Her er alt du skal vide om Wozniackis kroniske sygdom

Caroline Wozniacki fortalte torsdag aften, at hun lider af sygdommen leddegigt.

Caroline Wozniacki sad roligt ved pressemødet efter sit exit fra sæsonfinalen og evaluerede sæsonen i sin helhed. Hun var glad, stolt over sin grand slam, men understregede også, at det havde været et hårdt år.

En journalist undrede sig, og spurgte hvad der havde gjort året hårdt.

- For at være ærlig..., begyndte Wozniacki, og de næste minutter fortalte hun om, hvordan hun havde opdaget, at hun led af den kroniske sygdom leddegigt. Om hvordan hun først troede, at det var en forkølelse, at hun en dag ikke kunne løfte armene over hovedet og frem til nu, hvor hun altså kunne fortælle, at hun har 'reumatoid artritis'.

På Gigtforeningens hjemmeside står der blandt andet følgende om leddegigt:

De led, der angribes, vil typisk være hævede og gøre ondt. Du vil måske også føle dig mere træt, evt. få feber og tabe i vægt, og det kan være svært at komme i gang om morgenen pga. stivhed i kroppen.

Selvom leddegigt kan være en alvorlig sygdom, som kan nedsætte kroppens bevægelighed, er der i dag ofte mulighed for at behandle sygdommen effektivt, og du kan også selv gøre meget for at bevare et godt og aktivt liv.

Kilde: Gigtforeningen

Men hvad er det egentlig for en sygdom, der har ramt Danmarks bedste kvindelige tennisspiller? 

Det har TV 2 SPORT spurgt ledende overlæge på Diagnostisk Center i Silkeborg, Ulrich Fredberg om. Han har speciallægeanerkendelse i reumatologi (muskel-, led- og bindevævssygdomme).

Hvad er det for en sygdom, hun har fået?

- Leddegigt er en generel sygdom, der angriber leddene, og som er relativt hyppig. 1 ud af 100-200 danskere har sygdommen. Det er en sygdom, der har været store forbedringer på inden for de seneste år. Det er en sygdom, der kun giver ganske få symptomer, og hvor man kan have et ganske almindeligt liv.

Hvordan får man denne her sygdom?

- Man ved ikke, hvordan man får denne her sygdom. Der er en vis form for arvelighed i den, og at der er en øget risiko, hvis man ryger. Men i det store hele ved man ikke, hvad der udløser det.

Er det en kronisk sygdom?

- Det er det. I bedste tilfælde kan man behandle den sådan, at man ikke er generet af den, men man kan ikke få den til at forsvinde.

Hvad kan konsekvenserne af sygdommen være?

- Hvis man stiller diagnosen hurtigt og kommer i gang med behandlingen hurtigt, kan man faktisk leve et helt normalt liv uden at have nogle nævneværdige symptomer fra sygdommen. Men i nogle tilfælde bliver sygdommen mere aggressiv, og så kan man få ledødelæggelser og invaliderende smerter og funktionsnedsættelser.

- For 30-40 år siden endte leddegigtpatienter i kørestol. Det sker ikke mere. De fleste har et fuldstændig normalt liv og går til kontrol og behandling. Man har en væsentlig bedre prognose, end man havde tidligere.

Kan Wozniacki fortsætte med at spille tennis, når hun har fået konstateret denne her sygdom?

- Ja, det kan hun godt, hvis det lykkes at behandle sygdommen, så hun er symptomfri. Men nu er det jo sådan, at elitesportsudøvere har brug for de mindste marginaler, så hvis hun har noget, der handicapper hende nogle ganske få procent, kan det jo godt være, at hun synes, at det vil være uacceptabelt.

- Vi har haft andre elitesportsfolk, der har haft leddegigt og klaret sig glimrende, men vi har også haft folk, der har måtte stoppe karrieren blandt andet den tidligere fodboldspiller Andreas Laudrup, siger Ulrich Fredberg til TV 2 SPORT.