Sveriges triumf giver Danmark VM-hovedbrud

16x9
Det svenske verdensmesterskab giver Danmark en stor udfordring, når puljerne til det kommende VM skal planlægges. Foto: GRIGORY DUKOR / Scanpix Denmark

Sveriges nykårede verdensmestre skal om knap et år forsvare titlen i København.

Mens svenskerne fejrede verdensmesterskabet efter straffeslagssejren over Canada, så gik der nok et par danske VM-arrangører rundt og ærgrede sig i kulissen.

For der havde faktisk været flere danske interesser og fordele i, at Canada havde vundet VM i aftes.

Årsagen er, at Sveriges VM-titel udløser så mange point til verdensranglisten, at svenskerne går forbi Finland på tredjepladsen. Og 3’eren på verdensranglisten, Sverige, og nummer 14, Danmark, ender dermed som udgangspunkt i samme pulje ved næste års VM i Danmark.

Men den går ikke, for det er allerede bestemt, at Sverige skal spille indledende gruppe i København, og Danmark i Herning.

VM-puljerne 2018

For overblikkets skyld, er her – som udgangspunkt - næste års VM-puljer:

Gruppe A

 • 1 Canada
 • 4 Finland
 • 5 USA
 • 8 Tyskland
 • 9 Norge
 • 12 Letland
 • 13 Frankrig
 • 16 Sydkorea

Gruppe B

 • 2 Rusland
 • 3 Sverige
 • 6 Tjekkiet
 • 7 Schweiz
 • 10 Hviderusland
 • 11 Slovakiet
 • 14 Danmark
 • 15 Østrig

Danmark må bytte én gang

Sagen er, at Danmark som arrangør må bytte ét land med et andet fra samme seedningslag. Det måtte man også uagtet, at Danmark og Sverige var endt i samme gruppe, men da det nu er tilfældet, så tvinges man til at bruge dette byt på enten Sverige (som så skal bytte med Finland fra samme seedningslag) eller Danmark (med Frankrig fra samme seedningslag).

Havde Danmark og Sverige naturligt været i hver sin pulje, så kunne man have brugt den ene mulighed på at bytte et helt tredje land af kommercielle, sportslige eller sikkerhedsmæssige/logistiske grunde.

Sveriges VM-triumf stikker altså en kæp i hjulet for de spekulationer, der de seneste dage har været i korridorerne i VM-arenaen i Køln. Ifølge mine oplysninger har Danmark fem topprioriteter som VM-vært:

 1. Rusland skal helst spille i København. Der har været ballade internt med russiske fans i Køln, og Rusland kræver generelt mange hotelværelser og stiller ganske store krav til disse. Tusindvis af russere prioriteres sikkerhedsmæssigt og logistisk at skulle håndteres i København og ikke Herning.
 2. De festglade tjekker og slovakker skal helst til København. De er mange, og København kan håndtere dem.
 3. Finland vil man gerne have til Herning sammen med Danmark, for finnerne kommer med mange fans, og de fester fredeligt – som i øvrigt alle lande, undtaget de få russiske ballademagere ved dette VM.
 4. Tyskland må meget gerne ramme Herning – to og en halv time i bil fra den dansk/tyske grænse.
 5. Rent sportsligt virker det som et ønske for Danmark at få gruppen med Tjekkiet, Schweiz, Hviderusland, Slovakiet og Østrig. Dette kan dog synes uforståeligt, da den anden pulje nok i de flestes øjne – også i mine øjne - ser mindst lige så attraktiv ud med USA, Tyskland, Norge, Letland og Sydkorea. Det er hold, som et dansk landshold med NHL-forstærkninger på hjemmebane vil have særdeles gode chancer for at overhale i kampen om kvartfinalen - og hold, som Danmark i de senere år har haft et godt tag på ved VM.

Dilemmaet

Havde Sverige tabt finalen, og dermed endt i Gruppe A og Danmark i Gruppe B, så havde Danmark formentlig byttet Canada og Rusland fra det øverste seedningslag, for at få sendt russerne til København.

Nu står man med dilemmaet, at hvis man bytter Sverige og Finland for at få Danmark og Sverige adskilt, så er Finland med deres mange fans godt nok sikret i Herning – men så spiller Rusland også i Herning, og den midtjyske hockeyhovedstad kan få udfordringer med russerne, som arrangørerne ikke ønsker at skulle klare andre steder end i hovedstaden. Bytter man Danmark med Frankrig, så får man Danmark over i Gruppe A til finnerne - og har til gengæld Sverige og Rusland samlet i Gruppe B i København.

Jeg tror, at det bliver konsekvensen af Sverige sejr i aftes, og jeg synes det er en hamrende attraktiv dansk pulje, sportsligt og specielt kommercielt for begge byer. Herning får Canada og brug for at skaffe måske helt op til 10-15.000 sengepladser til finner, tyskere, nordmænd, letter og danskere, mens København får russere, svenskere, tjekker og slovakker – og mange af dem på besøg.

Sikkerhed kan bruges som 'undskyldning'

Et alternativ er, at Danmark spørger om lov til at bytte Sverige og Finland, og samtidig helt undtagelsesvist også et andet land. Det kan blive Rusland (i så fald med Canada) med henvisning til sikkerhed og balladen i Køln. Den går næppe hjem, når næste års 16 VM-lande i dag og i morgen snakker puljer og spilletidspunkter, men det er ikke usandsynligt, at den får chancen ved mødebordet.

Til syvende og sidst tror, jeg det logiske udfald af Sveriges VM-titel ender i den blindgyde, at Danmark bliver nødt til at bytte gruppe med Frankrig. Og selvom valget bliver 'tvunget' ned over hovedet på danskerne, så synes jeg faktisk, at dette er både acceptabelt og attraktivt for de danske VM-arrangører.

Så lur mig om ikke den danske VM-pulje 2018 bliver Canada, Finland, USA, Tyskland, Norge, Letland, Danmark og Sydkorea.