Haas-protest afvist - angribes af rival

16x9
Günther Steiner er teamchef for Haas. Foto: Andy Hone / Haas F1 Team

Teamchef i Racing Point Force India mener, at Haas er hykleriske, efter de torsdag valgte at indgive en protest.

Kevin Magnussens hold Team Haas har fået afvist den protest, som amerikanerne torsdag indgav mod Racing Point Force India. 

Den Internationale Motorsportunion (FIA) mener ikke, der er grundlag for at give medhold i protesten om, at Racing Point Force India skulle have forbrudt sig mod reglerne om at benytte biler, som holdet ikke selv har bygget. 

Forud for sæsonens sidste grandprix på Yas Marina Circuit i Abu Dhabi har der over to dage været afholdt flere høringer i sagen mellem de to hold. 

Årsagen skal findes i, at Force India var tidligere på sæsonen truet af en konkurs, men blev i løbet af sommerferien overtaget af nye investorer og på papiret registreret som et nyt hold. 

Racing Point Force India fik i forbindelse med overtagelsen frataget alle holdets point. Men til det belgiske grandprix efter pausen stillede de op med de samme biler, som de havde brugt i sæsonens første halvdel. 

Og da reglerne siger, at et nyt hold skal bygge eller have rettighederne til deres biler, mente Haas altså, at det var i strid med reglementet, at de benyttede sig af de samme biler, som de havde brugt i sæsonens 12 første løb. 

Men selvom juryen gav Haas medhold i, at der er tale om et nyt hold, så valgte de at afvise protesten, da det gamle hold ikke længere var en del af Formel 1, og bilerne dermed kom fra en ekstern kilde. 

At få bilerne fra eksterne kilder er lovligt i Formel 1, og blandt andre Haas benytter sig af denne løsning.

Haas-protest er 'ironisk og hyklerisk'

Fredag fortalte Haas' teamchef, Günther Steiner, at han ikke mener, at Racing Point Force India har levet op til reglerne, og at det amerikanske hold kæmper for lighed i Formel 1. 

Men at Haas argumenterer for, at Racing Point Force India skal straffes for at have brudt reglementet, har deres teamchef, Otmar Szafnauer, svært ved at forstå. 

- Jeg forstår ikke, hvordan de kan påstå, at de forsøger at få lighed ved at sige, at vi ikke er en konstruktør, når vi tydeligvis er det, siger Szafnauer til Autosport

- Vi designer og laver flere dele end de fleste - måske hundrede gange mere end Haas. Det, der er ironiske og hyklerisk ved, at de protesterer mod os, er, at de siger, vi ikke er en konstruktør, når vi er definitionen af en konstruktør, og de ikke er. 

Selvom protesten handlede om Force Indias brug af biler, så er der også blevet sået tvivl, om Force India er berettiget til at få præmiepenge fra 'kolonne 1', eftersom de er registreret som et nyt hold. Det er en præmiepulje i Formel 1, der deles ligeligt mellem alle de hold, der er sluttet i top ti i to ud af de sidste tre sæsoner.

Løbskommissærernes beslutning om Haas' protest blev offentliggjort kort før den tredje og sidste træning inden lørdagens kvalifikation i Abu Dhabi.