Sharapova slettede alle sociale medier for ikke at miste forstanden

Maria Sharapova var sat på sidelinjen i 15 måneder for brug af et ulovligt stof. Hendes kamp for at komme tilbage var ikke kun for hendes egen skyld.

Se 'SportsDok: Sharapova - med egne ord' på TV 2 PLAY.

Dommens dag. Telefonen ringer. Tre gange.

- Hallo? svarer en stemme.

- 15 måneder! udbryder hun efterfulgt af et grin. Hun fører sin højre hånd op i ansigtet, som om hun næsten ikke kan tro det, mens kvinden i den anden ende ikke skjuler sin glæde:

- Ej, hvor er det godt! Fantastisk!

Lidt efter lyder der et tillykke, som Maria Sharapova besvarer med:

- Tak.

- Hold da op… Er du glad?

- Ja, det er jeg. Jeg kan spille igen til april, svarer Sharapova.

Lige efter pressemødet slettede jeg alle sociale medier på min mobil

Maria Sharapova, tennisspiller

Det er den 30. september 2016. Maria Sharapova har været væk fra tennis siden den 12. marts, efter at hun blev testet positiv for det forbudte stof meldonium under Australian Open den 26. januar.

Maria Sharapovas dopingdom

  • 7. marts 2016 indkalder Maria Sharapova til pressemøde og fortæller, at hun er testet positiv for brug af meldonium
  • 6. juni 2016 (meldes ud den 8. juni) straffes hun med to års udelukkelse af det internationale tennisforbund, ITF. Sharapova appellerer afgørelsen
  • 30. september 2016 (meldes ud den 4. oktober) nedsætter den internationale sportsdomstol, CAS, karantænen til et år og tre måneder. Hun kan dermed spille igen fra den 26. april 2017

I juni lød kendelsen fra det internationale tennisforbund, ITF, på to års udelukkelse, men den internationale sportsdomstol, CAS, har nu behandlet hendes appel og nedsat straffen.

- Da jeg læste rapporten, var det et stort klap på skulderen, at en neutral instans (CAS, red.) i et klokkeklart sprog havde formuleret, at de ikke var enige i ITF's dom, siger Maria Sharapova i dokumentaren med originaltitlen 'The Point'.

- At jeg ikke havde haft til hensigt at bruge præstationsfremmende midler. Jeg havde ikke holdt min brug af meldonium skjult og kan ikke kaldes en bevidst dopingmisbruger. De ord er ikke til at tage fejl af.

Tager det fulde ansvar

Sharapovas positive dopingtest blev offentligt kendt den 7. marts samme år.

Hun kom ind i lokalet med et stykke papir i sin venstre hånd, som hun foldede ud på pulten foran hende.

- Hej, alle sammen. Tak, fordi I kunne komme med så kort varsel, var hendes første ord.

Hun rettede på mikrofonen, så alle uden besvær kunne høre hendes udtalelse.

Fakta om medicinen, der fældede Maria Sharapova

  • Meldonium bruges til at behandle manglende blodgennemstrømning til forskellige dele af kroppen
  • Præparatet produceres i Letland og er tilgængeligt i de baltiske lande og Rusland
  • Det internationale antidopingagentur (WADA) har fra 1. januar 2016 gjort meldonium ulovligt, da man har fundet det beviseligt, at præparatet kan sende større mængder ilt ud til musklerne. WADA's strafferamme for dopingsnyd er fire år
  • Over 100 atleter på verdensplan er testet positive for brug af meldonium i 2016

Kilder: WADA, The Guardian, New York Times og Ritzau.

- Jeg kan fortælle jer, at jeg for nogle dage siden modtog et brev fra ITF (den 2. marts 2016, red.). Jeg var blevet testet positiv for et forbudt stof under Australian Open. Det er sandt, og jeg påtager mig det fulde ansvar.

- Det er vigtigt, I forstår, at i 10 år har den medicin ikke været på WADA's (det internationale dopingagentur, red.) liste over forbudte stoffer, og jeg har indtaget medicinen lovligt gennem de sidste 10 år. Men den 1. januar er reglerne blevet ændret, og meldonium er nu på listen over forbudte stoffer. Det vidste jeg ikke.

Jeg er ret sikker på, at Maria ikke vidste, det var på listen

Martina Navratilova, tidligere tennisspiller

Hvis hun er blevet testet positiv for et forbudt stof, bør det også have visse konsekvenser

Novak Djokovic, tennisspiller

Hun viste stort mod ved at indrømme, hvad hun havde gjort ved at glemme at undersøge, hvad der stod på den liste

Serena Williams, tennisspiller

Kort før pressekonferencen blev der spekuleret kraftigt i, at den 28-årige russer ville meddele, at hun havde besluttet sig for at gå på tennispension efter en karriere plaget af flere skader.

- Hvis jeg nogensinde skulle bekendtgøre min tilbagetræden, ville det ikke blive på et hotel i centrum af Los Angeles med et ret grimt gulvtæppe, sagde hun.

Slettede alle sociale medier

Maria Sharapova filmede sig selv om morgenen på dagen, hvor hun skulle give offentligheden besked. Hun var sikker på, at hendes ærlighed ville få hende igennem det.

- Jeg vågnede om morgenen og havde det, som om jeg skulle ud og spille kamp. Jeg skulle ud og kæmpe. Det er hårdt at skulle stille sig op og sige, at man har klokket i det.

Hvordan havnede meldonium i Sharapovas krop?

- Jeg fik ordineret den her medicin af min læge som middel mod flere lidelser, jeg havde i 2006. Jeg var ofte syg, jeg fik influenza og med få måneders mellemrum var min hjerterytme uregelmæssig, siger Maria Sharapova i 'SportsDok: Sharapova - med egne ord'.

- Lige efter pressemødet slettede jeg alle sociale medier på min mobil. Det var for at beskytte mig selv og for ikke at miste forstanden. For at beskytte mig selv mod, hvad andre mente om mig.

Sharapova havde ellers ikke været en person, der tænkte over, hvad andre mente om hende, eller havde haft behov for at blive elsket af alle. Hun ville - med egne ord - bare gerne være respekteret.

- Men så sker der sådan noget, og når man går på gaden... "Ved de det? Hvad tænker de?" Jeg kunne slet ikke rumme det, og det fik mig til at føle mig så lille. Jeg er en 188 cm høj kvinde, der for det meste føler sig ret selvsikker i det, jeg foretager mig, så det var meget ubehageligt at føle sig så lille.

Skuffet over ITF

Der var mange, hun kunne give skylden, indrømmer hun i dokumentaren. Deriblandt sig selv. Hun havde ikke sikret sig, at hendes manager, Max Eisenbud, der i 2013 overtog ansvaret fra Sharapovas læge, havde tjekket WADA's liste.

Jeg vil tilbage på grund af alle dem, der har omgivet mig i den her tid, mit team

Maria Sharapova, tennisspiller

Men nu handlede det om at få styr på situationen, og fyringer ville ifølge Maria Sharapova ikke hjælpe på noget. Inderst inde var det tennisforbundet, hun var mest skuffet over.

- I slutningen af 2015 modtog spillerne flere e-mails. Meldonium var på ingen måde nævnt i nogen af overskrifterne. Det var ret skuffende, når man så, hvad andre forbund havde gjort for at advare deres sportsfolk. Hvis jeg var blevet advaret, da jeg fik den e-mail i januar, havde jeg i det mindste vidst, hvad meldonium var.

- ITF vidste, at der var over 20 spillere i 2015, der testede positiv for meldonium, og at nogle af de prøver var mine. Det er et ret højt antal. Når de nu havde de tal, er det temmelig rystende, at de ikke henvendte sig direkte til en.

Kontroversielle wildcards

Tonen i telefonsamtalen er blevet mere seriøs. Sharapova lægger ikke skjul på, at hun havde håbet på 12 måneders udelukkelse.

Under sin dopingkarantæne brugte Maria Sharapova boksetræning til at øge sin koncentrationsevne.

Fra sengen må hun derfor se 2017-udgaven af Grand Slam-turneringen Australian Open, men med udsigt til comeback på tennisbanen ved Porsche Tennis Grand Prix i Stuttgart.

- Det har været hårdt, berigende og udfordrende. Alle de her blandede følelser. Jeg vil tilbage på grund af alle dem, der har omgivet mig i den her tid, mit team, min træner, mine forældre og mine venner, siger Maria Sharapova i 'SportsDok: Sharapova - med egne ord'.

- Og jeg tror, at jeg inderst inde har den her stærke følelse af, at jeg giver dem noget tilbage, når de ser, at jeg får min karriere tilbage. Jeg gør det for deres skyld. Måske mest for deres skyld. Det er sådan, jeg føler, og det er dem, der har fået mig til at føle sådan. De vil have mig på banen igen.

Det har været interessant at stå på sidelinjen uden at have noget at sige

Maria Sharapova, tennisspiller

Sharapovas wildcard til grusturneringen i Tyskland deler dog vandene på WTA Touren, fordi turneringen begynder, før hendes dopingkarantæne udløber. Blandt de kritiske røster er danske Caroline Wozniacki.

- Jeg synes, at det er respektløst over for de andre spillere og WTA, siger Wozniacki under BNP Paribas Open i Indian Wells den 12. marts.

Wozniacki kommenterer på Sharapova-wildcard

- Jeg synes, det er meget problematisk at tillade - uanset hvem det er - en spiller, der stadig har forbud mod at deltage i en turnering, at spille den uge, lyder det videre fra danskeren, der også mener, at Sharapova burde spille sig ind i turneringer gennem kvalifikationsrunder i stedet for at blive tildelt wildcards.

Kritikken går ikke ubemærket hen i Sharapova-lejren. Russerens manager kalder Wozniacki for en 'journeyman'. Et udtryk, der bruges om spillere, der rejser Jorden rundt gang på gang uden rigtig at vinde noget.

Vil de elske eller hade mig, respektere eller ikke respektere mig?

Maria Sharapova, tennisspiller

Maria Sharapova, der også har fået wildcards til turneringer i Rom og Madrid, vælger en mere diplomatisk tone i dokumentaren.

- Det har været interessant at stå på sidelinjen uden at have noget at sige. Det er ikke nogen nem situation. Jeg har fokus på den første kamp og kampen efter.

- Om det fører mig til Paris (French Open, red.) eller til London (Wimbledon, red.), ved jeg ikke, men det håber jeg. Jeg mener virkelig, at jeg fortjener at være der og spille med, siger hun.

Nægtet adgang til French Open

Den 26. april 2017 får Maria Sharapova comeback.

- Jeg ved ikke, hvor mange mennesker, der vil se mig spille den dag. Vil de elske eller hade mig, respektere eller ikke respektere mig? De er nysgerrige, og det er jeg også, siger Sharapova.

Hun besejrer italienske Roberta Vinci i første runde og når helt frem til semifinalerne i Stuttgart, inden hun taber til franske Kristina Mladenovic.

Maria Sharapova vandt sin første kamp efter sin 15 måneder lange dopingkarantæne med 7-5, 6-3 over Roberta Vinci. Video: Ronni Burkal Nielsen

Maria Sharapova får ikke lov til at deltage i French Open samme år, og en skade tvinger hende til at trække sig fra Wimbledon.

Siden er 2017 blevet til 2018, og næste turnering for Sharapova er i Indian Wells, Californien, som TV 2 SPORT sender fra den 7.-18. marts.