En forårstur til Frankrig med masser af mislyde - og en dansk juvel

16x9
De danske håndboldkvinder tabte alle tre kampe ved Golden League i Frankrig. Foto: JEAN-FRANCOIS MONIER / NTB scanpix

13 til 18 grader blev vort kvindelandshold og jeg forkælet med, da denne sæsons sidste Golden League stævne blev spillet i Le Mans og Orléans.

I hjemlandet var alt ved det gamle. Tv2.dk fortalte om et muligt sneangreb med naturlige lave temperaturer til følge og et ”vær nu opmærksom, vejene kan være glatte”

For Klavs Bruun Jørgensen piger havde der også været grund til et ”vær nu opmærksom….”, for det var et dansk landshold, der konstant havde svært ved at finde fodfæste.

Fakta er, at Stine Jørgensen & Co. netop nu kan klare sig blandt de bedste, hvis hele klaveret er stemt, så mislyde ikke findes.

Dem var der masser af – mislydene – i Nordfrankrig.

En slidt anfører

For det første havde landstræner Jørgensen valgt at se bort fra nogle, mens andre havde meldt skadesbetingede afbud.

Hele otte spillere fra det succesfyldte EM i Sverige var ikke med på flyet til Frankrig.

Mest mærkbart var fraværet af målmandsduoen Sandra Toft og Althea Reinhardt. Afløserne Cecilie Greve og Mathilde Juncker kæmpede. Greve med gode præstationer, mens Juncker faldt igennem.

For det andet var anfører Stine Jørgensen slidt efter et massivt program, hvor hun ikke bare har spillet mange kampe, men ageret med fuldt spilletid i de fleste.

For det tredje betød en tidlig skade til Mette Tranborg, at debuterende Lærke Christensen skulle bære et alt for stort læs. SK-spilleren sled og gav også prøver på sit fornemme skud, men fysisk var hun slet ikke i stand til at følge med, og især hendes returløb var katastrofalt.

Hvor er Burgaard?

Louise Burgaard har endnu ikke været på landsholdet efter sin håndboldpause.
Louise Burgaard har endnu ikke været på landsholdet efter sin håndboldpause. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark

Jeg forstår ikke, hvorfor Louise Burgaard, der spiller glimrende for FC Midtjylland, ikke skulle tilbage og vise sit landsholdsværd, når nu De la Cour havde meldt forfald.

Også Trine Østergaard fik problemer, og det betød yderligere pres på Pauline Bøgelund, der måtte sande, at der – især fysisk – er markant forskel på det nationale i forhold til det internationale.  

Stine Bodholt var fysisk ikke helt på toppen, hvilket igen var farvel til en af landsholdets stamspillere.

Og nu jeg er ved stambesætningen. Lotte Grigel trænger i den grad til at komme til at spille en hovedrolle på et klubhold. Det sker i næste sæson i ungarske Debrechen, og det kommer til at afgøre Rostov-spillerens landsholdsmuligheder. Netop nu spiller Grigel alt for satset, og det er ikke, hvad landstræneren har brug for mod så kompetente modstandere.

Læg dertil, at Klavs Bruun Jørgensen også skulle teste et nyt 5:1 forsvar med Fie Woller i den fremskudte rolle, ja, så var kimen lagt til en problemfyldt weekend.

To ottemålsnederlag til Frankrig og Norge, og blot det halve til Rusland blev udflugtens resultat.

For vort landshold var det de forkerte modstandere på det forkerte tidspunkt. Dansk kvindehåndbold kan ikke eksperimentere sig igennem kampe på dette niveau.

En lille juvel

Mie Højlund gjorde en god figur ved Golden League, mener Bent Nyegaard.
Mie Højlund gjorde en god figur ved Golden League, mener Bent Nyegaard. Foto: Ida Guldbæk Arentsen / Scanpix Denmark

Opmuntringer var der også. Line Haugsted og Anne Mette Hansen bekræftede deres talent og udvikling.

Kathrine Heindahl bidrog flot, og Sarah Iversen greb sin chance og gav landstræneren noget at spekulere over, når han skal udtage landshold næste gang. Også Annette Jensen – selv om hun havde det svært – gav prøver på sit overblik og vilje til at sætte sig igennem fysisk.

Jeg har gemt Mie Højlund til sidst. En lille juvel – der med den rette pleje – kan komme til at skinne som få.

Foråret i Frankrig blev ikke den oplevelse, Klavs Bruun Jørgensen havde håbet på. Hans hold lavede alt for mange fejl og mistede for ofte fodfæste.

Derfor blev Stine Jørgensen og hendes holdkammerater kun en parentes, da - især - Norge og Frankrig gav prøver på, hvad det vil sige at beherske både fart, fysik, teknik og taktik.