Formel 1 i København er på vej i grøften

16x9
Frank Jensen savner kommunale kroner, hvis Formel 1 skal komme til Danmark. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

Regeringstoppen vil ikke acceptere Københavns Kommunes nej til at åbne kommunekassen for at huse Formel 1.

- Regeringen er klar til at skyde nogle penge ind i afholdelse af Formel 1 i Danmark. Men vi mener ikke, at det er rimeligt, at den by, der afholder et så stort arrangement, ikke også bidrager økonomisk, siger finansminister Kristian Jensen (V) til Politiken.

Meldingen blev fredag leveret på et møde mellem finansministeren og overborgmester Frank Jensen (S).

Kristian Jensen nævner, at byer som Odense, Herning og Horsens per tradition lægger mange kommunale kroner, når de kandiderer som værtsbyer for store mesterskaber eller etaper i Giro d’Italia og Tour de France.

- Vi beder alle mulige andre byer om at være med, når de får en stor sportsbegivenhed forbi. Derfor er det også rimeligt, at Københavns Kommune er med, siger finansministeren.

Han fortæller, at Finansministeriet i disse dage skriver på et officielt brev til Københavns Kommune med besked om, at "hvis vi skal videre ad den her vej, har vi i regeringen en forventning om, at Københavns Kommune også skal være klar til at bidrage økonomisk til afholdelsen af Formel 1 i Danmark".

Frank Jensen har blot et enkelt mandats flertal på rådhuset for at fortsætte dialogen med regeringen og Formel 1-arrangementets idémænd, tidligere minister Helge Sander (V) og Saxo Bank-stifter Lars Seier Christensen. Både Enhedslisten, Alternativet, SF og de radikale er imod at lægge asfalt til Formel 1.

Og fra flere sider i S-gruppen på rådhuset er der udtalt skepsis over for at godkende arrangementet, hvilket kræver københavnsk godkendelse for at kunne bruge vejene.

Det snævre flertal har opstillet fem betingelser. Herunder at "Formel 1 ikke medfører kommunale udgifter". På den baggrund har Frank Jensen sendt følgende skriftlige kommentar til finansministerens krav:

- Vi har over for regeringen og arrangørerne været meget tydelige om de fem betingelser, som et flertal i Borgerrepræsentationen opstiller for at gå videre med et eventuelt Formel 1-løb i København. Herunder er det et helt centralt krav, at Formel 1 ikke må medføre udgifter for Københavns Kommune.

Kristian Jensen vil ikke oplyse, hvilket statsligt beløb regeringen vil betale. Han vil heller ikke fortælle, hvor stor en andel kommunale kroner, regeringen ønsker.

Ifølge gruppeformand hos Socialdemokratiet i Borgerrepræsentationen, Lars Weiss, er det absolut ikke tilfældigt, at kommunen i første omgang sagde nul kroner:

- Der er ikke noget, der har ændret sig, siden det svar blev sendt fra overborgmesteren på vegne af et flertal.

- Så vil det her vel gøre det sværere for København at acceptere? Det ligger i det, jeg siger, siger Weiss.

På mandag har Helge Sander og Lars Seier Christensen indkaldt til pressemøde om Formel 1 i Dansk Erhvervs lokaler i Børsbygningen ved Christiansborg.