Hård straf til KIF Kolding København: Får bøde på 100.000 kroner

Håndboldklubben KIF Kolding København får en bøde på 100.000 kroner for at bruge træneren Carlos Ortega ulovligt.

Da KIF Kolding København kort før nytår kunne præsentere den spanske træner Carlos Ortega som ny træner, var gælden stor.

- Det er et scoop for dansk håndbold og især KIF Kolding København, slog sportschef Lasse Boesen fast i pressemeddelelsen.

Nu kommer det ”scoop” imidlertid til at koste den jysk-københavnske håndboldklub dyrt. Helt præcist 100.000 kroner.

For da Carlos Ortega den 10. februar mod Skive, den 18. februar mod SønderjyskE og igen den 25. februar mod Mors Thy stod i spidsen for sin nye klub, så brød KIF Kolding København reglerne. Det slår håndboldens Disciplinærinstans fast i en kendelse.

- Det er meget væsentlige og centrale regler, der er blevet brudt. Der er for os ingen tvivl om, at der er fundet en overtrædelse sted, siger Disciplinærinstansen formand Jens Bertel Rasmussen til TV 2 SPORT.

Lønregler brud

Sagens kerne er en smule kringlet rent økonomisk, så hold godt fast kære læser.

Forsimplet sagt, så må de danske håndboldklubber hvert år have trænere og spillere på kontrakt for en vis sum. Den sum bliver bestemt af, hvor rig eller fattig den enkelte klub er. En form for lønloft for hver klub, der skal sikre, at de danske klubber ikke går konkurs.

Det er det lønloft, som KIF Kolding København ikke havde styr på, da de hentede Carlos Ortega til klubben.

Allerede den 6. januar i år blev Kolding gjort opmærksom på af Dansk Håndbold Forbund (DHF), at de skulle have Carlos Ortegas kontrakt og det reviderede regnskab for 2015, så de kunne beregne om KIF Kolding København havde råd til at have Carlos Ortega som træner eller ej.

Men DHF hørte aldrig fra Kolding. Ikke før den 1. februar, ti dage før Carlos Ortegas første kamp, hvor DHF igen rykkede klubben for regnskab og kontrakt. Samme dag fik DHF Carlos Ortegas kontrakt – regnskabet manglede fortsat.

Kolding lyttede ikke til DHF

Fire dage senere kontaktede KIF Kolding København DHF, og her forklarede Kolding, at de ikke kunne nå at for regnskabet på plads og beder om dispensation til at bruge Carlos Ortega alligevel. DHF slår dog fast senere samme dag, at Carlos Ortega ikke får dispensation, og derfor ikke må bruges.

Den melding giver KIF Kolding København dog ikke meget for, de tilsidesætter DHF’s afgørelse og svarer håndboldforbundet den 9. februar, dagen før klubbens kamp mod Skive:

”Dermed er det vores opfattelse, at vi er berettiget til at benytte Ortega som træner, hvilket vil ske fra næstkommende kamp onsdag den 10. februar 2016.”, skriver klubben.

På det her tidspunkt fremgår det af mailudvekslinger mellem DHF og Kolding, at KIF Kolding København, mener Ortega ikke skal regnes ind under det føromtalte lønloft.

Klubben mener, at det kun er spillere, der skal det.

I de efterfølgende mails slår DHF fast, at Ortega skal medregnes og KIF Kolding tager fejl. Ifølge en af mailsene erkender KIF Kolding København den 17. februar, at træneren skal regnes med som en del af lønloftet.

”Overordnet er der mellem KIF og DHF enighed om, at lønudgiften til hovedtræneren… … skal inkluderes i opgørelsen (inkluderes under klubbens lønloft red.)”

Carlos Ortega sammen med Koldings målmand Kasper Hvidt.
Carlos Ortega sammen med Koldings målmand Kasper Hvidt. Foto: Frank Cilius / Scanpix Denmark

Hos Disciplinærinstansen har man fundet forløbet særdeles problematisk, og har af den brug valgt at straffe KIF Kolding København hårdt.

- Vi har tillagt straffen stor vægt, at Kolding har brugt træneren til trods for, at de fik afslag for at bruge ham, fortæller Jens Bertel Rasmussen til TV 2 SPORT.

Udover de 100.000 kroner har KIF Kolding København også fået forbud mod at skrive under med nye spillere og trænere ind til regnskabet er kommet i orden. For i skrivende stund er der endnu ikke officielt blevet fremlagt et regnskab fra KIF Kolding København.

TV 2 SPORT kan dog fredag aften erfare, at Kolding har indleveret et regnskab til DHF, der skulle være økonomisk i orden, så klubben lovligt kan benytte Carlos Ortega.

Uenighed om straffen

Disciplinærinstansen straf er en noget anden end den, som DHF oprindeligt lagde op til, da de meldte sagen til instansen.

DHF ønskede at give Kolding bøder på 5.000 kroner per kamp, klubben havde benyttet Carlos Ortega ulovligt og dertil give dem en pointstraf. Men for Disciplinærinstansen var pointstraf ikke inde i billedet.

- Vi vil ikke trække point for noget, der er foregået uden for stregerne. Så skal det være mere alvorligt end det her, siger Jens Bertel Rasmussen, som samtidig slår fast, at Disciplinærinstansen håber på at kunne statuere et eksempel med deres kendelse.

- Vi håber, at det statuerer, at det er vigtige regler, og det er klubberne, der har vedtaget de her krav. Det er vigtige regler, så vi undgår konkurser, siger han til TV 2 SPORT.

TV 2 SPORT var fredag aften i kontakt med Jens Boesen fra KIF Kolding København. Han havde ingen kommentar til sagen.