U10-hold manglede en dommer - så dukkede en af verdens bedste op

16x9
Flere af drengene skulle selvfølgelig have taget et billede sammen med en af verdens bedste dommere. Foto: Vinding SF

Håndboldspillerne i den vejlensiske klub Vinding SF fik en stor oplevelse i weekenden, da en af verdens bedste dommere pludselig stod klar som vikar.

Engang var det den nuværende VM-spiller Louise Burgaard, der trådte sine første håndboldsko og kastede sine første bolde i mål i Vindinghallen. I weekenden var fokus dog rettet mod dommeren.

Her stod fem drengehold i U-10 C-rækken klar til at afvikle fem kampe, men dommeren var ikke dukket op. Derfor ringede de straks til kredsens dommerkontor, der skyndte sig at sende en vikar af sted for at passe fløjten.

En halv time senere dukkede dagens reservedommer så op i Vindinghallen, og det var ikke hr. hvem som helst. Ind i hallen kom Martin Gjeding. En del af Danmarks bedste dommerduo med Mads Hansen, der netop er nomineret til verdens bedste dommerpar for andet år i træk.

- Så stod han der i fuld kampuniform og dømte de fire resterende kampe. De fem hold var jo ellevilde, da det gik op for dem, hvem det var. De var helt på toppen, og det var nærmest vigtigere, hvem der var dommer. Der var også en, der spurgte efter, om han måtte få hans røde kort, fortæller Finn Frandsen, der er en del af Vindings trænerteam omkring U-10's drengehold.

Fejlen ligger hos topdommeren

Forklaringen var faktisk ligetil, selvom Martin Gjeding normalt er vant til at dømme i håndboldligaen og Champions League, ligesom han også har dømt flere af de allerstørste kampe - senest VM-finalen for herrer 2017.

Her er hele Vinding SF's U10-hold sammen med Martin Gjeding.
Her er hele Vinding SF's U10-hold sammen med Martin Gjeding. Foto: Vinding SF

Den 43-årige dommer bor nemlig i lokalområdet, hvor han er ansat af Jydsk Håndbold Forbund Kreds 8 til at lave U-10-turneringerne. Samtidig havde han netop uddannet en række nye dommere, som skulle påsættes kampene. Problemet var bare, at Martin Gjeding selv havde glemt den del.

- Så ringede de jo til vores vagt, og da jeg fandt ud af det, hoppede jeg i dommertøjet og kørte af sted. Jeg synes jo, det er vildt fedt, der er nogle knægte på 10 år, der synes, det er så fedt. Det er med til at give en positiv stemning omkring det, siger Gjeding, der alligevel blev ret overrasket over den store opmærksomhed.

- Træneren, jeg afløste, skulle lige have en selfie med mig, for det skulle på Facebook, at han var blevet afløst af mig. Så skulle jeg have et billede med ham den 12-årige ved dommerbordet, der gik helt vildt op i det. Og så skulle jeg have et billede med to af de hold, jeg dømte i løbet af dagen. Det er ikke hver dag, der lige bliver taget fire billeder sammen med en dommer, der lige dumper ind i hallen, tilføjer en af verdens bedste dommere.

Han er da også langt fra den eneste kendte håndbolddommer i lokalområdet, da også makkeren Mads Hansen og rutinerede Per Olesen gør sig på højeste niveau.

- Jeg var alligevel overrasket over, at de her drenge på 10 år var bevidste om, hvem det var, der kom ind i hallen, lyder det med stor glæde i stemmen hos Martin Gjeding.

- Det er ham fra fjernsynet

Glæden var uden tvivl gensidig. Det fortæller Finn Frandsen fra trænerteamet i Vinding SF, der var imponeret over, hvordan Gjeding "løftede drengene op på den store klinge" og samtidig stillede op til selfies, holdfotos og i det hele taget var på.

- Næste gang de ser, at ham og Mads dømmer en kamp i fjernsynet, så sidder de drenge jo på spring og siger, at ”ham dér, han har dømt en af vores kampe”. Det giver et kæmpe løft for drengene, at de også er mennesker, dem, man ser i fjernsynet. Det var helt vildt, som de blev løftet af det, siger Finn Frandsen.

Eneste lille anke kunne måske findes i, at de lokale drenge fra Vinding tabte begge weekendens kampe med 11-12 mod henholdsvis Søndermarken Vejle Håndbold Klub og Smidstrup-Skærup IF. De 'dramatiske' nederlag kunne Martin Gjeding dog ikke klandres for.

- Sportsligt var der ikke en finger at sætte på præstationen, griner Finn Frandsen afslutningsvis.