Brugte 20 år på at komme til sommer-OL, men kun et på at komme til vinter-OL

16x9
Pita Taufatofua er den eneste tonganske atlet i Pyeongchang. Foto: KAI PFAFFENBACH / Ritzau Scanpix

Ved OL i 2016 blev Pita Taufatofua kendt for at gå indmarch i bar overkrop, og i minusgraderne ved dette års vinter-OL gjorde han det igen.

For to år siden oplevede Pita Taufatofua sne for første gang.

Fredag repræsenterede han stillehavsøen Tonga under åbningsceremonien ved vinter-OL, hvor han er kvalificeret i disciplinen langrend.

Jeg tog træplanker under fødderne og løb i klitter og på stranden

Pita Taufatofua

- Det er en ære, men det føles ret mærkeligt at være her. Det tog mig tyve år at komme til Rio (sommer-OL i 2016, red.), og kun et år at komme hertil, fortæller tonganeren til Reuters.

Ved Legene i Rio stillede Taufatofua op i taekwondo, og i januar 2017 gik han ud på sin første skitur - denne gang med OL i Pyeongchang i sigte.

- Efter Rio besluttede jeg mig for at finde den hårdest mulige sport, for jeg havde brug for en ny udfordring, og her var den bedste mulighed langrend, siger den 34-årige atlet til Olympic Channel.

Og vurderet ud fra netop den fysiske udfordring, tyder det på, at Taufatofua har valgt rigtigt.

- Hver gang jeg står på ski, føler jeg, at jeg dør en smule indeni. Syren i kroppen starter, og så skal du holde den ud i over en time. Jeg har stadig ikke haft et løb, hvor jeg har følt mig helt glad i forhold til smerte i kroppen, siger han til Herald Sun.

Forholdene er da også ekstra hårde ved tonganeren, for selvom han har tabt 15 kilo siden han dyrkede taekwondo, vejer han stadig mindst 20 kilo mere end sine konkurrenter i skisporet. 

- Jeg har trænet i rigtig sne i ti uger måske. Det er det hårdeste, jeg nogensinde har prøvet. 

Havde kun råd til envejsbillet til OL-kval

Efter seks mislykkede muligheder kvalificerede Pita Taufatofua sig i sit allersidste forsøg, da han få uger før OL klarede kravet i et løb på Island.

- Vores billetter til Island var envejs-billetter, for vi havde ikke råd til andet. Jeg var nødt til at ringe til min bror og bede ham om at købe en ny billet til mig.

Iført en tonganske nationaldragt og olieret overkrop gik Pita Taufatofua ind på det olympiske stadion i Pyeongchang til åbningsceremonien.
Iført en tonganske nationaldragt og olieret overkrop gik Pita Taufatofua ind på det olympiske stadion i Pyeongchang til åbningsceremonien. Foto: - / Ritzau Scanpix

På forhånd havde den økonomisk pressede atlet allerede oprettet en indsamling for at få penge til at kunne rejse rundt og forsøge at opfylde OL-kravet.

- Jeg gav alt. Vi har haft så mange udfordringer i år, og vi har ofret alt for at være her. Økonomisk har jeg aldrig stået dårligere, men jeg har aldrig været lykkeligere, fortæller Taufatofua.

Indsamlingen er i skrivende stund oppe på 158.000 kroner, og målet er 182.000, svarende til 30.000 dollars, for at kunne dække alle udgifter.

Trænede i sand med træ på fødderne

En af udfordringer har blandt andet været, at der ikke ligefrem er sne på Tonga eller i nærheden af tonganerens bopæl i Australien.

Og uden de nødvendige midler til at rejse rundt, måtte der andre metoder i brug.

- Vi undersøgte mulighederne for, hvordan jeg kunne efterligne et underlag af sne.

- Jeg tog træplanker under fødderne og løb i klitter og på stranden for at finde balancepunktet og få noget glid, og jeg kiggede meget på YouTube for at se, hvordan de professionelle gør det. Så prøvede jeg at efterligne det mentalt i hovedet.

Derudover forsøgte han sig også med rulleski, hvilket viste sig som en mindre behagelig træningsmetode.

- Rulleski er muligvis den værste opfindelse nogensinde. Det er næsten som rulleskøjter, men alligevel ikke. På rulleski kan du ikke stoppe, og den eneste måde er at lade sig falde. Det har jeg lært på den hårde måde mange, mange gange, fortæller han til CNN.

Pita Taufatofua er Tongas anden atlet ved et vinter-OL nogensinde, og den første til at være med ved både sommer- og vinterlegene.