En tavs landsholdsspiller eller ingen landsholdsspiller?

16x9
René Toft Hansen er mentalt træt. Derfor deltager han ikke i andre aktiviteter end håndbold før og under VM. Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Et skråplan eller menneskeligt forståeligt?

I sagen med Rene Toft Hansens medie-tavshed er det svært ikke at besvare det åbenlyse spørgsmål med et: Tjah, begge dele, velsagtens.

Rene Toft Hansen ønsker ikke at tale med medierne for tiden. Jeg mangler at blive gjort klog på, om det kun er i nogle få dage, eller om han åbner op i løbet af VM.

Lad mig begynde med denne grundlæggende indstilling: Jeg respekterer det, og på TV 2 vil vi efterleve hans krav. Men jeg forstår det ikke.

Rene Toft Hansen er mentalt træt, har Dansk Håndbold Forbund meddelt. Lad os tage den vinkel først.

Man skal forstå, at den store stregspiller har været igennem et grotesk år. Det er lige akkurat et år siden, at han rev sit korsbånd over og mistede deltagelsen ved OL – troede man.

I en vanvittig, beundringsværdig kamp evnede Toft Hansen at genoptræne på seks måneder, spille sig med til OL, vinde guld og derfra tage direkte hjem til Kiel, hvor ikke bare modstanderne, men også træneren hiver og slider i ham. Som den topspiller, han er, skal han spille hele tiden.

Rene Toft Hansen er en central spiller i både Kiel og på landsholdet.
Rene Toft Hansen er en central spiller i både Kiel og på landsholdet. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Hvor hårdt er det at snakke med pressen?

Nu er han så træt. 12 måneder uden pause og en massiv, mental belastning. Det må og skal man respektere. Vi har alle sammen behov for at puste ud efter en travl periode. At slippe ventilen til sindet og bare være uden forpligtelser, uden krav. Det hedder ferie hos os andre. Det har Rene Toft Hansen først til juni. Og har ikke haft det i et år.

Jeg tillader mig alligevel at undre mig. Hvor hårdt er det at snakke med pressen? Rene Toft Hansen har aldrig haft modvind i medierne. Respekteret og hyldet som en kriger.

Der har stort set aldrig været andet end fagligt funderede spørgsmål i retning af kæmpen fra Salling. Er det virkelig så slemt at snakke om håndbold, Toft Hansen?

Det glæder mig, at der ikke er tale om en boykot. Rene Toft Hansen er - forstår jeg, for jeg har jo ikke selv talt med ham – ikke vred på pressen. Han er bare træt i hovedet.

Overvejede at melde fra til VM

Hvad med DHF? De står foran den vigtigste måned på året (sammen med kvinde-slutrunden i december, selvsagt) og skriger efter opmærksomhed omkring deres landshold. Det er nu, at OL-guldet skal spinnes videre til den næste gode historie og sponsorerne skal have noget for deres penge. Og så vil den ene af holdets verdensklassespillere ikke stille op i det offentlige rum. Selvsagt ikke godt.

Jeg kan sagtens forstå landstræner Gudmundur Gudmundsson, der har accepteret stregspillerens krav. Når hans alternativ var, at Rene Toft Hansen ikke rejste med til VM, så ville jeg også hellere have en presse-tavs nøglespiller med til Frankrig, end slet ikke at have ham med.

Jeg tænker, at landsholdets mange, mange fans har det på samme måde: De ser hellere Rene Toft Hansen dele tæsk ud i nationens tjeneste end hører hans version af oplevelsen i diverse medier.

Summasumarum: Når landstræneren accepterer det. Når DHF lever med det. Når fansene formentlig bare gerne vil se ham spille håndbold. Hvorfor er det så alligevel et problem?

Vender ryggen til fansene

Det er selvsagt ikke ligegyldigt, at en højt profileret og vellønnet håndboldspiller ikke vil tale til dem, der betaler hans løn. Det er ikke TV 2, Ekstra Bladet eller andre. Det er dem, der ser vores udsendelser, er på vores site, læser Ekstra Bladet osv. Uden omverdens interesse kunne Rene Toft Hansen ikke dyrke sin elskede sport og tilmed tjene gode penge på det.

Få alt om VM i håndbold med app'en TV 2 SPORT

Lad mig én gang for alle slå fast: Det er ikke medierne, som en vred træner eller træt sportsstjerne vender ryggen ved tavshed. Det er deres fans. Jeg savner i den grad, at elitesportsfolk forstår den præmis. Det er utåleligt med en fåmælt træner eller spiller, der svarer dårligt og spiller fornærmet, fordi vedkommende er utilfreds med dette eller hint i et bestemt medie.

Selvfølgelig forringer Rene Toft Hansens valg det samlede produkt. Det siger forhåbentlig sig selv, at nogen i DHF har gjort ham det klart og ikke bare strøget ham med hårene.

Jeg er ikke bekymret over sagen med Rene Toft Hansen. Men jeg bliver det, hvis det nogensinde gentager sig. Så er der et problem, og vi er ude på skråplanet. For jeg erkender, at jeg havde stået på generalsekretær Morten Stig Christensens skrivebord med to dunke benzin og en lighter, hvis Mikkel Hansen, Niklas Landin og landstræneren havde samme VM-krav som Rene Toft Hansen.

Ikke et eksempel til efterfølgelse

Det må være en selvfølge, at DHF’s ledelse eller presseafdeling har banket ind i hovederne på spillerne (også dem på kvindelandsholdet), at dette ikke er et eksempel til efterfølgelse. Og at DHF naturligvis kraftigt har bedt Toft Hansen om at overveje og hurtigst muligt stille sig til rådighed ved VM.

De kunne tage et dugfrisk eksempel fra torsdag aften som beviset på, at det ikke er nogen god ide at skærme sig fra pressen. Det var nærmest tragikomisk at netop Rene Toft Hansen efter landskampen mod Ungarn havnede i sin lange karrieres første rigtige mediemodvind.

Tre gange kastede han sig teatralsk og hver gang lignede det på tv-billederne skuespil med stor ungarsk raseri til følge.

Alle medier kritiserede Rene Toft Hansens opførsel på banen. Han stod i hallen og der var masser af tv-mikrofoner og journalister med kuglepenne. Men han kunne jo ikke sige noget, for han vil ikke tale med os.

Torsdag aften sluttede med det indtryk i offentligheden, at Rene Toft Hansen snød og var en tøsedreng mod Ungarn. Velsagtens de to værste prædikater at sætte på en håndboldspiller.

Det matcher slet ikke den store krigers image eller selvforståelse, men det hårde medfart i medierne må stå til troende indtil videre, for han vil ikke forsvare eller forklare sig.

Og således blev sikkert også Rene Toft Hansen klogere på, at man skal bruge den platform, man bliver stillet til rådighed.

Med håbet om, at Rene Toft Hansen hurtigt kommer mentalt oven på og snart igen beriger håndboldverdenen med sine ord, ser vi frem til mange gode interview med de 15 andre VM-spillere.