Landins svære forandring: - Det skulle komme naturligt

Han bliver kaldt verdens bedste målmand, men store fejringer og attitude efter redninger har ikke altid været naturligt for herrelandsholdets anfører.

68 sekunder resterer på haluret i Boxen. Helt lige mellem Danmark og Norge i OL-kvalifikationen. Norske Magnus Jøndal springer indover i en kontra. Niklas Landin går i spagat, men svinger samtidig de lange arme, hvis vingefang måler en enkelt centimeter mere end landsholdsmålmandens højde.

- Æjjjj! En kæmpe redning af Landin, lyder det umiddelbart efter fra ekspertkommentator Bent Nyegaard, mens hans faste makker Thomas Kristensen supplerer med: "Landins lab kan give Copacabana". Og det gjorde den. Redningen blev essentiel for det uafgjorte resultat, der var et jætteskridt for herrelandsholdet mod den OL-turnering i Rio, som senere skulle vise sig at blive historisk succesfuld.

Ganske naturligt blev Niklas Landin siddende i et kort sekund på halgulvet i Herning efter sin redning. Forløsningen over den vigtige redning var tydelig hos håndboldherrernes anfører. Først to knyttede næver i vejret, så et lufthook i bedste bokserstil, og til sidst fik bolden sig også en klemmetur og et brøl. Følelser, forløsning og fejring. En attitude, som tidligere ikke var naturlig for Landin.

- Det har været svært for mig at komme dertil. Det ligger ikke til mig at bare fare ud som en eller anden tosse. Det er noget, som jeg har arbejdet på.

- Men det er også noget, som jeg hele tiden har tænkt over, at jeg ikke bare skal gøre, fordi nogle beder mig om at gøre det. Det skal komme meget naturligt og i en naturlig udvikling. Den mere frembrusende målmand er kommet med årene, og jeg føler mig i dag virkelig hjemme, hvor jeg står, siger Niklas Landin til TV 2 SPORT.

Thierry Omeyer for THW Kiel. Franskmandens attitude har været en inspirationskilde for Niklas Landin.
Thierry Omeyer for THW Kiel. Franskmandens attitude har været en inspirationskilde for Niklas Landin. Foto: JONAS GUETTLER / Scanpix Denmark

I dag har 28-årige Niklas Landin håndboldmæssigt hjemme hos THW Kiel. I selvsamme nordtyske klub vogtede en legendarisk franskmand målet for år tilbage. Dengang blev han ved en Champions League-kamp en slags inspirationskilde for en ung, talentfuld dansk målmand. Nemlig Niklas Landin:

- Jeg har selvfølgelig også kigget på andre målmænd og lagt mærke til, hvordan de ter sig på banen. Da vi mødte Kiel med GOG, så jeg, hvordan Thierry Omeyer så toparrogant ud på straffe. Han havde sådan en attitude: ”Du kan ikke score”. Det, syntes jeg egentlig, var meget fedt. Det der med, at man forsøger at overbevise sig selv, om at skytten ikke kan score. Det har jeg forsøgt at tage med videre – uden at virke alt for arrogant, selvom jeg har fået det at vide hele min karriere, også i skolen.

Er du lidt inde i hovedet på skytten?

- Jeg forsøger det i hvert fald. Jeg forsøger meget ofte at provokere skytten til at gøre, som jeg gerne vil have. Hvordan jeg afleverer bolden til skytten ved et straffekast eksempelvis - det kan få betydning for, hvordan han skyder, ubevidst. Sådanne små ting forsøger jeg hele tiden, siger Niklas Landin.

Niklas Landin

  • Født den 19. december 1988 i Søborg

  • Nuværende klub: THW Kiel

  • Tidligere klubber: KFUM København, GOG, BSV og Rhein-Neckar Löwen.

  • 164 landskampe (pr 3/5 2017)

  • Fik A-landsholdsdebut den 28/11 2008 mod Østrig.

Hils verdens bedste

Håndboldmagasinet Bents mødte den danske landsholdsmålmand tidligere på foråret til en længere snak ved Kiel-kanalen. Ved den lejlighed var det ikke kun den sjældne nordtyske forårssol, der strålede:

- Jeg har det utrolig godt. At jeg har det godt på banen er én ting, men også at min familie har det fantastisk udenfor. Jeg synes, det er et fantastisk hold, hvor jeg har fået et godt samarbejde med Andreas (Wolff, red).

- Lige pt. så kunne det ikke være bedre. Man vil selvfølgelig gerne levere endnu bedre inde på banen. Vi vil gerne have lidt titler tilbage til Kiel. Med det hold, vi er ved at få bygget op, så er jeg også sikker på, at det kommer fremover, siger Niklas Landin.

Formentlig bliver det "kun" til en tysk pokaltitel for Landin og Kiel i denne sæson. I Bundesligaen er 'Die Zebras', som de 20-dobbelte tyske mestre fra Kiel bliver kaldt, hægtet af af konkurrenterne fra Rhein-Neckar Löwen og Flensburg-Handewitt. Og i Champions League blev kvartfinalen endestationen efter mødet med FC Barcelona.

I den sidste kvartfinale i Spanien viste Niklas Landin sit høje niveau mellem stængerne i en stor målmandsduel med Gonzalo Pérez de Vargas.

Ved VM i januar var den høje danske målmand også garant for mange redninger. Efter gruppespillet blev han af håndboldmagasinet Handball Planet rangeret som den bedste målmand.

De er ikke de eneste, der anser Niklas Landin som en af klodens ypperste til at redde håndbolde. Det gør også en af fagets legendariske fagmænd, som Bent Nyegaard talte med inden snakken med Landin:

- Claes Hellgren sagde: "Hils verdens bedste målmand". Nu er han jo ikke en hr. hvem-som-helst - hvad betyder det, at sådan en som ham kalder dig verdens bedste målmand?

- Vi har et utroligt godt forhold, Claes og jeg, og jeg bliver altid utrolig beæret, når han bruger de vendinger, som han så nu igen har brugt. Og du må da endelig hilse ham igen. Det er jeg da utroligt glad for at høre, lyder svaret fra Niklas Landin.

Claes Hellgren (th) har arbejdet med flere store målmænd. Blandt andre Kasper Hvidt og Niklas Landin.
Claes Hellgren (th) har arbejdet med flere store målmænd. Blandt andre Kasper Hvidt og Niklas Landin. Foto: Preben Madsen / Scanpix

Claes Hellgren nåede mere end 200 kampe i målet for det svenske landshold fra 1970-80'erne. Og efterfølgende har han været med til at oplære et par af de bedste målmænd nogensinde i skikkelse af landsmændene Tomas Svensson og Mats Olsson. Sidenhen har han også ageret målmandstrænere for danskere som Susanne Munk, Lene Rantala, Kasper Hvidt og også Niklas Landin. Og for sidstnævnte betyder rosen da også en del:

- Jo flere gange, man hører det, jo mere sætter det sig også. Og jo mere får man også troen på sig selv. Når man står i mand-mand-duel med en skytte, så har man den der ekstra selvtillid. Så jo, det er da dejligt at høre. Jeg er da utroligt glad for, at en type som Claes stadig følger med og også vælger at rose.

- Men du kender mig godt: Jeg kan ikke sidde så længe og tale om mig selv, slutter Niklas Landin af med et grin.

Det blev dog alligevel til en halv times snak for Niklas Landin og Bent Nyegaard. Se den torsdag klokken 21.50 i Bents på TV 2 SPORT umiddelbart efter EM-kvalifikationskampen mellem Ungarn og Danmark.