Nu starter NHL-sæsonen: Sådan er danskernes chancer for succes

16x9
Frederik Andersens er en af de danske NHL-profiler, der har skiftet klub i sommerpausen. Foto: John E. Sokolowski / Scanpix Denmark

Verdens bedste ishockeyliga har også i denne sæson flere danskere blandt profilerne. Og danskerne har mulighed for at spille med om Stanley Cup.

Sommeren 2016 har rokeret godt og grundigt rundt på de danske NHL-profiler.

Stanley Cup vindere seneste 10 år

2016 – Pittsburgh Penguins
2015 – Chicago Blackhawks
2014 – Los Angeles Kings
2013 – Chicago Blackhawks
2012 – Los Angeles Kings
2011 – Boston Bruins
2010 – Chicago Blackhawks
2009 – Pittsburgh Penguins
2008 – Detroit Red Wings
2007 – Anaheim Ducks

Udstyret med nye - og i flere tilfælde forbedrede - kontrakter er de klar til at indtage verdens bedste ishockeyliga, der begynder onsdag.

Syv danskere er som udgangspunkt klar til at indlede sæsonen i NHL, men yderligere fem danskere spiller med i den næstbedste nordamerikanske liga, AHL.

Det er nok det mest spændende klubskifte af en dansker i NHL nogensinde. 

Ishockeykommentator Jimmy Bøjgaard om Frederik Andersen

TV 2 SPORT's ishockeykommentator Jimmy Bøjgaard giver her sit bud på, hvordan det kommer til at gå NHL-danskerne i sæson 2016-2017.

Frans Nielsen (tv) er udset til en hovedrolle hos Detroit Red Wings som afløser for russiske Pavel Datsyuk.
Frans Nielsen (tv) er udset til en hovedrolle hos Detroit Red Wings som afløser for russiske Pavel Datsyuk. Foto: BRUCE BENNETT / Scanpix Denmark

Frans Nielsen

Detroit Red Wings

Frans Nielsen skiftede fra New York Islanders, hvor han har spillet hele sin NHL-karriere til det legendariske Detroit Red Wings. Holdet fra det nordlige USA har været med helt fra begyndelsen af NHL. Detroit var nemlig en del af de oprindelig seks hold, der grundlage verdens største hockeyliga.

Opmærksomheden er derfor enorm på Detroit, der er det mest vindende amerikanske hold i NHL. Kun canadiske Montreal har vundet flere Stanley Cup-titler end Detroit. Men mange af de canadiske sejre ligger mange år tilbage. Detroits seneste Stanley Cup blev vundet i 2009.

Detroit har på imponerende vis været i slutspillet i samtlige sæsoner siden 1990 – 25 sæsoner i træk!

Original Six

 • Montreal Canadiens
 • Toronto Maple Leafs
 • Boston Bruins
 • New York Rangers
 • Detroit Red Wings
 • Chicago Blackhawks

- Det er et spændende skifte. Frans er hentet ind som direkte afløser for russiske Pavel Datsyuk. Det er et stort navn at efterfølge og et stort brand, han skal spille for. De var med til at bygge NHL, og de har bare en historie som ingen andre hold, siger TV 2 SPORTS ishockeykommentator Jimmy Bøjgaard.

- De har en stærk tradition for at udskifte hold. Det er helt vildt, at de har været i slutspillet i to årtier, men de har været ekstremt gode til at holde en stabil kurve.

- Det er det amerikanske hold, der har vundet flest Stanley Cups. Der er en hype og en kultur for hockey i Detroit. Der bliver pres på. For mange er Red Wings noget helt specielt.

- Det bliver et spørgsmål om at nå slutspillet. De når ikke bare lige slutspillet. De har skiftet flere spillere ud. Så der er pres på, og Detroit har en lang række af slutspilspladser, som de skal leve op til. Men jeg tror, at de kommer til at balancere omkring stregen. De er i hårdt selskab.

 • Jimmy Bøjgaards forudsigelse: - Det bliver lige omkring slutspilsstregen. De vinder et sted mellem 35 og 40 kampe. Det første er for lidt og det sidste burde være nok.
 • Sæson 2015-2016: 1. runde i slutspillet – tabte til Tampa Bay
Frederik Andersen har byttet den amerikanske vestkyst ud med Canada og Toronto Maple Leafs.
Frederik Andersen har byttet den amerikanske vestkyst ud med Canada og Toronto Maple Leafs. Foto: Harry How / Scanpix Denmark

Frederik Andersen,

Toronto Maple Leafs

Ligesom Frans Nielsen er Frederik Andersen skiftet til en af de allertungeste drenge i NHL-klassen. Toronto Maple Leafs er en af de største klubber i NHL målt på både økonomi, fanskare og pressedækning.  

Den canadiske storby har altid levet og åndet for hockey og var naturligvis, fristes man til at skrive, med til at etablere NHL – ligesom Detroit.

Frederik Andersen er havnet direkte i et inferno af fanatiske og patriotiske Maple Leafs-fans, der udmærket er klar over, at alle hockeyfans har en holdning til Maple Leafs. Enten er man med dem eller imod dem. De seneste år er loyalitet for alvor blevet afprøvet efter en række sæsoner uden sportslig succes.

- Det er nok det mest spændende klubskifte af en dansker i NHL nogensinde. Det er den vildeste, sjoveste og mest markante dansker at følge i NHL, fordi han er målmand, og fordi han skal spille på det absolut største marked, der findes i NHL. Uanset hvordan de klarer sig, så følger folk stadig med. Det er ligesom at stå på mål for Manchester United eller Barcelona, siger Jimmy Bøjgaard.

- Jeg tror, det bliver et bundhold igen. Men som målmand kan han pludselig blive en helt, hvis han afgør kampene. Hvis han er god på den plads, så kan han godt bære holdet lidt. Men han skal spille sit livs hockey.

- Der er en helt vildt mediedækning og interesse for Toronto. Så enten bliver du kylet helt ud af byen og svinet til i aviserne, eller også får du nøglerne til byen. Der er næsten ikke noget midt i mellem i Toronto, hvis du er hockeyspiller.

- Han kommer ikke til at spille dem i slutspillet. Det er ikke realistisk at måle ham på det. Et godt mål for Frederik kan være som minimum at spille op til det, holdets niveau er. Hvis du spiller på et lortehold, så kan man heller ikke forvente mirakler af ham. Så han skal levere sit niveau og vise, at han er god nok – også til den dag, hvor holdet får et højere niveau.

 • Jimmy Bøjgaards forudsigelse: - Det bliver omkring 70 point – og ikke noget slutspil. De ender på omkring 30 sejre, men der skal nok 40 til slutspil.
 • Sæson 2015-2016: Sluttede sidst i deres division med færrest point af alle hold i NHL.
Mikkel Bødker (th) skal for første gang i NHL-karrieren spille på et af ligaens bedste hold.
Mikkel Bødker (th) skal for første gang i NHL-karrieren spille på et af ligaens bedste hold. Foto: Geoff Burke / Scanpix Denmark

Mikkel Bødker

San Jose Sharks

Mikkel Bødker har slået rødder på den amerikanske vestkyst i San Jose, der er naboby til San Francisco. Her skal han forsøge at sætte sin tredje sæson sammen med mere end 50 point.

Siden debutsæsonen 2008-2009 har Bødker to gange lavet 51 point i én sæson. Nu skifter han til det bedste NHL-hold, han nogensinde har spillet på.

Han har skiftet Arizonas ørken ud med Californiens vestkyst, kun overlappet af et kort ophold i det bjergrige Colorado.

- Først var han i Arizona, hvor der var uro, om holdet ville blive der. Og så var han et kort smut i Colorado. Nu er der ro på for ham i forhold til kontraktlængde. Han ved, hvor han skal være de næste år. Det er godt, siger Jimmy Bøjgaard.

- De er den pulje af hold, hvor det både kan blive okay – og det vil være lidt skuffende for dem – men det kan også godt blive rigtig sjovt, hvis de får det til at stemme. Det er helt klart et hold, der skal gå i slutspillet, og som skal klare sig godt i slutspillet.

- Der er ingen tvivl om, at han kommer ikke flyvende med selvtillid, for han havde en skidt OL-kvalifikation med landshold, og han var 13. forward til World Cup og fik ikke lov at spille så meget. Omvendt har han været mere i gang på is med kampe på højt niveau inden sæsonen starter. Det kan være med til, at han kommer godt i gang i San Jose.

- Jeg er sikker på, at han kommer ind i en af topkæderne. Det er en milepæl for hans karriere, at han for første gang skal spille på et rigtig godt hold. Han har potentialet til at ryge over 50 point. Han skal lave et halvt point i snit i San Jose.

 • Jimmy Bøjgaards forudsigelse: - De vinder deres division og går i slutspillet og krydser 100 point.
 • Sæson 2015-2016: Stanley Cup-finale – tabte til Pittsburgh Penguins
Lars Eller (tv) og Washington Capitals er blandt forhåndsfavoritterne til at vinde Stanley Cup.
Lars Eller (tv) og Washington Capitals er blandt forhåndsfavoritterne til at vinde Stanley Cup. Foto: GRIGORY DUKOR / Scanpix Denmark

Lars Eller

Washington Capitals

Lars Eller er efterhånden en rigtig rutineret NHL-spiller. Han indledte karrieren i St. Louis, men skiftede hurtigt videre til Montreal Canadiens i det hockeygale Canada.

Her har han været garant for hård fight og et stabilt antal point på lidt under 30 pr. sæson. Det har bragt ham frem til NHL-slutspillet flere gange.

I Washington kommer Lars Eller til at spille sammen med bland andre den russiske superstjerne Alexander Ovechkin og svenske Nicklas Bäckström på et hold, der har været i slutspillet i otte gange i de seneste ni sæsoner.

Lars Eller står noteret for 442 kampe i NHL og vil med en skadesfri sæson passere de magiske 500 kampe i NHL.

- De ved jo præcis, hvad de har set i ham. Men det får vi jo lidt svar på, når vi får ham at se. Jeg er ikke i tvivl om, at hans fysik i hvert fald er noget af det, de gerne vil have. Og så hans alsidighed, han kan spille alle roller i stort set alle kæder. Det er mere den del, end de point han kommer med, siger Jimmy Bøjgaard.

- Når man har Ovechkin og Bäckström og nogle af de der på holdet, så er det jo ikke den del, der er problemet på holdet.

- Jeg tror, det er skide sundt at blive rykket op, selvom jeg tror, at han og familien havde det godt i Montreal. Han er i sin bedste alder som ishockeyspiller. Jeg håber, at det kan vride de 10-15 procent mere ud af ham, som vil alle håber på at se.

- Jeg glæder mig til at se, hvilken rolle Washington vil bruge ham i. De kommer nok til at spille de første 10-15 kampe med de konstellationer, de forventer.

 • Jimmy Bøjgaards forudsigelse: - De bliver tophold igen. Jeg tror, de bliver toer i divisionen efter Pittsburgh, og de kommer også til at krydse 100 point igen. Sikkert slutspilshold.
 • Sæson 2015-2016: Vandt deres division med 120 point (suverænt flest af alle i grundspillet). Anden runde i slutspillet – tabte til Pittsburgh
Nikolaj Ehlers skal følge op på en fantastisk debut-sæson for Winnipeg Jets.
Nikolaj Ehlers skal følge op på en fantastisk debut-sæson for Winnipeg Jets. Foto: Jan Korsgaard / Scanpix Denmark

Nikolaj Ehlers

Winnipeg Jets

Nikolaj Ehlers brød nærmest igennem lydmuren i debutsæsonen i NHL. Han fik 72 kampe for Winnipeg og kvitterede med 38 point. Ehlers anstrengelser var dog ikke nok til at få canadierne i slutspillet.

Holdet er det nyeste af de mange NHL-hold. Det tidligere Atlanta Trashers blev rykket til Winnipeg og blev til Jets inden sæsonen 2011-2012.  

- Han har bevist, at han kan være med. Nu skal han ikke være bekymret over, om han hører til i NHL, men bevise sig i NHL. Alle de der ting første gang, som at komme til alle arenaer og sådan nogle ting, de er ligesom væk.

- Opgaven for Nikolaj bliver at udvikle sig og vise, at han har udviklet sig yderligere efter det, der kun kan betegnes som en fantastisk rookie-sæson. Han har allerede givet klare indtryk i NHL og på landsholdet i sin VM-debut, om at han er en mere moden spiller, end jeg har regnet med. Han er en meget offensiv spiller, men han har vist noget ansvarlighed defensivt, som jeg troede han skulle bruge noget mere tid på.

- Der er vel en fem-syv halvdårlige hold i NHL, som får det rigtig svært i den her sæson. Der er Winnipeg trods alt marginalt bedre end det. De ligger lidt mellem de absolut dårligste og slutspilsholdene.

- Det var et utrolig stærkt træk, at han kom igennem en pointkrise på tre uger til en måneds tid i sidste sæson. Han har bevist, at han kan komme igennem nedgang. Det kan der sagtens komme mere af, men nu ved han, hvordan han skal håndtere de ting.

 • Jimmy Bøjgaards forudsigelse: - Omkring 90 point, og det går man ikke i slutspillet på i deres division.
 • Sæson 2015-2016: Sluttede sidst i deres division med 78 point.
Jannik Hansen er en af profilerne i Vancouver Canucks, der er i gang med et generationsskifte.
Jannik Hansen er en af profilerne i Vancouver Canucks, der er i gang med et generationsskifte. Foto: Anne-Marie Sorvin / Scanpix Denmark

Jannik Hansen og Philip Larsen

Vancouver Canucks

I det vestligste af Canada ligger Vancouver. Her har Jannik Hansen holdt til, siden han debuterede i sæsonen 2007-2008. Her ni år senere er danskeren en af de bærende kræfter på et hold, der har øjnene fast rettet mod fremtiden.

Et større generationsskifte har svækket Canucks markant. De svenske tvillinger Henrik og Daniel Sedin er stadig galionsfigurer, men resten af holdet er i høj grad blevet skiftet ud og gjort yngre. Jannik Hansen spillede dog en fremragende sæson med 38 point i de 67 kampe, som skader holdte ham nede på i sidste sæson.

Canadierne har også valgt at hente Philip Larsen tilbage til NHL. Den danske back har tidligere spillet i Dallas Stars og Edmonton Oilers, men vendte herefter tilbage til europæisk hockey for at få karrieren tilbage på rette spor.

- De er i gang med et generationsskifte, som de begyndte sidste år, hvor de tog en masse nye spillere ind. De har ikke samme niveau lige nu, som de havde i starten af Janniks tid der. Og det er Jannik fuldt bevist om. Hans rolle er at gøre sit job og være med til at udvikle nogle af de her spillere, siger Jimmy Bøjgaard.

- Sidste år imponerede Jannik sgu. Det må jeg sige. Han har virkelig skabt sig en god gesjæft som hårdtarbejdende holdspiller. Men han viste også sidste år, at han god nok til at spille med Sedin-brødrene og fik en genoplivning i karrieren – og lavede flere mål end han nogensinde har gjort før.

- Han laver 22 mål sidste år, og det gør du ikke bare, fordi du spiller med Sedin-brødrene. Når du laver 22 mål i NHL, så er du altså god! Han skal fortsætte med det og fortsætte med at give det til holdet. Jeg tror, han får masser af spilletid med Sedin-brødrene igen i år.

- Philip skal kæmpe for sin plads. De har taget ham over i håb om, at han kan tage en af de seks backpladser. Jeg tror, han tager en af pladserne. Men det er ikke bare lige, han kan i princippet være alt mellem femte og syvende back. Han skal bevise sig selv, han kommer fra store baner i Europa og skal bevise, at han har det i sig at spille NHL.

- Han skal vise, at han ikke kun er den offensive back, som kan det hele og kan føre pucken frem og kan alle de smarte ting. Han skal også have en repræsentabel statistik bagude. Det spændende ved ham er, at han - med sin højrefatning på staven kan få et godt skud - skal være med til at sætte deres power play op. Det er jo trods alt en nøglerolle.

- Jeg tror, det er et bundhold i år, og jeg ser dem ikke gå i slutspillet. Jeg ser dem ikke have en chance for at gå i slutspillet.

 • Jimmy Bøjgaards forudsigelse: - Misser slutspillet. De får ikke over 70 point.
 • Sæson 2015-2016: Sluttede næstsidst i deres division med 75 point.
Danskere i NHL