VM-dommerne får hjælp af video - men Tofts skuespil udstiller et kæmpe problem

Dommernes muligheder for at se video under kampen er en smule anderledes end under det netop overståede kvinde-EM.

Ved kvindernes håndbold-EM i december blev der skrevet historie, da det ungarske dommerpar Peter Horvath og Marton Balazs gennemså videomateriale for at vurdere, om en hovedtackling skulle udløse et rødt kort.

Det var første gang ved en slutrunde, at et rødt kort blev uddelt med brug af video.

Ved herrernes VM i Frankrig er der også mulighed for at benytte sig af video – med én væsentlig forskel.

Det er så tosset, som det overhovedet kan være.

Bent Nyegaard, TV 2 SPORT's håndboldekspert

Dommerne kan ikke først se en hændelse på video og derefter vurdere situationen, som det var tilfældet ved EM. Dommernes mulighed består i stedet i at give et rødt kort og derefter benytte video til eventuelt at opgradere til et blåt kort, således at situationen efterfølgende skal vurderes med henblik på sanktioner til pågældende spiller.

Spoler vi tiden tilbage til Danmarks VM-optakt mod Ungarn, bliver en tydelig svaghed ved systemet udstillet.

Her filmede danske René Toft i en nærkamp med ungarske Bence Banhidi. Dommerparret voterede på banen og gav rødt kort. Havde det været ved VM, kunne dommerne så vælge at se hændelsen igen på video for at vurdere, om det skulle udløse et blåt kort; kun for at finde ud af, at det røde kort aldrig skulle være givet.

- Det er en uheldig viden at stå med, og jeg tror også, det vil påvirke. Dommere er kun mennesker, og det vil givet påvirke deres afgørelser efterfølgende på banen. Så lige præcis den situation, vi så forleden, er naturligvis uheldig, og den er jeg også helt klar fortaler for, at vi gør alt for at undgå, siger den danske topdommer Mads Hansen til TV 2 SPORT.

En yderligere psykisk belastning

Han er generelt varm fortaler for dommernes mulighed for at se video igennem, og Mads Hansen tror desuden, at de samme muligheder kommer i kampe under det internationale håndboldforbund (IHF) som i det europæiske håndboldforbund (EHF).

- Jeg synes, det er en fantastisk ny mulighed, vi har fået. Alle dommere er interesseret i at lave de rigtige afgørelser, så for mig at se skal vi bare fortsætte med at udvikle det her produkt bedst muligt, siger Mads Hansen.

- Jeg tror, det er vigtigt, vi får taget nogle skridt på vejen og prøvet nogle ting af. Vi kommer til at prøve nogle ting af i Frankrig, som er knap så omsiggribende som det, EHF allerede har gjort. Det, tror jeg, er den rigtige måde at gøre det på; at vi prøver at tage det lempeligt. Fodbolden har også taget det forholdsvis lempeligt, og jeg tror, det er vigtigt, håndbolden går den samme vej.

Kvindernes EM i Sverige i december var den første slutrunde, hvor dommerne havde beføjelser til at bruge video til at vurdere kendelser i løbet af kampene.

Men TV 2 SPORT’s håndboldekspert Bent Nyegaard forstår ikke, hvorfor IHF giver de samme beføjelser og muligheder med det samme.

- Det er så tosset, som det overhovedet kan være, siger Bent Nyegaard.

- Enhver dommer lovpriser brugen af teknologi i de udvalgte situationer, og derfor er det selvfølgelig at vende tingene helt på hovedet, at du kan gå ud og se noget, du har dømt uden mulighed for at regulere på det. I stedet får de en yderligere psykisk belastning, når de kan se, de har taget fejl.

Han appellerer derfor til, at IHF hurtigst muligt hopper med på EHF’s vogn, hvor der ikke kun er mulighed for at opgradere et rødt kort til et blåt et af slagsen – men hvor dommerne kan se video og derefter træffe en beslutning om den givne kendelse.

- Det er ud fra ét helt simpelt ønske om at finde de rigtige kendelser, således at kampene kan få den retfærdige afgørelse. Det er man nødt til at finde ud af. Det er jo det, sporten drejer sig om; at finde de rigtige vindere, siger Nyegaard.

IHF frygter mange spilstop

Grunden til den lidt langsommere fremgangsmåde skal ifølge topdommer Mads Hansen ses i lyset af, at IHF ikke ønsker at skabe for mange spilstop og derved forlænge kampene, fordi for mange hændelser skal ses igennem og vurderes.

- Jeg tror, vi til et herre A-VM vil kunne se, at der vil være mange situationer, som vi er nødt til at vurdere på ved hjælp af video, og jeg tror, IHF er en lille smule bange for, at det skal gribe for meget om sig i forhold til kampene, siger Mads Hansen til TV 2 SPORT.

Bent Nyegaard mener dog ikke, at det er sådan, man skal se på sagen.

- Jeg køber bekymringen, men hvad er alternativet? Det er, at der bliver begået store fejl, som ikke er til glæde for spillet og aktørerne, og som gør dommernes opgave vanskeligere. Jeg forstår godt, man ikke vil have, at spillet skal overtages af teknologien. Men nu har vi lige haft en turnering (kvinde-EM, red.), hvor jeg ikke sidder med en fornemmelse af, at det tog overhånd.

Herunder kan du se de muligheder, dommerne ved VM har for at benytte sig af video.

Sådan kan dommerne bruge video ved VM

Mål eller ikke mål

Dommerne kan se, om en bold har passeret mållinjen eller ej. Desuden kan video bruges, hvis der er tvivl om, hvorvidt tiden er gået, når et mål bliver scoret.

Uden for dommerens synsfelt

Hvis der sker en alvorlig eller uretfærdig handling, uden at dommerne har kunnet se det.

Forkert spiller dømt

Giver dommerne et rødt kort til en forkert spiller, kan video bruges.

Rødt eller blåt kort

Hvis dommerne giver et rødt kort, kan de vælge at bruge video til at vurdere, om der skal gives blåt kort.

Forkert udskiftning

Bliver en udskiftning foretaget ukorrekt, og dommerbordet ikke ser det, kan IHF’s delegerede bruge video.