Det er stadig lidt surrealistisk, siger Wozniacki om stor milepæl

Caroline Wozniacki er en af de få kvinder i tennishistorien, som har formået at præstere på topplan i over et årti.

Margaret Court. Monica Seles. Venus Williams.

Alle tre har hver vundet minimum syv Grand Slam-titler og 49 WTA-titler i løbet af deres lange, glorværdige karriere.

Til gengæld har Caroline Wozniacki opnået noget, som de tre legender ikke har. Stabilitet på topplan har betydet, at hun igen i år vandt minimum én turnering. Det bringer hendes stime op på 11 år i træk. Kun fem spillere har gjort det bedre, siden de professionelle blev indlemmet i de store turneringer i 1968. Den såkaldte Open Era.

Disse kvinder har flest år i træk vundet minimum én singletitel:

  1. Martina Navratilova, 1974-94 (21 år i træk)
  2. Chris Evert, 1971-88 (18 år i træk)
  3. Steffi Graf, 1986-99 (14 år i træk)
  4. Evonne Goolagong, 1968-80 og Maria Sharapova, 2003-15 (13 år i træk)
  5. Caroline Wozniacki, 2008-18 og Serena Williams, 2007-17 (11 år i træk)

Statistikken gælder fra 1968, hvor de professionelle fik lov til at deltage i de største turneringer. Derfor er Billie Jean King ikke med i toppen, selvom hun vandt en turnering 16 år i træk fra 1960-75.

- Det er rigtig få, der har formået at vinde titler 11 år i træk, så derfor er det noget, som betyder rigtig meget for mig personligt.

- Det betyder, at jeg hvert år har gjort noget, som er specielt. Der er mange på Touren, som endnu ikke har opnået at vinde en titel, så for mig at kunne gøre det 11 år i træk er virkelig noget, jeg er meget stolt af, siger hun til TV 2 SPORT.

Wozniacki satte sidste år ord på, hvordan det føltes, da hun havde vundet en turnering for tiende år i træk. Her fortalte hun, at det var en stime, hun selv fulgte nøje.

- Den statistik er lidt sjov, synes jeg. Der er mange andre statistikker, jeg intet ved om og aldrig har fulgt med i, men det her er en af de statistikker, jeg synes, der er sjov at have med, siger Wozniacki, som tror, at stabiliteten er en blanding af hård træning, vilje og lidt held.

Det er stadig lidt surrealistisk, at jeg er nået helt derop

Caroline Wozniacki

Motivationen er lige så stor

Det er dog ikke altid, de tre ting har kunne holde hende på toppen. Undervejs i danskerens karriere har der været formdyk.

Et af de mere alvorlige var i 2016, da hun også på grund af skader dumpede ned som nummer 74. Den laveste placering siden 2007.

I år har der været også været et formdyk. Ganske vist et mindre et af slagsen. Det begyndte efter hendes sejr i græsturneringen Eastbourne i juni.

En lettet Wozniacki slår niendeseedede Svetlana Kuznetsova ud af US Open i anden runde. Sejren kommer få dage efter, at Wozniacki er rykket ned som nummer 74 i verden.
En lettet Wozniacki slår niendeseedede Svetlana Kuznetsova ud af US Open i anden runde. Sejren kommer få dage efter, at Wozniacki er rykket ned som nummer 74 i verden. Foto: KENA BETANCUR / Scanpix Denmark

Efter anden runde var det slut i årets tredje Grand Slam-turnering, Wimbledon. Det samme i de efterfølgende fire turneringer Rogers Cup, Cincinnati Open, US Open og Pan Pacific Open.

I sådan nogle tidspunkter forsøger hun at fokusere på, om enkelte ting fungerer fra turnering til turnering.

- For mig handler det ofte bare om det tidspunkt, jeg er i nu, og hvad jeg vil opnå i næste turnering. Spiller jeg godt? Spiller jeg mindre godt? Føler jeg, det kører? Der sker så mange ting, så det handler for mig om hele tiden at have en målsætning.

- Om det så er, at jeg har trænet på nogle ting, som jeg gerne vil forbedre, for at jeg om en måneds tid kan spille bedre, eller om jeg spiller rigtig godt og vil blive ved på den her måde. Der er mange ting, der spiller ind.

Meget karakteristisk for Wozniackis karriere reagerede hun i begyndelsen af oktober på den bedst mulige måde efter nedadgående resultater. Med en titel.

Kvindesinglespillere med flest vundne præmiepenge i historien

  1. Serena Williams - 88.233.301 dollars
  2. Venus Williams - 40.931.048 dollars
  3. Maria Sharapova - 38.342.119 dollars
  4. Caroline Wozniacki - 30.973.173 dollars
  5. Victoria Azarenka - 29.257.979 dollars

Det var vel at mærke i den prestigefyldte WTA-turnering China Open. Titlen markerede ikke blot, at Wozniacki havde fundet topformen. Det var også en milepæl. Den 30. turneringssejr i karrieren.

- Det er stadig lidt surrealistisk, at jeg er nået helt derop. Det føles fantastisk. Jeg ved ikke, om det nogensinde var en målsætning, men nu når man var ved 29, var det fedt, at man så kunne runde 30.

Selvom det efterhånden er 13 år siden, hun fik debut på Touren i Cincinnati, er motivationen til hver eneste turnering og kamp ikke blevet mindre gennem årene, fortalte hun sidste år.

- Der er selvfølgelig nogle kampe, der gør mere ondt eller glæder mere end andre, men ellers så spillede jeg ikke mere, hvis det ikke betød det samme for mig.

- Som sportsmenneske kommer man ud til hver turnering og vil gerne vinde den. Jeg hader at tabe, så jeg tror først, når jeg er færdig med min karriere og kan se tilbage, at jeg sikkert kan nyde mine resultater og være stolt af det, jeg har opnået. Men indtil da, så tror jeg hele tiden, man er på og vil opnå mere og mere.

Kigger sjældent langt frem

Hendes stabilitet i turneringssejre har dog ikke altid været nok i forhold til presset udefra. Trods sine 67 uger som nummer ét på verdensranglisten har Wozniacki måtte lægge øre til, hvornår hun vandt den Grand Slam.

Den vandt hun i januar i Australien. Dermed kan OL i Tokyo i 2020 umiddelbart lyde som det næste store mål. Wozniacki har allerede meddelt, at hun spiller i 2019, men hun vil ikke give nogen garantier så langt frem.

- Der er så mange ting, der skal ske, så det giver faktisk ikke mening at kigge for langt frem. For de ting, man tror, kommer til at ske, sker sjældent. Så det handler bare om at fokusere på her og nu.

Betyder det så også, at du er god til at være i nuet?

- Ja, det tror jeg. Det er helt sikkert en af de ting, jeg er forholdsvis god til. For mig og det liv jeg kører, så tror jeg, det er vigtigt at være i nuet. Fordi der sker en million ting hele tiden. Hvis man tænker på de ting, der sker om en måned eller om to uger, så tror jeg, man kan blive ret stresset.

Det næste Wozniacki skal tænke på er sæsonfinalen i Singapore, hvor familien, venner og veninder vil være til stede. Her hun et godt minde fra sidste år, hvor hun vandt den hidtil største turneringssejr i karrieren. Nu kun overgået af hendes første Grand Slam-titel.

- Jeg kan godt lide at være på banen i Singapore. Det er selvfølgelig nogle fantastisk gode modstandere, jeg kommer til at spille imod. Men jeg ser frem til at komme tilbage til den bane, hvor jeg fik min største titel til dato. Det er fedt, at man kan slutte året af på sådan en positiv og god måde.

Udover Caroline Wozniacki er Angelique Kerber, Naomi Osaka, Petra Kvitova, Sloane Stephens, Elina Svitolina, Karolina Pliskova og Kiki Bertens kvalificeret til sæsonfinalerne.

Wozniacki er endt i pulje med Kvitova, Svitolina og Pliskova.

Turneringen bliver sendt på TV 2 SPORT fra den 21.- 28. oktober.