Efter ny linje over for brok: Større navne har fået længere snor

Trænere og spillere med mange kampe på CV'et kan brokke sig mere end de unge, lyder kritikken fra træner og spiller.

Mere bold og mindre snakkeklub i kampene.

Det er den nye linje, som blev besluttet på et møde mellem Elitedommerudvalget, Divisionsforeningen, dommerne, fire ligatrænere og to spillere. Reglerne er ikke blevet ændret, men de er blevet enige om, at der skal strammes op.

Og det er nødvendigt, da brokkeriet til tider har taget overhånd. Men løsningen skal findes i tilliden og lige forhold i mellem trænerne og dommerne. 

Det fortæller cheftræner for Aarhus Håndhold, Erik Veje Rasmussen, i ugens udgave af Kontra, hvor han fremhæver en episode, hvor der er sket forskelsbehandling i mellem trænere.

- Jeg har en ung assistenttræner i Simon Sørensen. Han var tidligere cheftræner i Skive fH. Han var en ikke så høj og ung cheftræner. Han har tit gået og brokket sig, når han spillede kamp med Skive mod hold i ligaen, der havde cheftrænere med flotte CV og mange år i ligaen, siger Erik Veje Rasmussen.

- De kunne nemlig godt stå og brokke sig til dommerne og gøre en helt masse ting, men straks han sagde noget, så fik han to minutter udvisning.

Jeg tror også, at man skal acceptere, at dommerne kun er mennesker

Bjarne Munk Jensen, formand for DHF's dommerudvalg

Denne episode kan Ribe-Esbjerg Morten Nyberg godt nikke genkendende til. Han har også oplevet det inde på banen.

Har du det nogensinde sådan, at de dømmer anderledes overfor dig, end de gør overfor eksempelvis Bo Spellerberg?

- Jeg føler, jeg har oplevet det, ja.

Har du følt, at der er blevet dømt imod dig, fordi du hedder Morten Nyberg?

- Nej, ikke direkte på den måde. Men der er da nogle af de store landsholdskæmper, der tidligere har været i ligaen, som måske har kunnet tillade sig mere end os andre dødelige.

Formand for DHF's dommerudvalg, Bjarne Munk Jensen, erkender, at der kan ske forskelsbehandling i ligaen, men at det nye fokus og arbejdsro er med til at sikre en mere fair linje overfor trænerne og spillerne.

- Jeg tror også, at man skal accepteret, at dommerne kun er mennesker. Der er forskel på, om man er et nyt par i ligaen, eller om man har dømt i mange, mange år. Når man er i den danske liga, så kommer man ud til den samme spillere og samme trænere gang på gang. Nogle bliver man en slags "venner” med.

- Den nye fortolkning, som vi har indført, giver ro til dommerne. Når de får den arbejdsro, tror jeg, at fejlniveauet vil falde i en periode. Om det så vender tilbage, ved jeg ikke. Jeg tror, at arbejdsro, alt andet lige, vil give bedre kendelser og mere lige forhold, siger formanden for dommerudvalget.

Det mener håndboldprofiler om skærpet fokus på brok