Dansk opfindelse gør tre ud af fire svømmere hurtigere

De danske svømmere kan være tættere på medaljer ved OL i Rio. I Sportslab testede vi en varmevest, som fik tre svømmere til at blive hurtigere.

For netop svømmerne kan de helt små marginaler være forskellen på succes eller fiasko. Derfor har Team Danmark udviklet en såkaldt varmevest, som skal give de danske svømmere en fordel ved OL.

I SportsLab på TV 2 SPORT testede vi som de første, om den så rent faktisk virker i praksis.  Det gjorde den.

Tre ud af de fire professionelle svømmere i forsøget svømmede hurtigere efter brug af varmevesten.  

De fire professionelle svømmere - Emilie Beckmann, Sarah Bro, Magnus Jakupsson og Frederik Pedersen.
De fire professionelle svømmere - Emilie Beckmann, Sarah Bro, Magnus Jakupsson og Frederik Pedersen. Foto: Anders-Christian Dahl / TV 2 SPORT

-  Her var du i højeste gear fra start. Man er varm, når man kommer i vandet. Man skal ikke svømme sig varm. Svømningen bliver mere flydende fra start til slut, siger den professionelle svømmer Emilie Beckmann, som var en af de fire svømmere, der var med i forsøget.  

- Det er sjovt at se, at selvom man ikke føler sig helt klar, så svømmer man rent faktisk hurtigere, siger den professionelle svømmer Magnus Jakupsson.

Varmevesten skal være med til at holde på svømmernes muskelvarme efter opvarmning, og når de sidder og venter i callroom i op til 20 minutter, inden de skal i konkurrence. Flere svømmere oplever at blive kolde, når de venter i callroom.

Se klip fra testen her:

- Tre af svømmerne svømmede hurtigere, og en svømmede langsommere, så umiddelbart ser det positivt ud. Teorien foreskriver, at hvis vi kan holde svømmerne varme, så præsterer de også bedre. Det viste denne her lille gruppe. Det skal vi selvfølgelig kunne reproducere, og vi skal også forfine det, vi har fat i nu, hvis det skal bruges på sigt, siger sportsfysiolog fra Team Danmark Peter Møller Christensen, som er drivkraften bag udviklingen af varmevesten.

Se de fire professionelle svømmeres resultater før – og efter brug af varmvesten:

Resultater fra testen: 25 meter sprint.
Resultater fra testen: 25 meter sprint. Foto: TV 2 SPORT / TV 2 SPORT

Varmevesten kan altså være med til at optimere svømmernes præstation i kampen om marginaler og medaljer. Den hundrededel af et sekund som Magnus Jakupsson forbedrede sig i testen ville for eksempel for Jeanette Ottesen have vekslet bronze til sølv i 100 meter butterfly ved EM på hjemmebane i 2013.

Se eller gense SportsLab på TV 2 PLAY her

SportsLab
Herunder kan du få et overblik over, hvad der ellers har været på programmet i SportsLab. Klik på billederne for at se mere.