- Hvis man ikke vil det, skal man bare ikke være her

Håndboldherrerne skal virkelig vise, at de vil landsholdet, når de er samlet under Nikolaj Jacobsen, som har indprentet betydningen overfor spillerne.

- Det her, det er for Danmark, og det er for alle jer derhjemme!

Et glædesudbrud i sin reneste form. Leveret af fløjspilleren Casper U. Mortensen i minutterne efter OL-triumfen. Et minde, der formentlig har indprentet sig hos tusindvis af håndboldglade danskere, men også et udsagn, der rummer en hel del af den nye landstræner Nikolaj Jacobsens filosofi omkring at være en del af herrelandsholdet:

 Her spiller man med det store rød-hvide hjerte

Landstræner Nikolaj Jacobsen

- Det, jeg har indprentet, er, at man skal komme med en god indstilling. Man skal ville det. Og hvis man ikke vil det, så skal man bare ikke være her, for så er der masser af andre spillere, der vil gøre hvad som helst for at trække den rød-hvide trøje over hovedet. 

- Det er næsten det vigtigste for mig, lyder det fra landstræneren efter søndagens storsejr over Letland, der blev hans fjerde som cheftræner for håndboldherrerne.

Pointmæssigt var kampen mod det baltiske landshold uden reel betydning, da Danmark allerede var kvalificeret til EM, og samtidig ventede sommerferien efter en lang, hård sæson lige efter opgøret. 

Men alligevel viste Nikolaj Jacobsens tropper en koncentreret indsats i mødet med letterne, der i sikker stil blev besejret.

- Det, der var sværest i dag, var at holde koncentrationen. Det kom landsholdet godt igennem ved hjælp af en imponerende opbakning i Kolding, lød analysen fra Bent Nyegaard.

Den tilstedeværende koncentration hos danskerne kan have noget at gøre med den udtagelse-prioritering, Nikolaj Jacobsen valgte forud for kampene mod Letland og Holland. Han havde nemlig givet flere af de rutinerede kræfter fri og udtog i stedet mere uprøvede spillere i landsholdssammenhæng, der fik mulighed for at bevise dem selv overfor landstræneren.

Det har været en rigtig fin prioritering, og jeg synes faktisk, at det er gået meget godt

Jannick Green

En taktik, der har givet pote ifølge to af de mest rutinerede på det aktuelle landshold mod Holland og Letland:

- Jeg synes, det var fedt at se fra Nikolajs side, at han turde fjerne en masse af de etablerede spillere til de her kampe. Jeg tror faktisk, at det gjorde resultatet bedre, siger Niklas Landin, mens målmandsmakker Jannick Green supplerer:

- Det giver også en lidt anden dynamik. Folk har lidt mere noget, de skal ind og bevise, og der bliver gået rigtig fint til den – folk arbejder godt. Det giver måske en lidt anderledes motivation til sådanne kampe mod to lettere modstandere sidst i sæsonen. At vi er nogle spillere, der skal ind og bevise noget modsat spillere, der egentlig bare helst ville på sommerferie efter en lang, hård sæson, lyder det fra Green, som stod noget nær 60 minutter i begge de to sidste landskampe.

Selvom de seneste modstandere ikke har været på niveau med hverken A- eller B-kæden hos eksempelvis Frankrig, har flere danske spillere alligevel udnyttet den givne chance og vist sig frem for landstræneren. Både med niveau og den rette indstilling, der ifølge håndboldekspert Lars Christiansen har skabt øget konkurrence på landsholdet. En påstand, Niklas Landin bakker op om:

- Vi skal have styr på de mange, mange dygtige spillere, som vi har, der kæmper om pladserne, siger landsholdsanføreren, som selv fik rigelig mulighed til at iagttage de mere eller mindre etablerede landsholdskammerater fra bænken mod Holland og Letland.

Anders Zachariassen ind over stregen i landskampen mod Holland.
Anders Zachariassen ind over stregen i landskampen mod Holland. Foto: sportxpress / Scanpix Denmark

En af dem, der har fået chancen er stregspiller Anders Zachariassen. Han har været en del af det danske landshold i alle fire landskampe med Nikolaj Jacobsen ved roret, senest søndag mod Letland, hvor han atter spillede en del minutter i det centrale forsvar.

- Det giver da en vis selvtillid for mig at komme med og få den rolle, jeg har fået indtil videre. Jeg skal måske være glad for, at de to Toft-brødre (René og Henrik) ikke har været med. Men jeg har nydt godt af det og ser det som et stort skulderklap at komme med her efter en sæson, hvor jeg ikke har fået så meget spilletid i klubben, siger Zachariassen.

Det har været min drengedrøm, siden jeg begyndte med håndbolden

Anders Zachariassen

Den sønderjyske stregspiller fra Flensburg-Handewitt er nu oppe på seks landskampe i alt og nyder hver og en af dem. Men det betyder ikke, at han slækker på koncentrationen, snarere tværtimod.

- Jeg synes, at når du trækker den rød-hvide trøje på, så skal du virkelig vise, hvad du kan. Du skal være der i alle 60 minutter i kampene, for det er sådan et tæt felt blandt os spillere. Så hvis du vil være med, hvor det er sjovt, så er du nødt til at vise, hvad du kan i de 60 minutter, du får.

- Om det så hedder Letland, Ungarn eller Spanien, det er jo fuldstændig ligegyldigt: Du er nødt til at give dig i 60 minutter, ellers kan du ligeså godt lade være, siger Anders Zachariassen.

Udover Henrik og René Toft Hansen er Anders Zachariassen også i konkurrence med stregspillere som DM-guldvinderen fra Aalborg Simon Hald Jensen og den kommende Göppingen-spiller Jacob Bagersted om pladserne på landsholdet.

I søndagens sejr mod Letland fik han scoret fire gange - blandt andet på kontra, hvilket ifølge håndboldekspert Claus Møller Jakobsen er en stregspillerens offensive kvaliteter:

- Nikolaj Jacobsen vil gerne udover stepperne. Han vil gerne se et dansk landshold, der spiller hurtigere og som laver masser af mål på kontra. Og det er jo en af de helt klare forcer hos Anders Zachariassen.

Flensburg-Handewitt-spilleren Anders Zachariassen gav prøver på sin skarphed foran mål - blandt andet i kontrafasen i EM-kvalkampen mod Letland. Video: David Schiøler