Kritik fra Skjern-koryfæ: Landsholdet mangler ledertyper

16x9
Anders Dahl i 2010 for Skjern Håndbold. Foto: NORDE ERNST VAN / POLFOTO

Den tidligere landsholdsspiller Anders Dahl-Nielsen savner spillere, som tager ansvar inde på banen i dansk klub- og landsholdshåndbold.

Se Bents på TV 2 SPORT onsdag 21.25 eller på TV 2 Play.

I 1970’erne var han var selv en af de ledende spillere på Danmarks herrelandshold samt Fredericia KFUM’s femdobbelte mesterhold som styrende playmaker. Men i dansk håndbold i dag er ledertyper blevet en mangelvare på banen ifølge Anders Dahl-Nielsen:

- I dag er det som om, at på et hold er der ikke nogen, der må sige noget til nogen. Altså de er allesammen arbejdstagere i en større organisation, men på holdet er alt ansvaret rykket over til træneren. Men hvad med de spillere, der er på banen. De har vel et ansvar, og der har man vel også en hierarkisk opbygning, om hvem der skal styre hvad i hvilke faser af kampen, lyder analysen fra Anders Dahl-Nielsen, da han besøger onsdagens udgave af Bents.

Blåbog: Anders Dahl-Nielsen

Spillerkarriere:

  • 1971-1974: Tarup-Paarup IF
  • 1974-1980: Fredericia KFUM
  • 1980-1985: Ribe HK (spillende træner)
  • 1973-1984: Danmark - 209 kampe og 610 mål

Trænerkarriere:

  • 1985-1987: Ribe HK
  • 1987-1992: Danmark
  • 1993-1998: Flensburg-Handewitt
  • 1998-2004: Skjern Håndbold

* Anders Dahl-Nielsen har sidenhen blandt andet været assistenttræner og team-manager for Flensburg-Handewitt og Skjern. Hos sidstnævnte er han i dag en del af klubbens eliteudvalg.

Kilde: http://www.haslund.info/

Sammen med Bent Nyegaard taler den tidligere landstræner, som også med succes har stået med træneransvaret i Skjern Håndbold og tyske Flensburg-Handewitt, blandt andet om udfordringerne for dansk håndbold.

Spillerne står fortvivlet på banen og kigger ud på bænken. Kigger hele tiden ud på træneren.

Anders Dahl-Nielsen

65-årige Anders Dahl-Nielsen mener, at Danmarks talentudvikling - trods stor succes ved U19- og U21-slutrunder - i fremtiden skal være bedre til at udvikle spillere, som kan lede og tage ansvar inde på banen uden rådslagning med trænerne på sidelinjen:

- Vi har en unik talentudvikling i dansk håndbold. Vi vinder jo store mesterskaber for ungdomshold, og vi producerer et hav af dygtige spillere. Men jeg synes, der er en faktor, som vi i den grad mangler, og som vi slet ikke har med i vores overvejelser; det er ledere. Det at have ledere på banen. Det at fremelske spillere, som har lederegenskaber.

- Jeg mener i den grad, at der er behov for det. Jeg synes også, at erfaringerne viser, at der er behov for det. Dels på klubhold selvfølgelig. Men ikke mindst på vores landshold, siger Anders Dahl-Nielsen.

Både det danske herre- og damelandshold sluttede lige udenfor top 5 ved holdenes seneste slutrunde.

- Hvad har vi af modstandskraft, når vi møder modgang? Og spillerne står fortvivlet på banen og kigger ud på bænken. Kigger hele tiden ud på træneren. Der er ikke nogen, der kigger på en figur inde på banen, der er i stand til at analysere. Det er jo de syv spillere på banen, som hele tiden er ajour med, hvad der foregår, siger den vestjyske håndboldpersonlighed, som selv er noteret for 10. flest landskampe for Danmarks herrelandshold.

Spillere med lederevner er ikke den eneste mangelvare i nutidens håndbold ifølge Anders Dahl-Nielsen. Se bare klippet fra onsdagens udgave af Bents i videoen nedenfor. Og vi kan afsløre, at 'seminar-duellen' med Nyegaard ikke er den eneste farverige anekdote i udsendelsen.