Dansk speedway-mester ændrer på 23 år gammel vane: Det er helt hen i hegnet

Sportslab gav den danske speedway-mester, Niels-Kristian Iversen, noget af en udfordring. Han skulle ændre på en 23 år gammel vane.

I speedway er succes bundet op på få, præcise ting, der skal indøves til perfektion, hvis man vil være med i verdenstoppen. Det handler om at komme hurtigt fra start. Man skal køre svingene skarpt – og så skal man naturligvis køre venstre om – altså mod uret.

Du kan se alle afsnit af Sportslab her

Dét har Danmarks bedste speedway-kører, Niels-Kristian Iversen, gjort, lige siden han var barn. Men på Korskrobanen i Esbjerg er Sportslab nu med til at ændre på dén vane, når vi undersøger, hvor meget indgroede vanemønstre egentlig betyder i sportens verden. Niels-Kristian Iversen skal nemlig køre den modsatte vej rundt.    

- Jeg ved næsten ikke, hvad jeg skal sige til det. Det bliver en udfordring. Jeg tror, det bliver lidt vildt og grænseoverskridende, for nu har jeg kørt den anden vej rundt i 23 år, og nu skal jeg til at gøre det omvendt, så det bliver ikke nemt, siger Niels-Kristian Iversen.

Niels-Kristian Iversen kører for første gang nogensinde den modsatte vej rundt - på en ombygget speedway-cykel.
Niels-Kristian Iversen kører for første gang nogensinde den modsatte vej rundt - på en ombygget speedway-cykel. Foto: Benny Skou / Benny Skou

Men hjælp fra speedway-mekaniker Ernst Bøgh har vi fået ombygget en speedway-cykel for at Niels-Kristian Iversen kan køre og dreje den omvendte vej. Ellers vil udstødning og fodhviler gå i grusset i de skarpe sving.

- Vi har fået en spejlvending. I forhold til Niels’ cykel, hvor han har fodhviler og lydpot på højre side, så har vi lydpot, fodhviler og udstødning på den venstre side, fortæller Ernst Bøgh, inden han kommer med sin egen forventning til den danske speedway-stjerne. 

- Det er helt sikkert en stor udfordring. Jeg har selv kørt speedway i mange år, og jeg har det sådan, at bare på en trædecykel, der synes jeg, det er svært at dreje til højre. Vi er totalt venstreorienteret, siger Ernst Bøgh.

At det bliver en svær opgave for Niels-Kristian Iversen er forskningsleder og professor på Hvidovre Hospital Hartwig Roman Siebner også overbevist om.

- Der sker det, at hjernen opdager, der er en fejl. Og så bliver hjernen helt forvirret. Og så bliver man usikker. Jeg vil forestille mig, at Niels vil have svært ved at køre i en anden retning. Derefter starter hjernen langsomt med at opbygge en ny rutine. Men fordi man årevis har gjort det den ene vej, så vil det tage rigtig langt tid at gøre det på en anden måde, fortæller Hartwig Roman Siebner.

For at have noget at sammenligne med, sætter Niels-Kristian Iversen først en omgangstid på sin normale cykel – og den ”normale” vej. Tiden bliver målt til 17,23 sekunder.

Og så er dagens forsøgsperson ellers klar til at bryde med det 23 år gamle vanemønster.

- Det er fuldstændig uvant. Alting er bare anderledes. Det føles så underligt. Vi er jo vant til at have benet i en bestemt position, men nu er det modsat, og det føler jeg mig ikke særlig godt tilpas i, lyder det fra køreren, lige da han sætter sig på speedway-cyklen.

Allerede i første sving er det tydeligt, hvordan Niels-Kristian Iversen ikke skærer banen lige så skarpt som normalt. Også farten er langt fra den samme. Vi måler tiden til 21,51 sekunder – 4,28 sekunder dårligere end den rigtige vej rundt.

- Det er mega underligt. Bare det at jeg skal skubbe cyklen modsat. Normalt bruger du bøjlen på højre side. Nu skal jeg pludselig bremse med den anden. Det er helt hen i hegnet, siger vores testperson efter første omgang.

I andet forsøg går det en smule bedre. Niels-Kristian Iversen kører omgangen på 20,66 sekunder. Men her stopper fremgangen. I tredje hug viser det sig for alvor, hvor svært det er at ændre på sine faste vaner og Niels-Kristian Iversen må en tur i grusset.

Niels-Kristian Iversen må en tur i grusset
Niels-Kristian Iversen må en tur i grusset Foto: Benny Skou / Benny Skou

På fjerde og femte omgang er omgangstiden igen over 21 sekunder. Og det er ikke helt tilfældigt, at der ikke sker en fremgang med det samme.

Det er jo en elitemand, vi har med at gøre. Hvordan omstiller han sig frem for os almindelige danskere?

- Det kommer lidt an på, hvilken slags sport du laver. Hvis du for eksempel dyrker kampsport og fodbold, så er det faktisk en sport, hvor du skal variere. Du skal opbygge rutiner, men du skal samtidig være fleksibel. I de sportsgrene er det nemmere at skifte, fordi man har en vis fleksibilitet. Men hvis du tænker på skydning, golf og speedway, så drejer det sig om at være meget præcis og altid at gøre det samme. Og så er det faktisk en ulempe, at man er så god, fordi fleksibiliteten er dårlig. Man skal jo gøre noget meget præcist og kun have en lille variation. Men at gøre noget helt anderledes, det vil være en udfordring. Ligesom at skyde, hvis du får et andet gevær. Det er lige så dårligt, siger forskningsleder og professor på Hvidovre Hospital, Hartwig Roman Siebner.

Du kan se programmet her

Et gevær får vores vært Michal Stærke ikke lov til at lege med på Hvidovre Hospital. I stedet har Hartwig Roman Siebner taget et par lidt mere børnevenlige rekvisitter med for på en simpel måde at illustrere, hvor svært det rent faktisk er at ændre ens vaner. Michael Stærke skal pege på en papegøje, samtidig med at en prisme-brille forskyder synet på verden med 30 grader.

I videoen herunder kan du se, hvordan Michael Stærke klarer dén opgave

Tilbage i Esbjerg er Niels-Kristian Iversen blevet bekræftet i, hvor meget han egentlig skal holde af sine vanemønstre.

- Det betyder jo alt kan man se. Jeg følte mig ligesom en nybegynder igen. Jeg forsøgte at give mere og mere gas, fordi jeg jo kan de basale teknikker, men lige så snart jeg begyndte at køre stærkere, så kom jeg egentlig bare mere og mere ud af kontrol. Det vil tage en del træning, hvis jeg skal køre et par runder med fuld gas på, siger Niels-Kristian Iversen.

SportsLab
Herunder kan du få et overblik over, hvad der ellers har været på programmet i SportsLab. Klik på billederne for at se mere.