Drømmer om historisk titel fra tribunen

16x9
Jannik Hansen har muligheden for at vinde sin første titel efter mere end et årti som professionel ishockeyspiller Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix

Jannik Hansen kan blive den første dansker, der vinder mesterskabet i KHL. Så lever han med, det kan risikere at blive fra tribunen.

Han kan blive historisk. Og han kan blive det, mens han sidder på tribunen.

Det var ikke lige præcis det, som Jannik Hansen drømte om, da han i sommer skiftede til CSKA Moskva. Men nu står han som den første dansker i finalen i verdens næststærkeste liga, KHL. Og så lever han med, at han ikke var på isen i den første kamp i finaleserien mod Avangard Omsk. Og med at han ikke har spillet de seneste fire kampe.

- Jeg har spillet professionelt i 14-15 år uden at vinde noget, så drivkraften med at komme hertil var endelig at prøve at vinde noget, siger Jannik Hansen til TV 2 SPORT og drømmer om at blive den første dansker, der vinder Gagarin Cuppen.

Og i weekenden fik han og CSKA det bedste udgangspunkt, da Moskva-klubben uden Jannik Hansen på isen vandt den første finale i serien, der spilles bedst af syv kampe.

I grundspillet fik han 45 ud af 62 kampe, så han kender følelsen af at være en del af en rokering, der kommer ud af, at CSKA har seks udlændinge i truppen i en liga, hvor der må være fem på isen. Men nu er danskeren i tvivl om, hvorvidt han er 'rokeret' ud på tribunen eller sat af.

- Jeg ville jo allerhelst spille alle kampe, men sådan er det ikke her. Men for at være ærlig, så ved jeg ikke, om jeg kommer til at spille mere.

Det er ikke fordi, han ikke kender til det at stå i en stor finale. I 2011 var han i Stanley Cup-finalen sammen med Vancouver Canucks, men måtte se sig besjeret i syv kampe af Boston Bruins.

Nu står han igen i en stor finale - men det er en helt anden oplevelse.

- Jeg får slet ikke noget af al udenomsvirakken. Jeg kan ikke sproget, så jeg er slet ikke en del af mediecirkusset, og jeg ser ikke hypen på tv, forklarer Jannik Hansen fra den russiske hovedstad.

- Vi kan mærke det i hallen, der er fyldt - men det har den været de sidste par måneder, og så kan jeg mærke presset på mine russiske holdkammerater.

Og der er pres på, For CSKA er den største ishockeyklub i Rusland. En klub, der dengang Sovjetunionen dominerede ishockeyverdenen, var lig med det sovjetiske landshold.

Men det er også et storhold, der endnu ikke har vundet Gagarin Cuppen i de i ti sæsoner, KHL har eksisteret. Og det gør ondt.

- Jeg vil ikke sige de var fuldstændig ligeglade med grundspillet, men det er tæt på. Det her handler kun om én ting, og det er at vinde finalen.

På den måde er Jannik Hansen på bølgelængde med klubben. Det handler om at vinde. Og så lever danskeren med, at det kan blive fra tribunen.

Mandag aften kan CSKA bringe sig yderligere foran i serien, når de møder Omsk i den anden finale hjemme i Moskva.