Derfor giver det mening, når FCM-spillere tager et håbløst skud

Fire farver har fået en hel ny betydning for håndboldkvinderne i FC Midtjylland. Her er personlighedstests blevet en del af holdets forberedelser.

Se SuperMatchen mellem FC Midtjylland og Nykøbing F. Håndbold direkte på TV 2 klokken 15.50

Farverne grå, blå, grøn og rød skal være med til at sikre håndboldkvinderne fra FC Midtjylland succes i denne sæson.

Det lyder umiddelbart lidt underligt – men efter en nærmere forklaring giver det faktisk rigtig god mening.

Det er nemlig disse fire farver, der dækker over den personlighedstest, som håndboldkvinderne og trænerteamet i FC Midtjylland alle har taget.

Hver farve repræsenterer egenskaber, som opstår for hver enkelt spiller eller leder i pressede situationer.

- Vi får et værktøj her, som kan gøre, at vi kan præstere bedre og mere effektivt i sidste ende, fortæller Kristian Kristensen til TV 2 SPORT.

Selvom man ofte trækker i flere retninger - så er der grundlæggende kendetegn ved de fire farver.

Er man blå, er man mere tolerant og tålmodig. Er man mest grøn, er man kreativ og nytænkende. Rød er resultatorienteret og mere direkte. Hvor grå - modsat - har brug for faste rammer, orden og disciplin.

Jeg tror, det handler rigtig meget om, at når du står på banen, så er det ens lidenskab, og så glemmer jeg lidt at tage hensyn til alle andre

Anne Mette Pedersen, om sin røde profil på håndboldbanen

- Og det vil sige, at jeg kan arbejde ud fra det. Er en spiller meget struktureret, så ved jeg med sikkerhed, hvordan jeg skal kommunikere med hende. Så skal jeg ikke begynde at være for kreativ i mine forklaringer i coachingen til hende, så skal jeg være meget direkte og netop skabe rammen, siger Kristian Kristensen.

FC Midtjylland-fløjen Anne Mette Pedersen har selv flest røde træk i sin profil, og hun er ikke i tvivl om, at holdets nye muligheder for at kommunikere giver en størrelse forståelse for hinanden på banen. 

- Jeg synes, det giver rigtig god mening at vide, hvordan forskellige folk reagerer.

- Når en type som Burgaard, som er meget grøn, lige pludselig tager et helt håbløst skud, og det kan gå godt eller skidt, så ved man lidt - ikke at det er en undskyldning - men man kender forklaringen bag, forklarer hun.

Den tidligere landsholdsfløj slår dog samtidig fast, at hun uden for banen ofte reagerer efter en mere blå profil.

- Jeg tror, det handler rigtig meget om, at når du står på banen, så er det ens lidenskab, og så glemmer jeg lidt at tage hensyn til alle andre.

- Jeg vil gerne have mit hold fungerer, men jeg kan også godt finde på at sige tingene på en hård måde, fordi jeg bare så gerne vil vinde. Uden for banen tænker jeg mere over, hvordan det påvirker folk, når jeg kommunikerer på den måde. 

Resultaterne fra spillernes besvarelser er først lige blevet analyseret, men allerede nu er værktøjet taget i brug. Senest i opgøret mod Viborg, hvor holdet var bagud med tre mål med få minutter igen.

Det fik Kristian Kristensen til at trække væk fra sin oprindelige grå - faste - plan.  Og i stedet kalde et vip. 

- Og der kommer noget, som vi ikke har trænet. Det vil sige, vi har noget uden for konceptet - umiddelbart en grøn ide, der opstår, men som kræver noget struktur, for man skal stadigvæk udføre den.

Godt nok endte midtjyderne med et nederlag, men selve konceptet med de fire farver er, ifølge den midtjyske cheftræner, en succes:

- Kommunikativt er er det et kæmpe godt og nyttigt redskab til os som gruppe.