Nu går jagten på 'det forbandede VM-guld' ind - igen!

16x9
Danmark og VM - en historie om skuffelser. Foto: Scanpix/TV 2

Danmarks herrer mangler stadig at vinde guld i VM-sammenhæng. En VM-triumf i Frankrig vil bringe danskerne ind i eksklusiv klub.

Han kunne ikke holde ud at have sølvmedaljen på.

Efter en af de flotteste slutrunder, et dansk hold har præsteret, var Hans Lindberg billedet på den danske skuffelse.

På holdbilleder taget efter kampen kan man se Lindberg uden medaljen om halsen, og da han bagefter mødte pressen i mixed zone, var det ligeledes uden det skinnende sølv til at pryde den svedige hvide landsholdstrøje.

Han kunne ikke holde ud at have den på, og den skulle bare 'hjem i kassen til de andre medaljer', som han forklarede.

Det var 30. januar 2011, og aldrig har Danmark været tættere på at vinde det VM-guld, der stadig mangler i samlingen hos flere af de nuværende landsholdsspillere - som ellers har prøvet både at løfte EM-trofæet i en sky af gylden konfetti og få OL-guldmedaljer hængt om halsen efter at have knækket Frankrig en solskinsdag i Rio de Janeiro i august.

De danske sølvvindere i 2011. Hans Lindberg og Mikkel Hansen uden medalje.
De danske sølvvindere i 2011. Hans Lindberg og Mikkel Hansen uden medalje. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix

Og måske spillede det danske landshold det bedste angrebshåndbold, det nogensinde har præsteret, da danske fans i 2011 indtog Malmö og forvandlede VM-arenaen til en dansk fæstning i størstedelen af de otte kampe, Danmark spillede lige på den anden side af Øresund.

Frankrig blev tvunget ud i forlænget spilletid i et af de smukkeste finaledramaer, VM-historien har budt på - og der har været en del flotte af slagsen - og alligevel kiksede det. Som det både før og siden også er kikset i jagten på det forbandede VM-guld.

En anden af de skuffede spillere var Bo Spellerberg:

- Det er nok det mest ærgerlige, jeg har prøvet med landsholdet - at vi ikke fik VM-titlen i Sverige efter at have presset Frankrig helt derud. Men vi lavede nogle dumme fejl i den forlængede spilletid. Det var ellers den slutrunde, hvor det hele måske forløb bedst fra start til slut. Der var god stemning, og vi spillede godt hele vejen.

- Andre slutrunder har været værre, men i forhold til at vinde VM var det her det mest ærgerlige øjeblik, siger Bo Spellerberg, der med sin scoring til 31-31 kort før tid sikrede Danmark forlænget spilletid:

Bo Spellerberg sender Danmark og Frankrig i forlænget spilletid, hvor Frankrig trækker det længste strå i VM-finalen i 2011.

Tre gange har Danmark været i en VM-finale, tre gange er det blevet til nederlag. Sverige har også prøvet at tabe tre VM-finaler - men også vundet fire af slagsen. Kroatien har også tabt tre VM-finaler, men trods alt også vundet en enkelt af slagsen.

Og fortsætter man med at studere listerne over vundne mesterskaber, lyser det blanke felt op i VM-kolonnen hos Danmark.

Med en VM-titel i Frankrig 29. januar vil Danmark skrive sig ind i den eksklusive klub af nationer, der har vundet både EM, OL og VM, hvilket Frankrig, Tyskland og Rusland alle har præsteret. Og så er det kun en meget beskeden glæde, at Sverige heller ikke kan krydse alle tre felter af ...

- Når man kigger på den trio, så burde det være en kvartet. Det er tre historisk set stærke håndboldnationer, men det er Danmark også. Og det var da for pokker os, der opfandt spillet, siger TV 2 SPORT's håndboldekspert Bent Nyegaard og fortsætter:

- Men det kommer. Det bliver til en kvartet. Hvis ikke i 2017, så måske i 2019, når Danmark deler hjemmebanen med Tyskland. Men jeg tror, Danmark kommer i finalen i år, og selvom Frankrig er favorit til guldet lige nu, så har Danmark en målmand i Niklas Landin, der lige nu er stærkere end Frankrigs Thierry Omeyer. Og det kan være den marginal, der kan tippe en eventuel VM-finale i dansk favør, for der er lighed på mange andre punkter. Og så glemmer vi alt det med finalenederlagene indtil nu ..., siger Bent Nyegaard.

Det samme gør Hans Lindberg, der har lagt skuffelsen fra 2011 bag sig. Han tænker ikke specielt på, at det netop er en VM-guldmedalje, der mangler i samlingen.

- Hvis man står og skal kigge tilbage, er det fantastisk sjovt at have vundet VM-guld, når man også har vundet EM og OL. Vi har været til mange VM-slutrunder, hvor det har været lige ved, i andre tilfælde har vi været milevidt fra, siger han til TV 2 SPORT og fortsætter:

- Grundlæggende som sportsmand vil man gerne vinde, og vi går også ind til denne slutrunde med et håb og en tanke om, at det kunne være fantastisk at vinde det. Det har ikke noget at gøre med, at vi har været tæt på, det er bare generelt sådan, det er. Der er ingen af os, der synes, det vil være fantastisk at tage til VM og spille fem kampe og tage hjem igen.

- VM er noget specielt - som et OL er, og et EM er.

Sådan har Danmark klaret sig ved verdensmesterskaberne gennem de seneste 25 år:

Danmark ved VM i herrehåndbold
2015
VM i Qatar - nummer 5
Nederlag til Spanien. Claus Fisker / Scanpix
Danmark var blandt guldfavoritterne med Gudmundur Gudmundsson ved roret for første gang. Uafgjort mod både Argentina i den første gruppekamp og senere mod genrejste Tyskland betød, at Danmark måtte nøjes med en andenplads i gruppen. Det sendte Danmark i armene på Spanien allerede i kvartfinalen, og efter en sidste-sekunds-afslutning tabte Danmark med et enkelt mål. Og fik endnu en plads lige uden for medaljerne.
2013
VM i Spanien - sølv
Ulrik Wilbek under finalen. Claus Fisker / Scanpix
Alt spillede. Danmark vandt de første otte kampe og stod i finalen i Palau Sant Jordi i Barcelona over for værtsnationen Spanien, der havde tabt en enkelt kamp på vejen mod finalen - til Kroatien i den indledende gruppe. Og så kom det største danske sammenbrud i nyere tid. Danmark tabte VM-finalen med 16 mål. 19-35. Den største margin i en finale i VM-historien.
2011
VM i Sverige - sølv
Storspillende Mikkel Hansen. Liselotte Sabroe / Scanpix
Danmark spillede nærmest guddommelig angrebshåndbold med Mikkel Hansen som den helt store profil og VM-topscorer. Kroatien blev knækket i gruppespillet, Polen og Sverige besejret i mellemrunden, Spanien affejet i semifinalen i Kristianstad. Og så endte det hele alligevel i skuffelse, da Frankrig vandt finalen i Malmö med 37-35 efter forlænget spilletid. Merde!
2009
VM i Kroatien - nummer 4
Lasse Boesens underhånds-hammer. Liselotte Sabroe / Scanpix
Efter bl.a. mirakel-comebacket mod Serbien, hvor Danmark vendte 23-30 til 37-36-sejr efter en afgørende Lasse Boesen-underhånd i de sidste sekunder, vandt Danmark gruppen med maksimumpoint og sled sig også videre til semifinalerne med sejr over Tyskland i den afgørende kamp i mellemrunden. Men Frankrig var ganske enkelt for stærke i semifinalen, og i bronzekampen faldt Danmark sammen mod Polen.
2007
VM i Tyskland - bronze
Lars Møller Madsens tordenarm. Ernst van Norde / Scanpix
Det var drama efter drama i Tyskland, hvor Danmark vaklede allerede i den indledende fireholdspulje, og kun en kneben sejr i sidste kamp mod Norge sendte Wilbeks tropper videre. En fornem sejr over Spanien blev vital i mellemrunden, og så fulgte 42-41-sejren på Lars Møller Madsens sejrsmål efter forlænget spilletid over Island i kvartfinalen. De to gange forlænget spilletid mod Polen i semifinalen endte med 33-36-nederlag, men i bronzekampen blev Frankrig besejret - og Danmark havde vundet de første VM-medaljer i 40 år.
2005
VM i Tunesien - nummer 13
Skuffende exit. Claus Fisker / Scanpix
Danmark røg ud, Grækenland gik videre. Jo, det var det, der skete. Grækenland med den tidligere danske landstræner Ulf Schefvert ved roret sluttede over Danmark i den indledende seksholds-gruppe, hvor de tre bedste gik videre. Tre danske sejre var ikke nok, og så gik topplaceringerne til Tunesien, Grækenland og Frankrig. Fadæsen kostede siden landstræner Torben Winther jobbet.
2003
VM i Portugal - nummer 9
Tæsk mod Rusland. Liselotte Sabroe / Scanpix
Danmark var efter EM-bronzen i 2002 tilbage i toppen af international håndbold, som man havde sukket efter i årtier. Men opfølgningen i Portugal blev en skuffelse. Gruppefinalen mod Sverige blev tabt, og så røg Danmark i mellerundegruppe mod Rusland og de senere verdensmestre fra Kroatien. Begge kampe blev tabt klart, og så var Danmark ude før semifinalerne.
2001
VM i Frankrig - deltog ikke
Franske verdensmestre. Scanpix / Scanpix
Grønland var med for første gang. Danmark havde ikke kvalificeret sig. Sverige var med, Norge var med, Island var også med. Og så vandt Frankrig i øvrigt en helt igennem magnifique finale mod Sverige med 28-25 efter forlænget spilletid.
1999
VM i Egypten - nummer 9
Keld Nielsen dirigerede forgæves. Ernst van Norde / Scanpix
Det var året, hvor Danmark troede, at de endelig, endelig havde niveauet til at spille op med svenskerne. Nok blev den indledende gruppekamp med Spanien tabt klart, men i ottendedelsfinalen ventede Cuba. Ren walk-over på vejen mod en kvartfinale mod arvefjenderne i gult og blåt, tænkte mange. Men nej. Danmark faldt totalt sammen i anden halvleg mod Cuba og tabte sensationelt med 24-32. Det kostede landstræner Keld Nielsen jobbet.
1997
VM i Japan - deltog ikke
Sverige og Rusland i finalen. EPA / Scanpix
Sverige var med, Norge var med, Island var med. Og sågar Litauen var med. Men Danmark havde ikke kvalificeret sig. Rusland besejrede Sverige i en finale mellem de to nationer, der havde det med at dele titlerne imellem sig i den periode.
1995
VM i Island - nummer 19
Fælt nederlag mod Algeriet. Lars Møller / Scanpix
Av av av! Der var masser af kvalitet og talent på det danske landshold, men holdet faldt fuldstændig sammen, da det mødte Algeriets uortodokse og meget offensive forsvarsspil - og tabte sensationelt. To sejre i gruppespillet var derfor ikke nok til at gå videre. Danmark blev nummer fem i seksholdsgruppen og kun nummer 19 sammenlagt.
1993
VM i Sverige - nummer 9
Nikolaj Jacobsen. DR / DR
Danmark havde deltaget i de første 11 verdensmesterskaber frem til 1986, men i 1990 var det slut. Danmark var ikke med. Tre år senere var holdet dog tilbage ved VM i Sverige med bl.a. Nikolaj Jacobsen på holdet. Men holdet vandt kun en enkelt af seks kampe i indledende gruppespil og mellemrunde og sluttede på en niendeplads - langt fra semifinalerne. Og lige udenfor den top 8, man så gerne ville tilhøre igen. Og pludselig løb Anja Andersen og de andre kvinder med opmærksomheden efter gennembruddet med finalepladsen ved VM i Norge senere samme år ...