Superstjernen, der går i frontlinjen

Martin Fourcade kunne nøjes med at vinde medalje efter medalje, men sådan er franskmanden ikke, der brænder en helt anden ild i ham

Martin Fourcade blev det helt store samtaleemne ved førstedagen af VM, da han tacklede en russisk løber i målområdet. Se situationen i videoen øverst.

Han er vild, ham Martin Fourcade.

Ikke nok med franskmanden fører den samlede World Cup i skiskydning i suveræn stil. Ikke nok med, han har vundet 10 af sæsonens 15 afdelinger. Så vælger han også at gå i den forreste frontlinje, når det kommer til kampen for en ren sport.

Det er med andre ord altså ikke en hvem som helst, der tager bladet fra munden og går i rette med IBU, den Internationale Biathlon Union og vel også hele den russiske nation.

Han er skiskydningens absolutte verdensstjerne. Han er geværernes og skienes svar på LeBron James, på Usain Bolt og på Messi og Ronaldo.

Han vinder alt lige for tiden, og det vil ikke være et chok af den slags der kan aflæses på seismografer, hvis han vinder medaljer i samtlige seks discipliner ved det VM, der i disse dage løber af stablen i Hochfilzen i det smukke Tirol i Østrig.

Den 28-årige Fourcade kunne derfor sagtens læne sig tilbage – ikke i hængekøjen – men i den sportslige fokusering på at skovle flest mulige medaljer ind og i sidste ende passere den levende skiskydningslegende Ole Einar Bjørndalen.

Men sådan er Fourcade ikke. Og heldigvis for det. Der brænder nemlig en ild i franskmanden. En ild, der handler om, at skiskydningen skal komme urent trav til livs. Og det urene trav er i den grad tilstede. Det så vi i gårsdagens sprint hos kvinderne, hvor russeren Ekaterina Glazyrina blev hevet ud af løbet inden start, da man har stærke indikationer i IBU på, at hun er dopet.

Glazyrina er ligesom andre på det russiske landshold her i Hochfilzen nævnt i McLaren-rapporten, hvor 31 skiskytter er nævnt. Heraf har IBU indledt undersøgelser imod de 29.

Men følelsen hos Fourcade har hele tiden været, at han synes unionen har nølet med sagsbehandlingen. IBU derimod har understreget, at de vil være helt sikre på, at de ikke dømmer uskyldige.

Alligevel er der i min butik grund til at hylde Fourcade. Ikke nødvendigvis for den knap så elegante protest mod det han mente var russisk disrespekt ved torsdagens ceremoni efter mixed-stafetten, men fordi han insisterer på den rene sport.

For skiskydning har et problem – det er i den grad understreget i MCLaren-rapporten. Det blev yderligere tydeligt, da Glazyrina blev nægtet sin start, og det hele kickstartede, da østrigsk politi meddelte, at de dagen før VM begyndte havde lavet en husransagelse hos det kasakhiske mandskab.

Med andre ord: Det har været tæt på en mareridtsagtig start på VM for IBU.

Midt i al miseren, så nøjes Martin Fourcade ikke med at insistere, han lægger rent faktisk pres på IBU sammen med en lang række af de aktive i en sådan grad, at unionen har været nødt til at fremskynde en ekstraordinær kongres, der resulterede i, at Rusland nu har fået en organisatorisk kniv for struben. Frasig jer VM-værtsskabet i Tyumen i 2021, eller også så fratager vi jer mesterskabet, er meldingen nu fra IBU til den store nation, der jo stiller op i al sport i skyggen af afsløringer om et massivt statsligt doping-setup op mod OL i Sochi.

Dopede konkurrenter eller ej, så vinder Martin Fourcade de fleste af de konkurrencer, han stiller op i. Så det er ikke missede medaljer, der er brændstoffet i hans kamp. Det er derimod et værdisæt, en personlighed og ikke mindst en ganske klar bevidsthed om, han er i en position som den absolutte verdensstjerne, hvor mikrofonerne er rettet mod ham, og hvor han ved, at ikke bare folk, men også IBU, lytter, når han taler.

Problemet for sporten lige nu, er at Fourcade fremstår som handlingens mand, mens IBU virker fanget i det, der efterhånden virker som det sædvanlige politiske kviksand, når det kommer til forbunds gøren og laden.

Så mens IBU undersøger, vender, drejer, udsætter og nøler, så fremstår Forucade foregangsmanden. I løjpen, på standpladsen og så sandelig også når det kommer til kampen for sportens bedste.