Guldtræner efter skærpede regler: - Jeg bliver en dårligere træner

Niels Agesen er blandt andet kendt for sit store temperament. Nu er reglerne om brok skærpet, og det påvirker hans arbejde på sidelinjen.

Se håndboldmagasinet Kontra med fokus på skærpelsen af reglementet om brok klokken 22.05 på TV 2 SPORT og TV 2 Play.

Et stort temperament kan være svært at styre, når måltavlen viser 25-25, og man ser en kendelse, som ikke bliver dømt. Sådan har Niels Agesen det i hvert fald. Men nu skal han til at kontrollere sine udbrud.

Elitedommerudvalget har nemlig på opfordring af DHF's bestyrelse holdt møde med Divisionsforeningen, dommerne, fire ligatrænere og to spillere. Her blev de enige om en ny linje: Mere bold og mindre snakkeklub i kampene.

Det bliver endnu sværere at være dommer, og det kan vi ikke være bekendt

Niels Agesen, cheftræner i Randers HK

Derfor er reglementet blevet skærpet i forhold til brok. Det betyder, at dommerne vil have en nul-tolerance overfor brok og gestikulation fra spillere og trænere.

Den nye skærpelse betyder dog udfordringer for sidste sæsons guldtræner i Kvindeligaen:

- Det betyder, at jeg skal lægge bånd på mig selv i visse situationer - især i forhold til overreaktioner. I forhold til brok skal jeg jo bare lære at holde min mund, siger Niels Agesen til TV 2 SPORT.

Bliver du en dårligere træner på grund af skærpelsen?

- På den kortebane, ja. Jeg synes, jeg mangler den her indlevelsesevne, fordi jeg skal lægge lidt bånd på mig selv, siger den nye Randers HK-træner, der er urolig for, at spillerne og trænerne ikke får lov til at være, dem de er på håndboldbanen.

- Jeg er bekymret for, at vi ikke får lov til at reagere i affekt. Det er fint, at de slår ned på brok. Men jeg synes, at der har været for mange overreaktioner i håndteringen af det. Det er udbrud og følelser, man har slået ned på i stedet for decideret verbal brok, lyder det fra Agesen, der i sidste sæson vandt DM-guld med NFH Nykøbing Falster.

Århus Håndbolds cheftræner har det ikke ligesom Niels Agesen og føler ikke, at brok-skærpelsen forringer ham som træner:

Veje mener ikke, han bliver dårligere på sidelinjen efter skærpelsen af brok. Video: Mie Hansen

Dommerne har altid kunnet slå ned på brok

Skærpelsen af regelsættet kommer på baggrund af sidste sæsons slutspil, hvor DHF's bestyrelse blev træt af at se på spilafbrydelser og brok. I flere situationer tog brokkeriet overhånd, og dommerne havde svært ved at styre slagets gang.

Men ifølge Niels Agesen har dommerne altid har redskaberne til at underminere brokkeriet.

- De har hele tiden haft remedierne med henstillinger, advarsler og to-minutters-udvisninger. Hvis små børn ikke opfører sig ordentligt, så er det forældrenes opgave at justere ind.

- De fleste af os går til grænsen, men der er små børn i os alle sammen, og vi søger grænser, så den peger på dommerne, synes jeg. Vi er ikke brokkehoveder i dansk håndbold, men jeg synes, at dommerne har håndteret det dårligt.

I fremtiden tror Niels Agesen dog ikke, at de skærpede regler kan minimere dommerfejlene. Nærmere tværtimod. 

- Jeg synes lige præcis, at sæsonstarten har vist, at dommerne har haft svært ved at styre, om det er følelsesudbrud, eller om det er verbalt brok. Det bliver endnu sværere at være dommer, og det synes jeg faktisk ikke, vi kan være bekendt overfor dem, siger Niels Agesen.

Det mener håndboldprofiler om skærpet fokus på brok