København har søgt om at afholde stort racerløb

16x9
Formel E er racerløb med elbiler. Foto: MAURIZIO GAMBARINI / Scanpix Denmark

København har indgivet en officiel ansøgning om at lægge asfalt til et løb i Formel E. Det kan bane vejen for et Formel 1-løb.

Om under et år kan lynhurtige racerbiler drøne om kap i Københavns gader.

Danmarks hovedstad har søgt om at blive vært for et løb i Formel E, der er en international løbsserie for elektriske racerbiler.

Ansøgningen er bekræftet, og København er allerede blevet kontaktet af Formel E, der hurtigst muligt vil sende teknikere til København for at få flere detaljer omkring et eventuelt løb på plads.

- Det er en lille julegave. Der er kommet en blåstempling, og det her er et gennembrud, siger Jørn Grønkjær, der står bag ansøgningen, til TV 2 SPORT.

Grønkjær ser Formel E som fremtiden i motorsport, fordi de elektriske biler kan skabe et spændende racerløb i centrum af en storby, uden man kan høre andet end en summen.

Københavns Kommune klar med støtte

Både overborgmester Frank Jensen og kultur- og fritidsborgmoster Carl Christian Ebbesen er involveret i ansøgningen, hvor Københavns Kommune har bevilget et økonomisk tilskud på 25.000 euro (186.000 kroner). Det er prisen for de indledende undersøgelser.  

- Som en grøn event er Formel E et godt match for København og vores brand. En event af denne størrelse kræver en del planlægning og politisk støtte, og derfor ser vi frem til at byde jer velkomne og følge de næste undersøgelser, skriver Frank Jensen og Carl Christian Ebbesen i et tilsagnsbrev, ’letter of intent’, til Formel E-ledelsen.

Det er planen, at København skal lægge asfalt til et Formel E-løb mellem maj og juli 2018. Håbet er, at København kommer til at underskrive en kontrakt, så Formel E vender tilbage tre til frem gange.

Ansøgningen om et Formel E-løb kommer før en officiel ansøgning om et Formel 1-løb, som der også har været snakket meget om. Selvom der er forskel på de to motorklasser, ser Jørn Grønkjær dem ikke som konkurrenter. Formel E kræver mindre tid og plads af byen, og derfor kan det elektriske grandprix måske bruges til at teste nogle ting i forhold til Formel 1.

- Hvis man kan opnå et Formel 1-løb, så kunne Formel E være ’den milde udgave’. For det første er ruten ofte kortere, og så varer et Formel E-grandprix kun to dage, siger Jørn Grønkjær.

En klasse på vej frem

Han håber, at et eventuelt grandprix i København bliver finansieret af sponsorer og VIP-billetter, så befolkningen kan komme gratis til motorløb. Uanset om man må betale eller ej, så er der noget at se frem til. Det vurderer TV 2 SPORTs motorsportsjournalist Jacob Hammerholt:

- Formel E er en klasse, der i høj grad er på vej frem. Efter en lidt langsom start, så begynder de store fabrikker at melde sig. Audi, Porsche og Mercedes er for eksempel kommet med.  

- Det er også bedre og bedre kørere, der kommer over og køre Formel E, så på alle måder er serien på vej frem. De har formået at lave et godt show på trods af, at man ikke får al den larm og os, som man plejer at få til motorløb.

Formel E-ruten i København er endnu ikke fastlagt, men dele af den planlagte Formel 1-rute i København er i spil.

I 2017 blev København tilbudt et Formel E-løb, da Bruxelles måtte aflyse. Det skete dog så akut, at danskerne ikke kunne nå at stable arrangementet på benene.