Tragedie i Volvo Ocean Race - opgiver at finde deltager i live

16x9
John Fisher er faldet over bord på 'Leg 7' fra Auckland til Itajai. Foto: Konrad Frost/Volvo Ocean Race

Kapsejladsen Volvo Ocean Race overskygges lige nu af en ulykke, hvor et besætningsmedlem på Team Sun Hung Kai/Scallywag faldt over bord.

En stor redningsaktion blev omgående sat i gang, da den 47-årige brite John Fisher faldt over bord på syvende etape af Volvo Ocean Race, som går fra Auckland, New Zealand til Itajaí i Brasilien.

Arrangørerne oplyser, at hændelsen fandt sted cirka 2250 kilometer fra land - vest for Kap Horn, som er Sydamerikas sydligste punkt. Der var samtidig en kraftig vind og høje bølger, mens vandtemperaturen lå omkring ni grader celsius.

Denne tragedie er hjerteskærende

Statement fra ejere og sponsore bag 'Sun Hung Kai/Scallywag'

Efter næsten 12 timers forgæves redningsaktion er ejerne og sponsorerne bag båden nu kommet med et nedslående statement. De opgiver at finde John Fisher i live.

- Vi er knuste over nyheden, der involverer vores besætningsmedlem John Fisher, der faldt over bord i en ulykke mandag eftermiddag lokal tid. Besætningen har kæmpet i ekstreme forhold i det sydlige Ocean, og denne tragedie er hjerteskærende.

- Besætningen gjorde alt, hvad de kunne for at finde John, hvilket omfattede en intens eftersøgning i stormlignende forhold. Nu, hvor vejrudsigten forværres, og mørket falder på, har holdet taget den vanskelige beslutning at søge mod land 1930 kilometer væk i Sydamerika.

- Over en lang årrække har vi lært ’Fish’ rigtig godt at kende, og på trods af faren ved sporten, elskede han at sejle. Han er en af de mest erfarne i besætningen. Han er en dygtig og erfaren sejler, det bedste menneske og en ægte ’Scallywag’, skriver folkene bag Team Sun Hung og sender varme tanke til John Fishers familie og besætningen.

Samtidig slår de fast, at fokus nu er at få båden og resten af besætningen sikkert tilbage i havn.

Dansk bekymring over forholdene

Så sent som i går var den danske deltager på Team AkzoNobel, Nicolai Sehested, ude og lufte sine bekymringer for det område, som de deltagende hold skulle til at passere:

- Vi sejler nu forbi det punkt, det hedder ’Punkt Nemo’, og her er de tætteste personer dem oppe i satellitterne. Det er et meget øde punkt, og der er ikke så meget hjælp at hente, hvis man er i problemer. Man skal være betænksom og sørge for, at man ikke laver noget dumt, sagde Sehested til løbets officielle side.

Så sent som mandag var den danske deltager på Team AkzoNobel, Nicolai Sehested, ude og lufte sine bekymringer for det område, som de deltagende hold skulle til at passere.

Svær redningsaktion fra start

Mandskabet på Team Sun Hung Kai/Scallywag indledte hurtigt en redningsaktion i samarbejde med Søfartsstyrelsens Rednings- og Koordinationscenter (MRCC) for at finde det savnede besætningsmedlem, John Fisher, der havde det påkrævede redningsudstyr på, da han faldt i vandet.

Det var skipper David Witt, der slog alarm mandag eftermiddag lokal tid. Den tætteste hjælp var dog over 700 kilometer væk, hvor et skib straks blev omdirigeret mod ulykkesstedet. Man vurderede således, at de andre deltagende hold ikke havde mulighed for at komme hen til stedet, hvor 'Scallywag' havde indledt en redningsaktion.

- Forholdene taget i betragtning er det ikke muligt at navigere en af de andre seks Volvo Ocean Race-deltagere hen til stedet for at hjælpe, da de er minimum 320 kilometer længere østpå og modsat vindretningen.

- Søfartsstyrelsens Rednings- og Koordinationscenter fortsætter med at forsøge at kontakte andre skibe, som kan have mulighed for at hjælpe, skriver arrangørerne videre.

'Mand over bord' for anden gang på 'Scallywag'

Det er ikke første gang i 2017/2018-udgaven af Volvo Ocean Race, at en person falder over bord hos Team Sun Hung Kai/Scallywag. På fjerde etape tilbage i januar fra Melbourne til Hongkong var det australieren Alex Gough, der røg i havet.

Her fik mandskabet dog hurtigt igangsat en redningsaktion og bragt Gough tilbage på båden, men skipper David Witt udtrykte allerede dengang bekymring omkring den slags episoder.

- Jeg tror, det har givet alle et indblik i, hvor hårdt det er at se en af de andre i vandet. Selv på en solrig dag med vindstød på 18 knob. Du vil ikke have, det sker med en vind på 20 knob i mørket, sagde Witt i januar.

Person død efter sammenstød i januar

Tidligere i løbet døde en lokal fisker, da det dansk/amerikanske hold Vestas 11th Hour Racing stødte sammen med en kinesisk fiskerbåd. Dengang blev manden transporteret til hospitalet med en helikopter, men hans liv stod ikke til at redde.

Danske Jena Mai Hansen, der i 2017 vandt VM-guld sammen med Katja Salskov Iversen i 49erFX-båden, er en del af det Vestas-hold, der deltager i Volvo Ocean Race, men hun var dog ikke om bord, da ulykken skete.

Sidst løbet blev ramt af en dødsulykke blandt deltagerne var i 2006, hvor den hollandske sejler Hans Horrevoets faldt over bord 2400 kilometer vest for Englands kyst. Her formåede hans kollegaer på 'ABN AMRO TWO' at redde ham tilbage på båden, men genoplivningen mislykkedes.