Karrierens største triumf overskyggede alt i Wozniackis 'bedste år'

16x9
Caroline Wozniacki vandt Australian Open i januar efter en finalesejr over Simona Halep fra Rumænien. Foto: Issei Kato / Ritzau Scanpix

Caroline Wozniacki har spillet sin sidste kamp i 2018, og danskeren kan se tilbage på et år, hvor hun blandt andet vandt karrierens første Grand Slam.

2018 er et år, som Caroline Wozniacki aldrig vil glemme. 

Det er et år, hvor hun i januar vandt Australian Open og dermed kunne kalde sig Grand Slam-vinder for første gang i karrieren. Men det har også været et år, der har budt på lange skadespauser og resultatmæssige kriser for den danske tennisstjerne.

Torsdag spillede Caroline Wozniacki sæsonens sidste kamp, da hun tabte den sidste gruppekamp ved sæsonfinalen i Singapore mod ukrainske Elina Svitolina og dermed missede semifinalen og muligheden for at genvinde den prestigefyldte titel. 

Det har været et fantastisk år. Jeg vandt min første Grand Slam

Caroline Wozniacki

Den 28-årige dansker kan derfor holde ferie og samtidig se tilbage på en særdeles mindeværdig sæson, der udover Australian Open også bød på sejre i Eastbourne og China Open. 

 - Det har været et fantastisk år. Jeg vandt min første Grand Slam, og jeg vandt i Eastbourne og Beijing. Jeg kan være stolt af den måde, jeg har håndteret modgang og andre ting i år, sagde Caroline Wozniacki på pressemødet efter torsdagens nederlag.

Herunder kan du genopleve Wozniackis sæson - lige fra Australian Open, til et hadefuldt publikum i Miami, til karrierens titel nummer 30 i Kina. 

Drømmen, der blev indfriet i årets første måned

Allerede fra årets begyndelse var øjnene og opmærksomheden rettet mod danske Caroline Wozniacki, efter hun i 2017-sæsonen lukkede og slukkede med at vinde sæsonfinalen i Singapore, der på daværende tidspunkt var karrierens største titel.

Den bedrift skulle blive overgået på Rod Laver Arena få måneder senere.

Sæsonen blev - som den også var blevet de seneste tre år forinden – åbnet i New Zealand, hvor hun var topseedet ved ASB Classic i Auckland. Danskeren trampede over sine første modstandere, og til trods for, at udfordringerne løbende blev større, kunne de ikke forhindre hende i nå finalen i årets første turnering.

Caroline Wozniacki taber finale i Auckland til Julia Görges

Og selvom det blev til et nederlag i to sæt mod den tyske servekanon Julia Görges, så havde Wozniacki vist, at formen var tæt på at være der, hvor den skulle være før årets første Grand Slam, Australian Open.

Men trods den fordelagtige lodtrækning var danskerens australske togt ikke uden problemer. Allerede i anden runde var Caroline Wozniacki tæt på et særdeles overraskende exit, da hun mod verdens nummer 119, Jana Fett, var nede med 1-5 og to matchbolde imod sig i tredje og afgørende sæt.

På mirakuløs vis blev nederlaget afværget, og herfra så den finaleseedede dansker sig ikke tilbage. Kiki Bertens, Magdalena Rybarikova, Carla Suarez Navarro og Elise Mertens blev alle fejet af vejen. Wozniacki var klar til karrierens tredje Grand Slam-finale.

Verdensetteren Simona Halep stod på den anden side af nettet. Knap 15.000 mennesker havde sat sig til rette på Rod Laver Arena, hvor de skulle blive vidner til et tennisdrama af de helt store. Kampen bølgede frem og tilbage, men efter 2 timer og 53 minutter kunne danske Caroline Wozniacki endelig kaste ketcheren i vejret.

Caroline Wozniacki skulle bruge 2 timer og 53 minutter på at besejre rumænske Simona Halep i finalen ved Australian Open.
Caroline Wozniacki skulle bruge 2 timer og 53 minutter på at besejre rumænske Simona Halep i finalen ved Australian Open. Foto: William West / Ritzau Scanpix

- Jeg har drømt om det her øjeblik i så mange år. At være her nu er en drøm, der går i opfyldelse. Min stemme rystede, og jeg begyndte at græde. Det er en følelsesladet dag, sagde Caroline Wozniacki i sin tale umiddelbart efter at have vundet Australian Open.

Udover Daphne Akhurst-trofæet kunne Caroline Wozniacki også glæde sig over at være nummer ét på verdensranglisten for første gang siden januar 2012.

Caroline Wozniacki hyldes for sin sejr i Australian Open.

Nedturen i kølvandet på den australske triumf

Det var ikke meget tid, Caroline Wozniacki fik til at nyde titlen som Grand Slam-vinder. Allerede i den efterfølgende uge var hun på deltagerlisten til WTA-turneringen i Skt. Petersborg.

Men turneringen i Rusland blev en kort fornøjelse, da hjemmebanefavoritten Daria Kasatkina blev endestationen i kvartfinalen – og det skulle ikke blive første gang i løbet af foråret, at danskerens vinkede tidligt farvel til alverdens turneringer.

Kun afbrudt af en semifinaleplads i Qatar blev det til tidlige nederlag i store turneringer som Indian Wells og Miami Open, hvor hun året forinden ellers var nået langt.

I Miami blev oplevelsen ekstra ærgerlig, da Wozniacki i kampen mod den puertoricanske OL-guldvinder Monica Puig havde publikum så meget på nakken, at hun efter kampen følte sig nødsaget til at adressere det.

- Én ting er, at man enten har publikum med eller imod sig, men det er noget andet, hvis de opfører sig usportsligt og ønsker, at ens forældre skal dø. Det er ikke så fedt, sagde en tydeligt påvirket Wozniacki.

Heller ikke i løbet af forårets turneringer på grus fandt Caroline Wozniacki melodien, hvor en kvartfinale i Rom og fjerde runde i French Open var de mest bemærkelsesværdige resultater.

Til gengæld kunne Wozniacki glæde sig over hele nationens opmærksomhed, da hun for en stund vendte hjem til Danmark i forbindelse med en showkamp mod stjernespilleren Venus Williams foran 12.500 tilskuere i Parken.

Caroline Wozniacki slog Venus Williams foran 12.500 mennesker i PARKEN.

I samme omgang lagde hun også vejen forbi Københavns Rådhus, hvor hun blev hyldet for Grand Slam-sejren i Australien.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg fik vundet den kamp

Efter et resultatfattigt forår valgte Caroline Wozniacki at holde en turneringspause på næsten en måned, hvor hun kunne lade op til sommerens græssæson, der for danskerens vedkommende kun bestod af to turneringer.

Wozniacki kom på græs i slutningen af juni, hvor hun var topseedet til Eastbourne Open, der betragtes som en særdeles prestigefyldt optaktsturnering til årets tredje Grand Slam, Wimbledon.

Allerede fra første kamp var det tydeligt, at den lange pause havde gavnet Caroline Wozniacki. I de indledende runder blev stærke græsspillere som Johanna Konta og Asleigh Barty slået, og i semifinalen var det tyske Angelique Kerber, der ventede.

Jeg ved ikke, hvordan jeg fik vundet den kamp

Caroline Wozniacki

Tyskeren viste sig fra sin allerbedste side og vandt sikkert første sæt med 6-2 og fortsatte niveauet ind i andet sæt, hvor hun ved stillingen 6-5 havde matchbold. Men Caroline Wozniacki ville det anderledes.

Danskeren afværgede først Kerbers matchbold, så tog hun sættet, og efter næsten to og en halv times tennis blev finalepladsen sikret. En finaleplads, som Wozniacki ikke havde regnet med.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg fik vundet den kamp. Jeg var lidt heldig på hendes matchbold og fik så brudt hende. Jeg fik en mulighed, og den tog jeg. Og i tiebreaken i andet sæt er jeg også meget heldig. Tredje sæt var meget lige. Generelt var det en meget lige kamp, sagde en finaleklar Wozniacki.

I finalen stod den bare 20-årige Aryna Sabalenka på anden side af nettet, og selvom den unge hviderusser pressede danskeren, så kunne hun ikke forhindre Wozniacki i at vinde karrierens 29. titel og få den perfekte optakt til Wimbledon.

Caroline Wozniacki slår Aryna Sabalenka i to sæt i finalen i Eastbourne Video: TV 2 SPORT

Skader, frustrationer over far og den hemmelige sygdom

Titlen i Eastbourne øgede forhåbningerne om, at Caroline Wozniacki for første gang i karrieren kunne nå længere end fjerde runde i den traditionsrige turnering i London.

Danskeren lagde da også flot fra land, da hun uden problemer besejrede amerikanske Varvara Lepchenko i to sikre sæt. Men allerede i anden runde blev drømmen ruineret, da verdens nummer 35, Ekaterina Makarova fra Rusland, viste sig at for stor en mundfuld.

Trods en turneringspause på over en måned fortsatte de skuffende resultater ind i august og den amerikanske hardcourt-sæson. Ved Rogers Cup i Montreal blev det kun til en enkelt kamp – en kamp, der efterfølgende blev husket for danske frustrationer.

Danskeren havde misset tre matchbolde i tredje og afgørende sæt, hvorefter hun i flere omgange kiggede ud på sin far og træner, Piotr Wozniacki, på tilskuerpladserne og sendte frustrerede fagter samme vej. Caroline Wozniacki tabte ikke kun hovedet, men også kampen.

Caroline Wozniacki taber i tre sæt til Aryna Sabalenka. Video: TV 2 SPORT

- Det er mig simpelthen en gåde, og det burde ikke ske for en spiller, der er nummer to i verden og har de meritter, hun har. Hun er trods alt ikke 18-19 år længere. Hun er 28 år og har stået i de her situationer mange gange, lød det fra hendes bror Patrik Wozniacki, der kommenterede kampen.

I den efterfølgende turnering i Cincinnati trak Wozniacki sig i den første kamp med en skulderskade, og selvom hun blev klar til årets sidste Grand Slam, US Open, måtte den danske tennisstjerne allerede se sig slået i anden runde.

Turen gik herefter til Japan og Kina, hvor det igen blev til to tidlige nederlag. Men der skulle senere vise sig at være en god grund til de tidlige nederlag, skaden i Cincinnati og måske også frustrationerne i Montreal.

Ved sæsonfinalen i Singapore fortalte Caroline Wozniacki på et pressemøde, at hun efter Wimbledon havde haft det skidt i en længere periode. I september opsøgte hun en læge, hvor danskeren fik konstateret sygdommen leddegigt. Det er en immunforsvarssygdom, hvor kroppen angriber sig selv.

To kampe vindes – og sjælden milepæl opnås

Trods sygdommen havde Caroline Wozniacki alligevel en enkelt stor præstation tilbage i ærmet, da kalenderen nåede ind i oktober.

I tre måneder – siden triumfen i Eastbourne – havde den 28-årige dansker ikke vundet to kampe i træk, men det blev der lavet om på, da hun besejrede Belinda Bencic og Petra Martic i de to første kampe ved China Open, der rangerer som en af de største turneringer på WTA-touren.

Endnu mere bemærkelsesværdigt var det, at danskeren ikke afgav et eneste sæt mod Bencic og Martic – og sådan fortsatte det i de efterfølgende kampe mod Anett Kontaveit, Katerina Siniakova og hjemmebanehåbet Qiang Wang i semifinalen.

I finalen fortsatte Caroline Wozniacki det overbevisende spil, hvor hun på en halvanden time besejrede lettiske Anastasia Sevastova i to sæt. Danskeren havde ikke bare vundet China Open, hun havde vundet karrierens titel nummer 30.

Uden problemer vandt Caroline Wozniacki finalen i WTA-turneringen i Beijing, da hun slog en chanceløs Anastasija Sevastova. Video: TV 2 SPORT

- Titel nummer 30. Det er stadig lidt surrealistisk, at jeg er nået helt derop. Det føles fantastisk. Jeg ved ikke, om det nogensinde var en målsætning, men nu hvor man var ved 29, var det fedt, at man så kunne runde de 30, sagde danskeren.

I Kina kvalificerede Caroline Wozniacki sig også endegyldigt til sæsonfinalen i Singapore, der er årets sidste store turnering med deltagelse af kun otte spillere. Og selvom det kun blev til en enkelt sejr og et exit i gruppespillet, så forhindrede det ikke Wozniacki i at se tilbage på en mindeværdig sæson, der for altid kommer til at stå klart i erindringen.

Caroline Wozniacki tabte den sidste gruppekamp ved sæsonfinalen og er nu færdig i turneringen.
Caroline Wozniacki tabte den sidste gruppekamp ved sæsonfinalen og er nu færdig i turneringen. Foto: Vincent Thian / Ritzau Scanpix

- Jeg vandt min første Grand Slam, og det er noget, jeg har kæmpet for i mange år, og jeg kom tilbage som nummer et i verden, hvilket jeg også har kæmpet for i lang tid. 

- At komme tilbage dertil er så hårdt, og det er en lang vej. Jeg er meget stolt af, at jeg var i stand til at kunne gøre det igen, så jeg vil sige, at det her har været mit bedste år.