Skepsis over for hård linje ved brok: - Dommerne kan ligne forkælede børn

KIF Kolding Københavns Bo Spellerberg mener, der skal strammes op omkring brok, men at dommerne samtidig skal passe på, de ikke overreagerer.

Dansk Håndbold Forbund, DHF, har bedt dommerne om at slå hårdere ned på brok i denne sæson.

Den stramning har allerede fået konsekvenser for flere spillere, der har fået både gult kort og udvisninger for brok. Seneste eksempel er Estavana Polman, der mandag aften blev sendt til nedkøling på bænken og på baggrund af det kaldte dommerne for 'shitty'.

- De har en masse nye regler, så man ikke må sige noget. Come on. Det er forfærdeligt, det må jeg sige. Normalt siger jeg aldrig noget, men det her er lavt niveau, sagde håndboldstjernen til TV 2 SPORT.

- Vi har set skrækeksempler

Tirsdag aften spillede KIF Kolding København sin anden ligakamp i denne sæson, og selvom de kun har været i aktion få gange, har de allerede mærket den nye dommerlinje tæt på. Det fortalte 38-årige Bo Spellerberg efter kampen, hvor han slog fast, at det var nødvendigt at stramme op omkring brok, men at dommerne skal passe på ikke at overreagere i afgørende situationer:

- Der skal dommerne jo helt sikkert vurdere, at det er nye regler, give en henstilling og så lade være med at give et rødt kort på den konto, når det ikke er brok rettet mod dommerne, men i stedet er et følelsesudbrud. Der er det ærgerligt, hvis dommerne kommer ud i vurderingssager, hvor de kan komme til at ligne forkælede børn, der ikke kan tåle noget som helst. Det synes jeg heller ikke, at de skal.

- Jeg synes allerede nu, at vi har set skrækeksempler, hvornår det ikke skal gives. Så det er en svær situation at sætte dommerne i, men selvfølgelig skal de være opmærksomme på, at vi ikke skal se på for mange brokkerier, og vi skal have afviklet spillet, sagde den rutinerede bagspiller.

Plads til følelser og små udbrud

Ifølge Bjarne Munk Jensen, der er formand for DHF's elitedommerudvalg, skal dommerne være tolerante over for mindre udbrud:

- Det er bestemt stadig okay med spontane, afdæmpede udbrud over en kendelse. Men fortsætter en spiller med at brokke sig, så skal der falde en straf - fx en påtale, en advarsel eller en udvisning, forklarede Bjarne Munk til TV 2 SPORT den 19. august.

Da KIF Kolding København for to ugersiden spillede pokalkamp mod Otterup, fik både Magnus Landin og Philip Stenmalm rødt kort som følge af brok under den nye og skærpede linje.

Derfor vækker det bekymring hos Bo Spellerberg, når dommerne skal ud i vurderinger omkring spillernes følelser. Han henviser samtidig til et eksempel, hvor dommerne havde set en KIF-spiller trække ud i trøjen i ærgelse og frustration, hvor det ikke var rettet mod dommeren, men som alligevel endte i en udvisning.

- Jeg håber da, det finder et leje, hvor det er relativt fornuftigt. Selvfølgelig skal vi da have fjernet meget af det unødvendige og de store gestikulationer, men det skal heller ikke fjerne den dialog, der tit og ofte er, som for det meste er ret god.

GOG fik fejlagtigt tilkendt straffekast med et halvt minut tilbage af kampen mod Skjern. Video: Bo Bentsen

Brokkeri gik langt over stregen

Den holdning blev efter ligakampen mellem Århus Håndbold og KIF Kolding København bakket op af hjemmeholdets cheftræner Erik Veje Rasmussen. Den 58-årige veteran er yderst tilfreds med, at der nu er kommet en nultolerance over for trænerne på bænken. Til gengæld skal der stadig være plads til følelser på banen.

- Spillerne er dem, der løber rundt, har emotioner, slår hinanden i hovedet og kaster sig rundt. Det er meget vigtigt, de også får lov at reagere. Den første reaktion fra dem, hvis det er en kendelse, de ikke bryder sig om, eller de mener er uretfærdig, der skal de jo have lov til at reagere, sagde Århus-træneren.

Sammen med spillerne formåede han ikke at kvalificere sig til slutspillet i sidste sæson, og derfor havde han rig mulighed til at observere kampene fra sofaen. Her fik Erik Veje Rasmussen i den grad syn for sagen, hvor også flere trænere brugte lang tid på at diskutere med dommerne.

- Ævleriet, som vi så sidste år, hvor man står i lang, lang tid og snakker frem og tilbage, det kan vi godt undvære. Så grundlæggende bør det være tilladt, at spillerne kan få lov at reagere i første omgang.

Men gik det over stregen i sidste sæson?

- Det var langt, langt over stregen. Det klædte ikke sporten. Hvis vi gerne vil have, at vores sport er et godt show, så er der ikke meget ved, der står nogle gamle mænd og brokker sig.

Næste håndboldkamp på din TV-skærm bliver Ribe-Esbjerg mod Skjern i herrernes liga. Du kan se kampen på TV 2 SPORT torsdag fra klokken 19.