Her står Giroens sidste bjergslag

16x9

Sporten.tv2.dk har besøgt Stelvio, Giroens sidste stigning

Giro d'Italia når bogstavelig talt sit højdepunkt lørdag eftermiddag mellem klokken 17 og 17.45, når dagens etape slutter på toppen af Passo Dello Stelvio.

I 2757 meters ligger 20. etapes målstreg og er dermed det højeste punkt, rytterne når i årets Giro.

Hårnålesving og atter hårnålesvingDet legendariske Tour de France-bjerg, Alpe d'Huez, er berømt for sine 21 hårnålesving - det tal kan Passo Dello Stelvio dog sagtens konkurrere med. Hele 40 af slagsen skal feltet slange sig igennem på den 22,4 kilometer lange stigning.

Opstigningen begynder umiddelbart når rytterne har kørt igennem den lille landsby Bormio og derfra kan de stort set se hele vejen til toppen - hvor de bedste vil ankomme cirka 40 minutter senere.

Folkefest i bidende kulde
Giro.tv2.dk passerede bjerget sent fredag aften, og her målte termometret blot fem grader på den golde og sneklædte top.

Det har dog ikke forhindret cykelfans fra hele Europa i at parkerer autocamperen, campingvognen eller sågar slå et telt op langs de smalle veje. Og der er allerede godt gang i festlighederne med lys, musik og alkohol i massevis.

I fare for lukning
Tidligere på ugen var det ellers langt fra sikkert, at der overhovedet var noget at feste for på Passo Dello Stelvio. Rapporter om massivt snefald og storm fik arrangørerne til at tvivle på, om bjerget ville blive klar til cykelløb lørdag.

Men torsdag kunne løbsdirektør Michele Acquarone berolige de mange cykelfans, der har set frem til slaget på Stelvio.

"Alt er klart. Coppi-Toppen venter på jer," skrev han til giro.tv2.dk med henvisning til bjergets kælenavn, som det har fået efter Fausto Coppi, der var den første til at sejre på bjerget i 1953.