Leth kan leve med snusk i kanterne: Det er lige som livet

16x9

Livet og gode historier handler næsten altid om de gode og de onde, og der skal være plads til både det pæne og det mindre pæne - så længe nogen holder øje med, hvad der foregår.

Det mener TV 2 Sportens cykelkommentator Jørgen Leth oven på dagens anholdelse af Tour-rytteren Remy di Gregorio, der angiveligt har købt doping for cirka et år siden og nu er ude af Tour de France.

"Jeg kan godt leve med, at cykelsporten er lidt snusket i kanterne, så længe der er nogen, der holder øje med dem, der laver noget ulovligt. Det er lige som livet. Der er nogen, der tager sig af det med orden og kontrol, for vi kan jo ikke allesammen opføre os lige pænt hele tiden," siger Jørgen Leth.

Gode metoder men irriterende timing
Den garvede cykel-entusiast er tilfreds med, at kontrollanterne kommer ud i cykelsportens snuskede afkroge.

"Man må beundre de metoder, som de bruger til at jagte og afsløre dopingsnyderne. Det er jo imponerende, at de kan afsløre det. Og det vil virke som en afskrækning, at de nu har annoceret, at de går til den og holder øje med snyderne. Og det skal selvfølgelig ikke holdes hemmeligt, men jeg synes bare, at de går lidt for meget efter forsiderne, og timingen er for dramatisk," siger han og kritiserer politiets timing.

"Det er en gammel sag, så hvorfor kommer arrestationen først nu? Samtalerne er aflyttet for et år siden, og så kommer anholdelsen i dag. Det taler jo for sig selv."

"Det ligner et mønster, som jeg har set år efter år. Det sker altid på den første hviledag i Touren, og det er et irriterende mønster, hvor de vælger den dag, hvor pressen står sulte og er klar til at kaste sig over historien. Jeg synes, det er for udspekuleret," siger han.

Får ingen bølgevirkninger
Jørgen Leth, der i år dækker sit 30. Tour de France, vurderer dog, at denne doping-sag er lille og ubetydelig i forhold til den sag, der køres på landevejen de kommende uger. Han tror nemlig, at Touren ruller videre uden de store udsving på grund af dagens ransagning og anholdelse.

"Det er en lille sag om en lille rytter. Det kommer ikke til at få nogen bølgevirknigner i løbet, tror jeg. Der kommer nu et almindeligt hysteri, og så er det hurtigt overstået. I morgen kører vi videre, og så er det glemt, tror jeg."

  • Kommentator, TV 2 Sporten
  • Bedste Tour de France-minde:
    ”Riis i den gule trøje, der kigger på de andre i den lille gruppe af de stærkeste på Hautacam, idet han lader sig glide ned bag gruppen, og så på den store klinge angriber bagfra for fuld hammer.”