Håndboldstjerne afslører: Storklub spurgte, om jeg ville beholde barnet

16x9
Katrine Lunde, Norge Foto: Henning Bagger / Scanpix

Den norske målvogter Katrine Lunde afslører nu, at storklubben Györ stillede spørgsmålstegn ved, om hun ønskede at fortsætte sin graviditet i 2014.

Hun er et kendt navn i dansk håndbold efter flere sæsoner i både Aalborg DH og Viborg HK, og nu bidrager 36-årige Katrine Lunde også til graviditetsdebatten.

Over for det norske medie Dagbladet kan hun afsløre, at den ungarske storklub Györ stillede spørgsmålstegn ved, hvorvidt hun skulle beholde barnet, da hun fortalte om sin graviditet tilbage i sommeren 2014.

- Jeg blev selvsagt chokeret over, de kunne stille sådan et spørgsmål, specielt når jeg ovenikøbet var 34 år på det tidspunkt, indleder Katrine Lunde over for Dagbladet.

Målvogteren er Norges mest vindende håndboldspiller med to OL-guld, VM-guld, fire EM-guld, fire Champions League-titler og derudover personlig hæder i flere omgange.

Da Lunde blev gravid, var hun en af klubbens helt store stjerner, og hun havde været med til at vinde Champions League to sæsoner i træk. Derfor faldt det tilsyneladende ikke i god jord hos ledelsen, at de stod til at undvære deres stjerne i målet.

(...) uanset hvad var det ikke aktuelt for mig at overveje det. Jeg havde jo lyst til at få et barn

Katrine Lunde

Nordmanden blev indkaldt til et møde, hvor hun blev spurgt, om hun var sikker på, hun ville beholde barnet. Det tætteste hun kom på det direkte spørgsmål, om hun skulle have en abort:

- Det brugte ikke præcis det ord (abort, red.), men i realiteten var det, det, de spurgte om. Men jeg følte ikke noget pres omkring det, for uanset hvad var det ikke aktuelt for mig at overveje det. Jeg havde jo lyst til at få et barn, siger Lunde i interviewet.

Træneren havde fået beskeden to dage forinden, hvor han gav udtryk for, han var glad på Lundes vegne, men samtidig var ked af det på holdets vegne.

Györ er klubben, der netop har hentet den danske landsholdsback Anne Mette Hansen. Over for Dagbladet fortæller kommunikationschef Tamás Szabó, at han husker nyheden om, at Lunde blev gravid, men at han ingen kendskab har til, at ledelsen tilsyneladende spurgte, om hun ville beholde barnet.

Lunde langer ud efter Jan Pytlick

Efter episoden udnyttede Katrine Lunde en klausul i sin kontrakt til at forlade Györ, på baggrund af måden hun var blevet behandlet som gravid.

Hele debatten omkring graviditeter startede, da TV 2 SPORTs håndboldmagasin 'Kontra' satte fokus på emnet herhjemme. Siden bredte det sig, og det kom frem, at Jan Pytlick havde givet udtryk for sin irritation over, at tre spillere var blevet gravide inden for kort tid.

Cheftræner i Odense Håndbold, Jan Pytlick, ønsker en større åbenhed fra spillerne, når de er eller ønsker at blive gravide.

I starten fremlagde Spillerforeningen det som om, at Pytlick havde nægtet sine spillere at blive gravide. Det blev dog siden rettet af klubben, ligesom Odense-spillerne og klubben udsendte en pressemeddelelse, hvor de gjorde det klart, at Jan Pytlick aldrig havde sagt, de ikke måtte blive gravide.

Den norske målvogter langer alligevel kraftigt ud efter Jan Pytlick i interviewet med Dagbladet:

- Jeg troede, vi var kommet længere i 2017 og specielt i de nordiske lande. Derfor var det overraskende og skuffende, at Pytlick kunne sige noget så diskriminerende. At blive gravid er en privat sag, som arbejdsgiveren ikke skal blande sig i, så det er en vigtig debat, slår Katrine Lunde fast.

Målvogteren spiller lige nu i russiske Rostov-Don, men efter 13 år i Danmark og andre udenlandske klubber, vender hun til sommer hjem til Norge, hvor hun skal spille for Vipers Kristiansand. Lunde har spillet 261 kampe for det norske landshold.