Håndbold

Håndbold kort fortalt

Håndbold er et boldspil, hvor to hold á syv spillere kæmper om at kaste en bold flest gange i modstanderens mål i løbet af to halvlege på 30 minutter. Der spilles på en indendørs bane på 40x20 meter, og hvert hold består af en målmand, der i målfeltet må røre bolden med alle dele af kroppen, samt seks markspillere. 

I løbet af kampen kaster spillerne bolden til hinanden for endeligt at forsøge at kaste bolden i modstanderens mål med et kast udenfor modstandernes målfelt. Bolden må maksimalt holdes i tre sekunder af en spiller, før den skal spilles videre. Spillerne må kun tage tre skridt, efter de har modtaget bolden. Hvis spilleren dribler og derefter holder bolden med hænderne igen, må spilleren også kun tage tre skridt. 

I håndbold kan der dømmes frikast og straffekast ved forskellige forseelser, som vurderes af en dommer. Ved grove forseelser kan spillerne modtage et gult kort og ved efterfølgende grove forseelser tildeles spilleren 2 minutter uden for banen. Ved tre gule kort (eller en meget grov forseelse) gives et rødt kort, og spilleren diskvalificeres i kampen.

Kampene spilles uden forlænget spilletid, og holdet med flest mål efter de i alt 60 minutters spilletid har vundet. Dog bliver forlænget spilletid og eventuelt straffekastafgørelse taget i brug, når der er tale om finalerunderne, hvor en vinder skal findes efter hver kamp. 

Kilde: ol2016.dif.dk

Discipliner