Forandret Wozniacki har sænket paraderne

KOMMENTAR: Op til denne sæson virker Caroline Wozniacki forandret. Hun har nemlig givet sig selv plads til at være lidt mere som os andre.

Der er gået 23 dage, siden jeg sad over for en Caroline Wozniacki i Melbourne, der var anderledes afklaret efter sit nederlag, end jeg tidligere har oplevet. Der var ingen parader. Der var naturlig ærgrelse og skuffelse, men der var også en moden refleksion over nederlaget til Konta, og den imponerede mig. Især fordi nederlaget stadig var så tæt på, at hun sad over for mig med tydelige mærker i panden af den solskærm, hun altid bærer under sine kampe.

Oplevelsen ved Australian Open inspirerede mig til emnet for denne kommentar, for interviewet efter nederlaget var bare ét eksempel på en tendens hos Caroline, som jeg havde lagt mærke til i løbet af den ene uge, det blev til ved den store turnering i Melbourne; det virkede som om, at hun havde fået et nyt mentalt overskud, som jeg ikke kan huske, jeg har oplevet tidligere.

Tidligere har hun gravet sig ned og har ikke ville snakke.

Patrik Wozniacki, bror til Caroline Wozniacki og tenniskommentator på TV 2 SPORT

Da jeg kom retur til Danmark, fortalte jeg om mine oplevelser til vores tennisredaktør og kommentator, Henrik Jensen, som nikkede og sagde, at han havde fået det samme indtryk fra vores nye kollega, Carolines bror, Patrik Wozniacki. Derfor ringede jeg til Patrik for at få lidt mere perspektiv på mine observationer. Måske kunne han forklare indefra, hvad årsagen, til det jeg oplevede udefra, var. Heldigvis var Patrik enig. Ellers ville dette nok også være blevet en meget kort kommentar.

Patrik havde også hæftet sig ved den måde, Caroline tacklede nederlaget til Konta på: ”Tidligere har hun gravet sig ned og har ikke ville snakke, men denne gang var anderledes. Hun vidste, hvad hun skulle arbejde videre på. Det her må ikke gentage sig. Hun vidste, at hun ikke må komme ind og møde en modstander, som hun ikke har mødt før, som er dygtig, og så ikke have en plan b eller c. Det var hun selv indforstået med, fremfor at det altid er min far, der siger tingene efter kampene.”

Johanna Konta slog Wozniacki ud ved Australian Open.
Johanna Konta slog Wozniacki ud ved Australian Open. Foto: WILLIAM WEST / Scanpix Denmark

Måden at tackle nederlaget på var som skrevet blot én episode, der fik mig til at bemærke noget nyt ved Caroline. Hele hendes måde at være på i Australien signalerede nyt overskud og glæde. Hun smilede på træningsbanen, og hun havde tid til kort at tale om andre spændende kampe i turneringen, når vi stod og gjorde klar til interview. Hun virkede afslappet og glad. Selvom jeg efterhånden har kendt Caroline i mange år og har interviewet hende uendeligt mange gange, kender jeg hende jo ikke på samme måde som privatperson, så det var interessant for mig at høre fra Patrik, at han kunne nikke genkende til det med humøret – og også komme med en forklaring på det. Selvom sådan en naturligvis aldrig er helt enkel.

”Ja, det oplevede jeg også.  Jeg var jo sammen med hende en måned i Miami (op til denne sæson), og der var hun ved rigtig godt mod og trænede rigtig godt. Træningerne har været lagt lidt anderledes med mindre fysisk træning og mere tennis, og det har fungeret rigtig fint. Og så er det bare rigtig vigtigt, at hun har været skadesfri. Er det ikke sådan altid? Når man er sund og rask, og det går godt på jobbet, så er man nemmere at omgås. Det er mange ting, der spiller ind, men hun er blevet gladere. Og hun er jo bare en glad person.”

Og selvom Caroline er en af verdens bedste tennisspillere, så fik Patrik også mindet mig om, at hun stadig bare er et helt almindeligt menneske, der har brug for at slappe lidt af engang imellem, da han understregede, hvorfor perioden op til denne sæson har været så god.

Caroline har altid haft let til smilet, men det er som om, at udstrålingen er blevet større.

Camilla Nørgaard

”Hun har holdt en lang ferie. Hun har holdt næsten en måneds ferie, så hun virkelig kunne få koblet af, hvor hun tidligere måske kun har haft ti dage, inden hun skulle tilbage til den hårde træning. Det har gjort, at hun er kommet tilbage med fornyet energi og lyst til det her. Så når hun så er i gang, er hun lidt mere på.”

Jeg tror, de fleste kan nikke genkendende til det med at have brug for at holde ferie. Men jeg syntes nu, at det jeg oplevede hos Caroline så ud til at handle om noget mere end en god forberedelse. Det var som om, at hun havde ændret sig lidt som person. Eller i hvert fald ændret lidt af den del af hendes person, der er tilgængelig for offentligheden. Det gik op for mig, at hun så ud til at have fået noget mere af den ro, som de rigtig store stjerner næsten altid udstråler. Man kan se det på pressemøderne, hvor de åbenhjertigt, men også bestemt tager i mod, hvad end der måtte komme fra journalisterne, og man ser det, når man går forbi dem på gangene omkring de store tennisanlæg. Jeg synes tit, at det er sådan, at jo større en spiller er, jo mere format har de. Selvfølgelig ikke altid, men ofte. De har lige det der ekstra overskud til et smil og en kvik kommentar, samtidig med at de har en aura af determination og storhed omkring sig, der gør dem vanvittigt fascinerende at være i nærheden af. Caroline har altid haft let til smilet, men det er som om, at udstrålingen er blevet større.

Men baggrunden for det liv er jo time efter time på træningsbanen med de samme slag igen og igen og igen, samtidig med en masse sociale afsavn og en vanvittig disciplineret livsstil.

Camilla Nørgaard

Jeg spurgte Patrik, om han troede, det måske er fordi, hun er blevet mere voksen. Han svarede med et grin, der lige understregede, at det altså er hans lillesøster, vi taler om. ”Ja, nu skal man jo passe på, hvad man siger… Men ja uden tvivl. Hun er blevet mere rutineret, og hun er blevet bedre til at lære, end hun måske har været tidligere. Hun har fået lyst til at lære igen. Og det handler nok også om, at hun nu, endnu mere end nogensinde, rigtig gerne vil vinde den Grand Slam turnering. Og jeg tror, at hun kan mærke, at den er lige ved at være der. Jeg er sindssygt glad for, at hun har fundet et sted i sit liv, hvor tingene fungerer, og hun har overskud til at gøre tingene og gør dem med glæde.”

Jeg synes også, det virker som om, at Caroline igen er oprigtigt glad for sit job. Altså jobbet som tennisspiller. Udefra kan det måske være vanskeligt at forstå, at der kan være grund til andet, når man lever som superstjerne, tjener millioner af kroner og flyver verden rundt til store turneringer og røde løbere. Men baggrunden for det liv er jo time efter time på træningsbanen med de samme slag igen og igen og igen, samtidig med en masse sociale afsavn og en vanvittig disciplineret livsstil uden rum til spontanitet og afveksling. Jeg har kun set en flig af det liv, men jeg kan forestille mig, hvad det kræver. Patrik kender det liv, hans søster har levet i mange år, og han fortalte, at han er glad for, at hun har fundet en balance, der giver plads til lidt mere af det hele.

”Hun har fået kombineret tingene i sit liv rigtig godt. Hun vidste for eksempel, at hun skulle til Super Bowl efter Australien, og så havde hun planlagt, at hun kunne træne i USA der. Hun har fået lagt et rigtig godt turneringsprogram i forhold til tidligere, hvor de andre ting - ud over tennis - passer bedre ind i forhold til turneringerne, så hun kan træne godt op til dem, hun skal spille. Og der er stadig plads til at hun også kan lave nogle andre ting et par dage engang imellem, så det ikke bare handler om at køre stenhårdt på uge efter uge. Så det er helt klart også medvirkende til, at hun har det bedre og føler sig bedre tilpas og er gladere. Og er man glad, jamen så præsterer man jo også bedre.”

Og det er vel i sidste ende det, det handler om for Caroline som tennisspiller; at præstere bedre. Jeg glæder mig til at følge hende resten af sæsonen for at se om det her nye overskud varer ved. Jeg vil ikke begynde at gætte på, hvor langt hun når i de enkelte turneringer, eller hvor hun ender på verdensranglisten. Jeg vil hellere holde øje med glimtet i øjet, smilet og udstrålingen, for hvis det varer ved, så tror jeg også på, at resultaterne nok skal komme.