Sveriges nationalhymne får det til at risle ned langs rygsøjlen

16x9
Klassisk, enkelt, smukt - Tre Kronor efter sejren over Finland Foto: GRIGORY DUKOR / Scanpix Denmark

Indie eller Astrid Lindgren - Sverige er cool. Nu står Tre Kronor foran en svær finale mod Canada

Der er noget cool over Sverige. Både på sådan den indieagtige måde, men også på Astrid Lindgren-vægtskålen med fuld idyl i Bulderby.

Jeg ved godt, at det ikke er den gængse måde at anskue vores naboland på, som man som dansker historisk set bør have en nedladende holdning til. Ligesom journalisten Mogens Berendt, der i 80’erne udgav en samfundskritik af vores broderland i bogen ’Tilfældet Sverige’.

Men beklager. Der er jeg ikke.

På Astrid Lindgren-parameteret elsker jeg den svenske nationalmelodi ’Du gamle, du fria’. Det er lige så sikkert, som en pilsner er bedst kølig, at jeg får kuldegysninger og ståpels, når svenske struber runder nationalhymnen af med strofen: Nej, jag vill leva, jag vil dö i Norden. Så risler det ned langs rygsøjlen.

På samme måde er jeg også fuld af beundring af enkelheden i den klassiske gule trøje med de tre blå kroner, som netop Tre Kronor trækker over hovedet, når de går på isen. Enkelhed i en grad, der bekræfter mantraet less is more.

Nå ja, så var der lige det med det indieagtige. Jeg er en sucker for alternativ svensk musik. The Hives, Soundtrack of Our Lives og hvad de ellers hedder. Men på tinden hævet over dem alle – indiepionererne fra Bob Hund. På så klingende skånsk, at man føler sig hensat til en Wallander-krimi på forvrænget el-guitar.

Og selv om der kun har været få momenter af fuldblodet rock’n’roll over det svenske spil ved dette VM, så trykkede de distortion-pedalen i bund mod finnerne i semifinalen i Køln og cruisede ind i VM-finalen, hvor de evige favoritter fra Canada venter.

Det var en jättestor magtdemonstration, som svenskerne leverede i nabostriden med Finland. 20 minutters lige kamp, og så blev det ellers feje hold, da Tre Kronor hev tænderne ud på de finske løver og kontrollerede en sikker 4-1-sejr hjem.

Og det var igen Nicklas Bäckström, der havde leadguitaren, mens målvogter Henrik Lundqvist leverede en solid bund, der kunne bygges op fra.

De sidste 40 minutter svingede det svenske spil så hårdt, at man sagtens kan forestille sig, at Sverige kan stå med sin første VM-titel siden guldet på hjemmebane in 2013. Og i den forbindelse er det heller ingen hemmelighed, at guldet er det eneste, der tæller hos det NHL-baserede svenske mandskab. De her pojkar vil vinde VM – alt andet er spild af tid.

Nu er de én kamp fra målet. Men stadig et stykke fra, når man skifter fokus fra de Tre Kronor på brystet af de gule trøjer og stiller skarpt på ahornbladet på de røde på den anden siden af isen i søndagens finale.

Canada slår man ikke med andet end 60 minutters koncentreret indsats. Intet mindre.

Det var ikke en sportslig lussing. Det var et knytnæveslag rettet mod den russiske ishockeysjæl.

Det lærte Rusland på den hårde måde, da de havde canadierne hængende halvvejs ude over banden, da Putins drenge før de sidste 20 minutter i lørdagens første semifinale gik på isen foran med fortjente 2-0.

Problemet var bare, at der stadig manglede 20 minutter. Mere behøvede canadierne ikke. De seneste to års verdensmestre rev simpelthen russerne rundt i en isstorm. Fire canadiske mål mod russernes nul og en skudstatistik på 19-5 i nordamerikanernes favør, fortæller en tydelig fortælling om dominans i tredje periode.

Det var voldsomt.

Det er det svenskerne kommer op i mod i søndagens VM-finale. VM’s bedste mandskab.

Det siger sig selv, at det kommer til at kræve noget ekstraordinært hos de blå-gule, hvis der skal gyldne medaljer med hjem i bagagen. Det bliver på ingen måde nemt. Tværtimod.

Alligevel skal det ikke forhindre en mand med hang til svensk musik, at finde et gammelt Bob Hund-album frem på telefonen, og sætte nummeret ’Istället för Musik: Förvirring’ i ørerne, og lade lyttelapperne rasere af de skæve toner fuld af eminent støj.

Danser runt ett vitt skelet - livet känns så fritt och rätt - bidragstagaren full och mätt - Heja Sweden vinner lätt