Formel 1 erstatter modeller med børn

16x9
Det er slut med modeller i startrækken til Formel 1-grandprixer. Foto: Andrej ISAKOVIC / Scanpix Denmark

Motorsportens kongeklasse gør op med traditionerne og gør ceremonien før løbene 'mere relevant og interessant' for fans - især børn.

Når Formel 1-grandprixerne i den nye sæson skal til at sættes i gang, bliver det uden kvindelige modeller i startrækken.

De såkaldte 'grid girls' blev af de nye Formel 1-ejere ikke set som "en skik, der passer sammen med vores værdier eller i de moderne sociale normer," sagde den kommercielle direktør i Formel 1, Sean Bratches, tidligere på året og meldte samtidig afskaffelsen af kvinderne.

I stedet kommer der børn i startrækken, har Formel 1 besluttet.

- Det bliver et ekstraordinært øjeblik for disse unge mennesker. Forestil jer dem stå ved siden af deres helte, se dem forberede sig på ræs, elitens elite i motorsport, i nogle minutter før starten. Hvilken uforglemmelig oplevelse for dem og deres familier, siger Sean Bratches for formula1.com.

De nye Formel 1-ejere har i det hele taget varslet flere ændringer i sporten, men heller ikke denne ændring er faldet i god jord alle steder.

Hård kritik fra legender

Med kvindernes afgang fra startrækken bryder man med en tradition, mener den tidligere og mangeårige Formel 1-ejer Bernie Ecclestone.

- Pigerne var en del af showet. Fansene elsker glamouren. Jeg forstår ikke, hvordan nogen kan blive stødt over at se en smuk kvinde med et nummer stå ved siden af en kører, siger Ecclestone til avisen The Sun.

Også Formel 1-legenden Niki Lauda, der er bestyrelsesmedlem hos Mercedes-teamet, var modstander.

- Beslutningen er imod kvinder. Mænd har truffet beslutningen henover hovedet på kvinder. Det gør intet godt for Formel 1 og specielt ikke for kvinderne. Hvor dum har man lov at være? Kvinder har frigjort sig selv og gør det godt, sagde Lauda til den østrigske avis Der Standard.

Sean Bratches erkendte, at grid girls har været en del af sporten gennem mange år, men det har altså ikke fået Formel eller det internationale motorsportsforbund, FIA, til at ændre mening.

Afstemning