- Danmark har ikke været i stand til at skabe kvindestjerner i 10 år

Den tidligere landstræner og sportschef ser positivt på talentudviklingen i dansk herrehåndbold. Han er mere skeptisk, når det kommer til kvinderne.

Se håndboldmagasinet Kontra Special med Ulrik Wilbek klokken 22.05 på TV 2 SPORT og TV 2 Play.

I samlet 16 år havde Ulrik Wilbek ansvaret på bænken, når de bedste kvindelige og mandlige håndboldspillere trak i den danske nationaldragt.

Syv år som træner for kvindelandshold og ni år som førstestyrmand for herrelandsholdet. Herefter blev han ansat i toppen af Dansk Håndbold Forbund som sportschef.  

I 2016 stoppede Ulrik Wilbek som sportschef og sagde farvel til landsholdshåndbold, men han har ikke kunnet lade være med at følge med i håndboldverdenen.

- Der var lige en enkelt gang i december, hvor jeg tænkte: "Ej nu bliver jeg lige nødt til at ringe til Klavs Bruun", hvor jeg kom i tanke om, at jeg jo egentlig ikke har noget med det at gøre længere, siger Ulrik Wilbek til TV 2 SPORT.

I håndboldmagasinet Kontra fortæller han, at når det kommer til det danske herrelandshold, er han fortrøstningsfuld omkring fremtiden.

- De seneste 15 år har jeg fulgt ungdomslandsholdene på herresiden, og de har været gode alle sammen. Mere end tidligere er vi blevet i stand til at skabe enerne, siger Ulrik Wilbek.

Lasse Møller er et af de store talenter, der har fanget Ulrik Wilbeks opmærksomhed.
Lasse Møller er et af de store talenter, der har fanget Ulrik Wilbeks opmærksomhed. Foto: Claus Fisker / Scanpix Denmark

Som et af de seneste stjerneskud peger Wilbek på 21-årige Lasse Møller fra GOG, der under sommerens verdensmesterskab for ungdomslandshold blev kåret til turneringens mest værdifulde spiller.

- Nogle af de ting vi gik ind og sagde om, at vi blev nødt til at finde enere, lykkedes på herresiden. Vi kan ikke basere ungdomshåndbold på kollektive ting, for så får vi ikke gode A-landshold, siger Wilbek, som ikke er bekymret for herrelandsholdets fremtid.

- Der bliver ved med at komme gode spillere, der bliver ved med at være kæmpe talenter, og der er nok at tage af. Jeg ser kun Frankrig skabe endnu flere fantastiske spillere, og det er simpelthen, fordi de har flere at tage af.

Er du lige så fortrøstningsfuld på kvindesiden?

- Ikke helt, men jeg er fortrøstningsfuld, fordi hold nu op, hvor har vi også mange gode unge kvindelige håndboldspillere.

Hvis man stempler en kvindelig spiller, som hende der fremover skal være Mikkel Hansen på damesiden, så tror jeg, at det bliver svært at leve med

Ulrik Wilbek

Hvor det danske kvindelandshold i 1990'erne og begyndelsen af 00'erne høstede mange medaljer, er det blot blevet til én enkelt bronzemedalje ved enten EM eller VM de seneste 12 år.

- Men vi må erkende, at i den sidste 10-årige periode, har vi ikke været i stand til at holde os helt deroppe i toppen, hvor herrerne har været.

- Vi har ikke været i stand til at skabe stjernerne. Vi har nogle rigtig dygtige spillere, men vi har ikke de der stjernespillere, der alene kan afgøre en kamp, men det er måske lidt på vej nu, siger 59-årige Wilbek, der nu har sat fokus på sin politiske karriere i Viborg, hvor han er borgmesterkandidat.

Forventningspresset er hårdere ved piger

Ved seneste EM-slutrunde i december 2016 skiftede landstræner Klavs Bruun Jørgensen ud i den danske trup, hvor han satsede på yngre kræfter. Derfor fik spillere som Line Hausted, Fie Woller og Kathrine Heindahl slutrundedebut.

Men på trods af en stor talentmasse i dansk kvindehåndbold vil Wilbek ikke sætte navn på de spillere, han har forventninger til i fremtiden.

- Nogle gange får de et eller andet forventningspres over sig, og så kan de alligevel ikke leve op til det, og det tror jeg, piger har det sværere med end drenge.

- Hvis man stempler en kvindelig spiller, som hende der fremover skal være Mikkel Hansen på damesiden, så tror jeg, at det bliver svært at leve med, så det skal vi lade være med at gøre.

- Men jeg ser mange dygtige spillere komme, siger den tidligere landstræner.

Selvom Ulrik Wilbek er trådt ud af rollen som sportschef i DHF, så kan han ikke helt lade være med at sende et lille råd Klavs Bruun Jørgensens vej - se videoen nedenfor:  

Ulrik Wilbek giver Klavs Bruun Jørgensen et lille råd. Der må være plads til Mulle på kvindelandsholdet.Video: Mie Hansen