Et år som landstræner: Her er Klavs Bruuns op- og nedture

I dag er det præcis et år siden, at Klavs Bruun Jørgensen trådte til som ny landstræner for kvindelandsholdet

Når Klavs Bruun Jørgensen og det danske kvindelandshold i aften møder Tyrkiet i EM-kvalifikationen, er det præcis et år siden, at den nuværende landstræner tiltrådte jobbet.

Det første år har budt på mange sager, hvor Klavs Bruun er endt i centrum for kritikken.

Det har blandt andet budt på et skuffende resultat ved VM på hjemmebane, en misset OL-kvalifikation eller gnidninger mellem ham og spillerne.

Senest blev der pustet gevaldigt til ilden, da TV 2 SPORT kunne fremlægge et lækket brev med en række kritikpunkter mod landstræneren og hans assistent, Søren Herskind.

Derfor er det helt store spørgsmål på kort sigt, hvordan brevet har påvirket truppen inden den vigtige kvalifikationskamp mod Tyrkiet, som du kan se fra klokken 18:30 på TV 2 SPORT

Her på TV 2 SPORT ser vi herunder tilbage på det første år med Klavs Bruun Jørgensen i spidsen for det danske kvindelandshold.

Klavs Bruun Jørgensens første år som landstræner
2015
Tirsdag den 13. januar
Ny landstrænerduo præsenteres
Den 28. december 2015 blev den mangeårige landstræner Jan Pytlick fyret. I tiden efter svirrede rygterne, og den 13. januar blev et nyt dansk landstrænerteam offentliggjort.  
På et pressemøde i Brøndby blev Klavs Bruun Jørgensen, daværende cheftræner for ligaherrene i Team Tvis Holstebro, præsenteret som ny mand i spidsen for landsholdet. Søren Herskind skulle være hans assistent, og dermed blev en velkendt duo genforenet. De to har tidligere trænet storholdet AG København sammen, men alligevel var opgaven som kommende kvindelandstrænerteam på flere måneder ny. Blandt andet havde ingen havde ingen af de to prøvet at træne kvinder før. 
Klavs Bruun Jørgesen blev ansat på en treårig kontrakt og startede officielt i jobbet den 1. juni 2015. 
Oktober
Danmark vinder to EM-kvalifikationskampe
. Scanpix
I oktober måned spillede landsholdet to EM-kvalifikationskampe mod henholdsvis Tyrkiet og Portugal. Begge kampe blev vundet. 
December
VM på hjemmebane
. Scanpix Denmark
Klavs Bruun Jørgensen havde bare haft seks måneder i trænersædet, da han og det danske kvindelandshold stod overfor den første helt store opgave. VM på hjemmebane. 
Inden slutrunden startede, meldte sportschef Ulrik Wilbek ud, at et acceptabelt resultat ville være en plads blandt de syv bedste, mens den overordnede målsætning i DHF var en semifinaleplads. 
VM-kvartfinalen blev endestationen for landsholdet, der endte med at tabe kampen 30-31 til Rumænien.
I den sidste placeringskamp led Danmark et nederlag på 21-25 til Rusland og sluttede som nummer seks ved VM. 
Resultatet betød også, at landsholdet måtte ud i tre vigtige kvalifikationskampe mod Uruguay, Rumænien og Montenegro til marts for at sikre sig en billet til OL i Rio.
2016
Januar
Gravholt sat af landsholdet
Klavs Bruun Jørgensen og Mette Gravholt. Scanpix
Under VM-slutrunden begyndte en intern uenighed at ulme mellem Klavs Bruun Jørgensen og Mette Gravholdt.
Stregspilleren udtalte, at hun ikke var begejstret for den stil, som Klavs Bruun Jørgensens havde valgt at spille efter. 
I slutningen af januar ringede Klavs Bruun Jørgensen til Mette Gravholt og gav hende besked på, at hun ikke længere indgik i hans planer med landsholdet. 
- Fra starten af har der ikke været tvivl om, at jeg gerne vil ind og ændre kulturen på det hold. Det snakkede jeg også om under mesterskabet. Og man kan sige, at den her fælles forståelse af, hvordan vi skal være på et landshold - min opfattelsen af den - den harmonerer ikke med Mettes opfattelse, sagde Klavs Bruun Jørgensen dengang til TV 2 SPORT.
Februar
Landsholdets fysioterapeut siger op
. Scanpix
I midten af februar valgte landsholdets fysioterapeut gennem mere end otte år, Birte Andersen, at sige sin stilling op med øjeblikkelig virkning. 
- Klavs og jeg ser forskelligt på tingene, men jeg ønsker ham og pigerne det bedste, sagde Birte Andersen dengang til TV 2 SPORT.
 
 
Marts
Landsholdet misser OL
. Scanpix Denmark
I weekenden fra den 18. til den 20. marts mødte landsholdet Rumænien, Montenegro og Uruguay i en direkte duel om to pladser til OL i Rio. 
Landsholdet fik langt fra den bedste start på kvalifikationen, der blev spillet på hjemmebane. Først tabte holdet til Rumænien, og efter et nederlag på 26-22 til Montenegro stod det klart, at OL 2016 ville blive uden håndboldkvindernes deltagelse - ligesom i 2008.
Marts
Et brev til landstrænerduoen
. Scanpix Denmark
Efter den missede OL-kvalifikation sendte en samlet spillertrup et internt og uopfordret brev til sportschef Ulrik Wilbek og landstrænerteamet, Klavs Bruun Jørgensen og Søren Herskind. 
I brevet havde truppen oplistet en lang række hårde og konkrete kritikpunkter af de to trænere. 
- Der mangler tillid til os og respekt for det arbejde, vi laver i hverdagen, 
- Folk tør ikke sige noget og dem der gør, har svært ved at komme igennem, stod der blandt andet i brevet. 
Den 30. maj kunne TV 2 SPORT offentliggøre hele brevet. Klavs Bruun Jørgensen blev forholdt til teksten og svarede blandt andet følgende: 
- I forhold til de møder, som vi har haft, så står jeg fuldstændig klippefast i, at vi ser fremad, og det er jeg ret sikker på, at spillerne også gør. Vi har haft nogle rigtig fine møder, og nogle gode træninger, så jeg er fortrøstningsfuld.
Mandag den 30. maj
Spillerne står ved kritikken, men bakker landstræneren op
. Scanpix Denmark
Efter det interne brev blev offentliggjort i pressen, sendte en samlet spillertrup sent mandag den 30. maj et nyt, men denne gang åbent brev afsted. 
I brevet fortæller spilllerne, at de står ved kritikken, men at de samtidig vil se frem og bakke op om omkring landstrænerteamet.