"Zaubermaus" er det perfekte landstrænermatch

16x9
Rhein-Neckar Löwen-træner Nikolaj Jacobsen efter en Champions League-sejr over HC Vardar. Foto: GEORGI LICOVSKI / Scanpix Denmark

TV 2 SPORTs håndboldekspert Bent Nyegaard er ikke i tvivl: Nikolaj Jacobsen er den perfekte landstræner for Danmark.

Verdensdanskeren Piet Hein har gennem sine gruk fået mange af os i det eftertænksomme hjørne. Jeg kom Hein i hu, da jeg skulle skrive om Nikolaj Jacobsens ansættelse som dansk landstræner.

- Af de udvalgte få er de færreste frelst og de fleste forskrevet til Fanden. For hvem som helst passer til hvem som helst, men kun få passer til hinanden.

Klarere kan det ikke siges. Valg af landstræner - og ledere generelt - er en kompliceret proces, der ofte mislykkes.

Grundene er mange.

Jobbet indeholder få dage, timer, minutter og sekunder til fællesskab, udvikling og parathed. Forventningsniveauet er tårnhøjt. Perioden for opnåelse af de stillede mål kort og intensiv. Krav om høj grad af faglighed og evne for kommunikation et must. Såvel eksternt som internt. Dansken er et håndboldnysgerrigt menneske, der gerne vil tales til.

Og så gør det faktisk ikke noget, hvis det hele er pakket ind i lidt god dansk humor, så det seriøse omfavnes af tilpasse mængder smil og latter og dermed ender som selve identifikationen af både landstræneren, landsholdet og - ikke at forglemme - Dansk Håndbold Forbund.

Jeg kan berolige jer, Håndbolddanmark, med, at med Nikolaj Jacobsen får I hele pakken.

Selv har jeg været med på den første del af hans udviklingsvej. Som træner i GOG erindrer jeg tydeligt, da den halvspinkle fyr tonede frem i Gudmehallerne. Gud, hvor var han dygtig!

Jeg fandt ikke på at kalde ham ”Zaubermaus” dengang, men trylle, det kunne han og hans tro følgesvend, bolden. Teknik var ikke ungersvendens eneste iøjnefaldende evne.

Håndboldklog, ambitiøs, morsom, fræk og flabet var en del af hans mangesidede personlighed, der også åbenbarede stærke sociale kompetencer og et smittende godt humør. Den yngre Jakobsen var til fest og ballade, og det var ikke for ingenting, at han hurtigt fik ”kuglestøberens” prædikat hæftet på sig. For øvrigt et prædikat, jeg fornemmer, han har forsvaret med manér siden hen.

Stortalentet fik meget godt med fra Gudme og omegn, men det var under Zvonimir Serdarusic - hans træner gennem seks år i THW Kiel - han fik det håndboldtaktiske helt ind under huden.

Det var her Zaubermaus kom til verden. Ostseehalle elskede ham. Fordi han beherskede den svære kunst, det er at fylde tryllehatten med lige dele trylleri og effektivitet.

Verdens bedste venstre fløj, da han var bedst, men tag ikke fejl. I virkeligheden var han playmaker. Hans instinkt, evne og taktiske kapacitet passede perfekt i planlæggerens og afslutterens rolle. Mest synligt, da han styrede GOG fra netop denne position, inden han drog ud i den store verden. 205 mål blev det til for venstrefløjen på playmakerpladsen.

Karrieremæssigt ser 45-årige Jacobsen ud til at have gjort alt rigtigt. Efter eventyret syd for grænsen tog han hjem til fødebyen Viborg, hvor han fik givtig sparring af en vis Ulrik Wilbek. I Bjerringbro-Silkeborg dannede han igennem fem år par med Carsten Albrektsen, inden han selv tog dirigentstokken i Aalborg Håndbold og sidenhen i Rhein-Neckar Löwen.

En erfaren vindertype af Guds nåde med et heftigt temperament, hvis aftaler ikke holdes. Han elsker - og kæler for - spillets store og små detaljer.

Ikke overraskende er det stregspillet, der kan gøre ham helt høj. Trænerforbilledet Zvonimir Serdarusic var en forbilledlig stregspiller for Jugoslavien, og han gav stregspillet helt nye accenter i sin tid i THW Kiel, hvor kombinationerne flød omkring "århundredets bedste håndboldspiller", svenske Magnus Wislander.

Danmarks nuværende og kommende landstræner har det med at gå i hinandens fodspor. Jacobsen afløste Gudmundsson i Rhein-Neckar Löwen, og nu gør han det igen med det danske nationalmandskab.

Jeg har antydet, at det er et kæmpejob, Nikolaj Jacobsen skal i gang med. Forgængere har det med at lægge pres på efterfølgere.

Wilbek satte overliggeren højt. Gudmundsson var lige ved at miste sit afsæt i tredje og sidste forsøg, men kom så alligevel over og hentede OL-guld.

Den overligger får en stor tak opad, hvis islændingen og hans udvalgte henter endnu en guldmedalje i Frankrig i januar.

Min fornemmelse siger mig, at på længere sigt - første store mål bliver VM i Danmark og Tyskland 2019 - skal Jacobsen nok få bugt med den overligger, hvor højt den end måtte blive sat.

Zaubermaus og dansk herrehåndbold er det perfekte match, fordi:

Kun få passer til hinanden.

Nikolaj Jacobsens karriere
1990-1997
GOG
Nikolaj Jacobsen startede sin professionelle karriere i GOG. Scanpix.
Nikolaj Jacobsen startede sin professionelle karriere i GOG som 18-årig. Her var han medvirkende til at vinde Danmarksmesterskabet i både 1992, 1995 og 1996. I 1997 forlod han Gudme og Danmark til fordel for tyske Bayer Dormagen. 
1991-2003
Landsholdet (spiller)
Nikolaj Jacobsen scorede 552 mål på sine 139 kampe i den rødhvide landsholdsdragt. Mogens Flindt / Scanpix Danmark
Nikolaj Jacobsen fik sin landsholdsdebut tilbage i 1991 og var herefter en af landsholdets bærende kræfter i 139 landskampe, hvor han scorede hele 552 mål. Jacobsen er desuden stadig indehaver af scoringsrekorden i en enkelt landskamp. Den lyder på 15 mål. 
1997-1998
Bayer Dormagen
Nikolaj Jacobsen skiftede rammerne ud i Gudme med Bayer Dormagen i 1997. HENNING BAGGER / Scanpix Danmark
I 1997 skiftede Nikolaj Jacobsen de trygge rammer i Gudme ud med Tyskland og Bayer Dormagen, hvor han spillede i en enkelt sæson. Her blev det til 189 mål, men det ændrede ikke på, at klubben røg ud af den bedste række, og så skulle Jacobsen videre. 
1998-2004
Kiel
Nikolaj Jacobsen vandt i sin tid i Kiel tre tyske mesterskaber. CLAUS FISKER / Scanpix Nordfoto
I den tyske havneby havde Nikolaj Jacobsen seks succesfulde år, hvor han var med til at vinde den ene titel efter den anden. Han vandt i alt tre tyske mesterskaber, to tyske pokalturneringer, to EHF cup, og så var han med i Champions League-finalen i år 2000, hvor det dog blev til et nederlag. 
2004-2007
Viborg Håndbold
I 2004 vendte Nikolaj Jacobsen tilbage til Danmark, hvor han repræsenterede Viborg som spillende assistenttræner. Henning Bagger / Scanpix Danmark
Da Nikolaj Jacobsen vendte tilbage til Danmark og Viborg blev det i en rolle som spillende assistenttræner. Senere stoppede han sin aktive karriere og skulle derfor kun koncentrere sig om at være assistent. I sin tid i Viborg var Jacobsen med til at hente en DM-sølvmedalje og to andenpladser i pokalturneringen. 
2007-2012
BSV
Nikolaj Jacobsen var assisterende træner for Carsten Albrektsen. CLAUS FISKER / Scanpix Denmark
I 2007 skiftede Jacobsen Viborg ud med BSV. Han fortsatte med at være assistenttræner, og sammen med Carsten Albrektsen vandt han to sølvmedaljer og en enkelt bronzemedalje i håndboldligaen. 
2012-2014
Aalborg Håndbold
Aalborg Håndbold, med Nikolaj Jacobsen i spidsen, vandt det danske mesterskab i 2013. Keld Navntoft / Scanpix
Da Nikolaj Jacobsen i 2012 skiftede rammerne i BSV ud med Aalborg Håndbold, skiftede han samtidig rolle. Nikolaj Jacobsen blev for første gang cheftræner - og det var med succes. Allerede i sin anden sæson lykkedes det Jacobsen at vinde det danske mesterskab. Sæsonen efter annoncerede han, at han skiftede til Rhein Necker Löwen, men han nåede lige at vinde endnu en DM-medalje til Aalborg. Denne gang af sølv. 
2014-
Rhein Neckar Löwen
Nikolaj Jacobsen har haft succes i Rhein Neckar Löwen, hvor han blandt andet har vundet det tyske mesterskab. GEORGI LICOVSKI / Scanpix Denmark
Opholdet i tyske Rhein Neckar Löwen har også været et succesfuldt et af slagsen - og det er ikke slut endnu. Allerede i første sæson blev han nummer to i den tyske liga, men det skulle blive bedre. I sæsonen 2015/16 førte Nikolaj Jacobsen sydtyskerne til det tyske mesterskab. 
2017
Landsholdet (træner)
Nikolaj Jacobsen beholder sit job i Rhein Neckar Löwen. ANTONIO BAT / Scanpix Denmark
Nikolaj Jacobsen tiltræder i stillingen som dansk landstræner fra den 6. marts 2017. Jacobsen skal dobbeltjobbe, da han stadig er på kontrakt i Rhein Neckar Löwen. Som landstræner bliver hans fornemste opgave at vinde så mange medaljer som muligt med Danmark.