.

Rent sportsligt er valget mellem at spille 1. division og 2. division ikke svært for en fodboldspiller.

Og økonomisk burde det også give sig selv, at en deltidskontrakt i landets næstbedste række var mere attraktiv end en amatøraftale i den tredjebedste.

Men sådan forholder virkeligheden sig langtfra altid.

Jeg synes, det er røvet og foruroligende

Peter Lassen, sportschef i Hvidovre IF

Sorte penge i kuverter får nemlig flere amatørspillere til at afvise en lovlig kontrakt på højere niveau. Det fortæller flere spillere til TV 2 SPORT i en anonym rundspørge.

- For de fleste spillere kan det bedre betale sig. Der er jo ikke så meget tilbage, hvis man skal dele det, man tjener på en deltidskontrakt, ud til SKAT, fortæller en spiller for eksempel til TV 2 SPORT.

- Det er dybt alarmerende. Det bør jo slet ikke foregå det her. Det er trist for dansk fodbold, at sådan en sag rulles ud, lyder den umiddelbare reaktion fra Janus Kyhl, der er sportsdirektør i 1. divisionsklubben FC Helsingør.

Det er netop i landets næstbedste række, hvor klubberne enten tilbyder fuldtids- eller deltidskontrakter, at den ulovlige aflønning på lavere niveau påvirker.

Det viser en rundspørge, som TV 2 SPORT har foretaget blandt 11 sportsdirektører i landets 1. division.

Her svarer fem, at de har haft viden eller en konkret mistanke om, at en spiller fra lavere niveau har afvist en lovlig kontrakt med dem for i stedet at spille for sorte penge på en ulovlig aftale. Yderligere tre anerkender problemstillingen.

Om rundspørgen

TV 2 SPORT har spurgt 11 ud af 12 sportsdirektører i 1. division, om de har oplevet, at ulovlig aflønning i dansk fodbold besværliggør deres arbejde. Timur Daguev, nyansat sportschef i Fremad Amager, er ikke med i rundspørgen.

Fem ud af 11 sportsdirektører har inden for de seneste to år haft enten viden eller konkret mistanke om, at spillere har sagt nej til at skrive kontrakt med dem for i stedet at spille for ulovlig aflønning på lavere niveau.

Tre sportsdirektører anerkender problematikken, mens de sidste tre enten ikke kender til udfordringen eller har tilstrækkelig viden til at udtale sig.

Formodningen er den samme rundt om på kontorerne: Ulovlig aflønning er årsagen. Og det frustrerer.

- Det er jo super irriterende for os klubber. Det er svært at arbejde med. Jeg synes, det er røvet og foruroligende, siger Peter Lassen, som er sportschef i Hvidovre IF.

15.000 i sort aflønning

Tirsdag kunne TV 2 SPORT fortælle, at sorte penge stadig strømmer i dansk fodbold.

40 spillere fortæller anonymt, at de inden for de seneste to år har modtaget eller har konkret kendskab til ulovlig aflønning. Det er især udbredt i amatørklubberne.

Beløbene varierer, men gør det altså økonomisk profitabelt at blive på et lavere niveau frem for at at skrive under på en deltidskontrakt i 1. division.

- Det kommer helt an på, hvem du er som spiller, og hvad du har af erfaring, forklarer en af de anonyme spillere.

Det kan da være skatteunddragelse i millionklassen for et enkelt hold

Michael Bjørn Hansen, jurist med ekspertise i skattestrafferet

Ifølge TV 2 SPORTs oplysninger kan de ulovlige aftaler indbringe fra et par tusinde og helt op til 15.000 kroner om måneden.

- Hvis der er spillere i 2. division, der kan få 15.000 kroner udbetalt i en kuvert, kan jeg da godt forstå, at de ikke er interesserede i at spille 1. division. Det er de færreste 1. divisionsklubber, der kan tilbyde det på en normal kontrakt. Det er dybt bekymrende, siger Janus Kyhl fra FC Helsingør.

Også Michael Bjørn Hansen, der er advokat med ekspertise i skattestrafferet og tidligere kontorchef for SKATs sorte penge-afdeling, er bekymret.

- Det er alvorligt for moralen, det er alvorligt for skattesystemet, og det er også alvorligt for sporten, siger han til TV 2 SPORT.

- Det kan da være (skatteunddragelse, red.) i millionklassen for et enkelt hold. Det er jeg ikke i tvivl om. Der er mange penge i fodbold, og så er der er nok også mange sorte penge i fodbold. Så jeg er ikke i tvivl om, at det er et alvorligt fænomen, uddyber han.

Siger også nej til fuldtidskontrakter

Udfordringen med at tiltrække de ulovligt lønnede spillere er størst for de semi-professionelle klubber, der kun kan tilbyde deltidslønninger.

Men der er også fuldtidsprofessionelle klubber i 1. division, der oplever de udfordringer.

Jeg synes, omfanget er rystende. Der er helt sikkert nogen, der skal gå ind i det her

Anders Theil, sportschef i FC Roskilde

Det fortæller Stig Pedersen, der som direktør i FC Fredericia står for at forhandle klubbens kontrakter.

- Jeg har bemærket, at der må være nogle, der tjener rigtig godt på lavere niveau. Det har jeg da studset over. Økonomien i 1. division er jo en helt anden end i 2. division, siger han.

- Det undrer mig. Der findes dygtige spillere, som vil være en forstærkning hos os, der alligevel vælger at blive i 2. division, fortæller Stig Pedersen.

Kræver handling fra Divisionsforeningen

Problematikken med sorte penge i dansk fodbold får politikere til at kræve handling fra Divisionsforeningen, der er ansvarlig for landets tre bedste fodboldrækker.

Jesper Petersen, skatteordfører for Socialdemokratiet, efterlyser 'selvjustits' fra Divisionsforeningens side.

- Det er et tegn på en uheldig kultur og på, at det her er udbredt og systematisk. Dermed er det også nødvendigt, at man én gang for alle får ryddet op over hele linjen.

- Det nytter ikke, at spillere og klubber kan konkurrere med hinanden om at være villige til at gå længst i forhold til at aflønne i brune kuverter, siger han til TV 2 SPORT.

Også Venstres skatteordfører vil have handling, og det samme gælder for sportsdirektørerne i 1. division.

- Jeg vil absolut opfordre til, at det er noget, der skal kigges nærmere på. Det vil være på sin plads, siger Karl Guldhammer, der er direktør i Thisted.

- Vi prøver at drive en fodboldklub, og så nytter det jo ikke, at der er nogen, som render og spænder ben for os. Er det sådan her, skal der da bare undersøgelser i gang med det samme, lyder det fra Peter Lassen fra Hvidovre IF.

- Jeg synes, omfanget er rystende. Det må jeg sige. Der er helt sikkert nogen, der skal gå ind i det her og få kigget på det. Sort aflønning er jo lidt ligesom doping. Det skævvrider virkelig det hele og pynter bestemt ikke, mener Anders Theil, der er sportschef i FC Roskilde.

På TV 2 PLAY og i Sporten på TV 2 klokken 22.12 sætter TV 2 SPORT endnu mere fokus på sorte penge i dansk fodbold.

Det siger de til undersøgelsen