Kan mestrene gabe over det hele?

16x9
Det er efterår og alle turneringer buldrer afsted. Ligaen, pokalturneringen og for NFH nu også et nyt bekendtskab i Champions League. Foto: Claus Bech / Scanpix Denmark

De kvindelige danske håndboldmestre fra NFH Nykøbing kan ikke det hele.

Det er efterår og alle turneringer buldrer afsted. Ligaen, pokalturneringen og for NFH nu også et nyt bekendtskab i Champions League. Og ligesom gymnasiepigen med tre fester om ugen i eksamenstiden, så bliver NFH nødt til at prioritere. Ikke vælge noget fra, for selvfølgelig skal de gå efter at vinde alle kampe. Men det er ikke fysisk og mentalt muligt at vinde det hele. Dertil er truppen ganske enkelt ikke stor nok.

I aften kommer vores OB-vogn og Viborg til Nykøbing. Det opgør indleder en periode med 720 kamp-minutter på 38 dage for NFH. 12 kampe i ind- og udland.

Det kræver virkelig meget at jonglere flere turneringer på en gang. At holde fokus på netop den kamp, man står overfor og ikke kigge alt for lang frem i kalenderen.

Formår NFH i den kommende periode at være til stede i alle tre turneringer og vægte de forskellige opgaver korrekt? Eller så vi allerede i kampen mod Randers, hvor de gule tabte klart, tegn på hvor svært det er at bevare fokus, når der venter nye store opgaver lige om hjørnet?

Nogle vil måske mene, at 12 kampe på 38 dage ikke lyder af voldsomt meget, når nu man har det som job. Der vil jeg bare lige minde om, at det vi ser i fjernsynet kun er en brødkedel af en håndboldspillers job.

Foruden de 720 kamp-minutter vil der være ca. det tilsvarende antal minutter til opvarmning. Samme tid – mindst  - 12 timer tid bruges på taktik. Dertil skal der findes tid til styrketræning, løb, alm. håndboldtræning og naturligvis restitutionstræning. Ja, og så i NFH’s tilfælde skal der jo også findes rejsetid til kamp. På de 38 dage skal de ca. 11.100 km rundt på Europa-kortet.

Håndboldspillere flytter sig ikke fra A til B i luksus og privatfly. Forholdene er som regel ikke meget anderledes end for alle andre. De står også en meget tidlig morgen i køen - omgivet mennesker med badedyr og kufferter, der alle skal med samme fly. Også håndboldspillere trækkes med lange ventetider i lufthavnen, mellemlandinger og alt for lidt benplads i flyet. Så en flyvetur eller en bustur kan ikke anses for hvile, selvom man jo trods alt sidder ned – tværtimod.

Når man som spiller har et presset program, som det NFH går i møde, så er den fornemmeste opgave at bevare fokus på den næste opgave og kun det. Hvilket er ekstremt svært, når man eksempelvis spiller kamp i Rumænien om lørdagen, skal et smut til Århus onsdag aften og ved at fredag står den på kamp i Polen.

At holde fokus på de næste 60 minutter er en kamp i sig selv. Især når kroppen begynder at blive træt, skavankerne gør lidt mere ondt end de plejer og holdkammeraterne pludselig virker en smule irriterende, fordi man ser dem meget mere end man ser sin kæreste og familie. Det er i det mentale pulterkammer, at man også skal være klar til at tænke taktisk og strategisk om den næste modstander.

Det handler om at finde en balance midt i mylderet af opgaver. Man kan vælge at gå 100% efter det hele eller prioritere kampene.

I den perfekte verden får Jakob Larsen bare sit hold til at leverer 100% hver eneste gang og vinde hele skidtet. Jeg tvivler på, at det er fysisk og mentalt muligt.

Det handler ikke om, at den gode Larsen i mine øjne skal ”sælge” udvalgte kampe og leve med et nederlag. Jeg kommer ALDRIG til at mene, at man skal ”lægge sig ned” i en kamp. Når man går på banen, så gør man det for at vinde. Sådan er det for eliteidrætsudøvere. Man kan ikke gå på banen og være ligeglad.

Når det så er sagt, så kan man godt ændre på sin holdsammensætning til den enkelte opgave. Og her mener jeg, at Jakob Larsen bør kigge i kalenderen og prioritere.

I den danske liga går der otte hold videre til slutspillet. Så selvom NFH skulle smide nogle point undervejs i efteråret, så er jeg ret overbevist om at de er at finde i slutspillet i foråret.

Der vil være kampe i den danske liga, hvor NFH bør spille med hele bredden. Og så er der eksempelvis en Champions League-kamp mod mægtige Bucaresti. Det er en af de kampe, hvor man kan kigge på vigtigheden og passe på sine bærende spillere. Bucaresti virker som en stor mundfuld, og set over hele puljen kommer de nok til at sætte sig tungt på førstepladsen. Derfor kunne det være en mulighed at fordele spilletiden, selvom det nok er netop den kamp, som de fleste spillere rigtig gerne vil spille. Men tre dage efter spiller NFH en knald-eller-fald kamp i Esbjerg om at komme i pokalturneringens Final4. Den kamp er i min optik vigtigere end den mod rumænske giganter.

Vi har allerede set trænere sende halve hold afsted til Champions League-kampe. Tiden mellem kampene er ganske enkelt for kort. Det er naturligvis ærgerligt, at den ypperste klubturnering ikke altid er repræsenteret af de bedste spillere, men det er desværre vilkårene, når man deltager i tre hårde turneringer på samme tid.