- Der dukker jo ikke flere penge op ved, at vi nægter at spille

16x9
Flere spillere i KIF Kolding København mangler at få flere måneders løn udbetalt af klubben. Foto: TV 2 SPORT

Hvorfor accepterer spillerne i KIF Kolding København, at de ikke får løn? TV 2 SPORT har søgt efter svaret midt i klubbens sværeste tid nogensinde.

To gange har Antonio Garcia været nødt til at bede om hjælp. Han var nødt til at have penge, og han var nødt til at have dem nu.

Den spanske håndboldprofil flyttede til Kolding sidste sommer for at spille for dansk håndbolds mest vindende herrehold, KIF Kolding København. Men opholdet i Danmark har indtil nu været alt andet end en succes for den 33-årige spanier.

I KIF-trøjen har han blot været en ligbleg skygge af den spiller, der blev verdensmester med Spanien i 2013, og som delte venstre back med Mikkel Hansen i Paris nogle år tilbage.

Uden for banen har han også haft nok at bekymre sig om.

Reelt eksisterer KIF Kolding København lige nu kun på hans og holdkammeraternes nåde. Klubben skylder Garcia penge, og den skylder mange af de andre spillere penge.

Det er værre lige nu, end det nogensinde har været. Det er den sværeste økonomiske situation i min tid i klubben.

Jens Boesen, KIF-direktør

Tre måneders løn til gode

KIF Kolding København er flere måneder bagud med lønnen og har været det i det meste af sæsonen. Alligevel er der ingen gule breakingbjælker på nettet eller nyhedsværter, der lige nu strammer slipset og gør klar til at sende live foran håndboldhallen i Kolding.

For økonomisk kaos i KIF er ikke længere nogen nyhed.

Sådan har virkeligheden været i Koldings håndboldstolthed i flere sæsoner. Ikke hele tiden og hver eneste dag, men i perioder har spillerne måtte vente nogle dage, nogle uger og af og til måneder med at få de penge, der står i deres kontrakter, at de skal have. Alle i dansk håndbold ved det, og klubben selv forsøger heller ikke længere at skjule det.

- Der er nogen, der ingenting er bagud. Så er der nogen, der er lidt mere bagud, og nogen der er lidt mere bagud. Sådan er det jo. Sådan vil det altid være, som KIF-direktør Jens Boesen udtrykker det over for TV 2 SPORT.

Lige nu er Antonio Garcia tre måneder bagud. Hvor stort et beløb, det er, vil han ikke fortælle, men han kalder det selv for "mange penge". Hvornår han får dem, ved han ikke.

- Jeg prøver at være forstående og hjælpe klubben så godt, jeg kan. Når Jens (Boesen, red.), som er chefen, siger, at problemerne vil blive løst, så er jeg nødt til at stole på ham, forklarer Antonio Garcia til TV 2 SPORT.

Antonio Garcia mangler at få tre måneders løn i KIF Kolding København
Antonio Garcia mangler at få tre måneders løn i KIF Kolding København Foto: Palle Peter Skov / Scanpix Denmark

Mens mange almindelige lønmodtagere formentlig ville gå i panik og få problemer med deres pengeinstitut, hvis en månedsløn udeblev, kan nogle håndboldspillere - hvoraf de bedste i den danske liga tjener syvcifrede beløb om året - godt få råd til mælk og mazarintærter alligevel. Men Antonio Garcia har undervejs været så presset, at han var nødt til at bede om hjælp.

Ville ikke have spillerforeningen involveret

- Jeg har ringet til ham (Jens Boesen, red.) to gange, hvor jeg havde nået grænsen. Da han fik at vide, at jeg havde problemer, hjalp han mig, fortæller spanieren.

- Hver gang jeg har stået i en svær situation, har jeg ringet til Jens og sagt: Hør her, Jens, nu er jeg nødt til at have nogle (penge, red.). Så har han hver gang sagt: Kom op på mit kontor, så forsøger vi at finde en løsning. Af den grund stoler jeg på ham, siger Garcia om KIF-direktøren.

Spanieren understreger dog, at der selvfølgelig er en grænse for, hvad han kan og vil acceptere.

- Min grænse går der, hvor jeg spørger om hjælp, og klubben siger, de ikke kan hjælpe mig. Men det er ikke sket indtil videre, siger spanieren, og derfor har han ikke planer om hverken at nægte at spille eller at true med at slæbe klubben i retten for at få sine penge.

- Jeg er en del af klubben nu. Der dukker jo ikke flere penge op ved, at vi nægter at spille. Det løser ikke problemerne, fastslår Garcia.

Den holdning er han ikke alene med. Ikke én eneste KIF-spiller har indtil videre ønsket at starte en sag for at få deres manglende løn, oplyser Håndbold Spiller Foreningen, der er spillernes fagforening.

- Vi snakker selvfølgelig med spillerne, men vi tager jo ikke sager op selv og kører dem, bare fordi vi synes det. Det skal være spillerne, der vil køre en sag, og det er der ingen af KIF-spillerne, der indtil videre har ønsket, siger Håndbold Spiller Foreningens direktør Michael Sahl Hansen.

Mange af de spillere, som TV 2 SPORT har talt med, men som ikke ønsker deres navn frem, fortæller lige som Antonio Garcia, at de lige nu vælger at tro på, at klubben kan finde pengene. At kræve lønnen udbetalt straks risikerer bare at lukke klubben, og så bliver det endnu sværere at få sine penge - og spillerne vil samtidig stå uden et hold at spille for.

Derfor tøver de også med at udtale sig. I den sportslige situation, som klubben står i lige nu med risikoen for at misse slutspillet efter en rædderlig sæson, ønsker de ikke at puste mere til en ild, der kan sætte klubbens renomme i flammer. Cheftræner Carlos Ortega gør heller ikke.

- Det er en svær situation. En virkelig, virkelig svær situation. Men spillerne og jeg er nødt til at fokusere på det, vi kan styre. Vi kan ikke styre klubbens økonomi, siger Ortega til TV 2 SPORT.

- Spillerne og jeg er nødt til at fokusere på det, vi kan styre. Vi kan ikke styre klubbens økonomi, siger KIF-træner Carlos Ortega.
- Spillerne og jeg er nødt til at fokusere på det, vi kan styre. Vi kan ikke styre klubbens økonomi, siger KIF-træner Carlos Ortega. Foto: TV 2 SPORT

Har du selv løn til gode?

- Det foretrækker jeg ikke at svare på, lyder det kortfattet fra den spanske cheftræner.

Den sværeste situation i Boesens tid

KIF Kolding København havde et kæmpe underskud på 14,2 millioner kroner i sidste sæson og har en negativ egenkapital. Kassen er tom, og Dansk Håndbold Forbund har givet klubben forbud mod at skrive nye kontrakter med spillere, indtil KIF fremviser et nyt regnskab, som forbundet kan godkende.

KIF-direktør Jens Boesen erkender da også alvoren.

- Det er værre lige nu, end det nogensinde har været. Det er den sværeste økonomiske situation i min tid i klubben, siger Jens Boesen til TV 2 SPORT.

 - Men det er noget, der arbejdes konstant på, og folk vil gerne bakke op. Det er det, der giver mig tro på, at det kan lade sig gøre, siger KIF-direktøren.

- Jeg er ked af situationen, som den er. Men sådan er den nu engang lige nu, og det må vi se at komme videre med. Der er mange årsager til det, men dem gider jeg ikke trætte folk med, siger Jens Boesen.

KIF-direktør Jens Boesen kalder klubbens nuværende økonomiske situation den sværeste i hans tid. Han har stået i spidsen for klubben i 30 år.
KIF-direktør Jens Boesen kalder klubbens nuværende økonomiske situation den sværeste i hans tid. Han har stået i spidsen for klubben i 30 år. Foto: CLAUS FISKER / Scanpix Denmark

Han vil ikke fortælle, hvad klubben skylder sine ansatte i manglende løn, men understreger - hvilket også bakkes op af de spillere, som TV 2 SPORT har kunnet få i tale - at KIF i hver sæson altid har betalt alt, hvad klubben skyldte, senest når regnskabsåret sluttede 30. juni.

Er der en reel fare for, at klubben ender med at lukke i år?

- Det er der altid. Uanset om vi skylder penge væk eller ej. Det kan jo være, at 8-10 sponsorer siger, de ikke gider mere. Hvis du mister 50 sponsorer på en gang, så lukker du, siger Jens Boesen undvigende.

Han forventer "inden længe" - nærmere vil han ikke uddybe det - at kunne sende et nyt regnskab ind til godkendelse hos Dansk Håndbold Forbund, så KIF Kolding København kan komme af forbundets sorte liste, igen få lov til at skrive kontrakter og forlænge med de spillere - blandt andre profilen Bo Spellerberg - der har udløb til sommer. 

KIF Kolding København ligger lige nu nummer syv i 888ligaen med fire runder tilbage af grundspillet. De otte bedste hold kommer i slutspillet.