Guide: Alt om slaget på Tourmalet

16x9
Gad vide, hvem der ler sidst efter Tourmalet? Foto: Scanpix

Forventningens glæde er ofte den største, men med tanke på, hvad dette års Tour de France har givet os indtil videre, så vil 17. etape 2010 med garanti indskrive sig i historiebøgerne som én af de mest dramatiske.

Tour-feltet rammer Tourmalet med to kamphaner, der er klar til kamp. Andy Schleck og Alberto Contador er begge i topform, og det bliver formentlig et slag direkte mellem de to, der vil afgøre, hvem der vinder etapen.

Andy Schleck lægger ikke skjul på, at han vil angribe på Tourmalet, og han beviste på Port de Bales, at han stadig har antrittet til at sætte Contador. Men spanieren vil gøre alt for at følge med, og hvis han blot kan minimere tidstabet til under et minut, vil han stadig være favorit til den samlede sejr i Paris.

Fakta om Tourmalet:
Col du Tourmalet er det bjerg, der er benyttet flest gange i Tour de France, men aldrig før har målstregen været placeret på toppen. Opstigningen begynder i 710 meters højde og slutter først i 2115 meter. Turen fra bund til top er 18,6 kilometer, og den stiger i gennemsnit med 7,5 procent. Det placerer bjerget udenfor kategori.

Rolf Sørensens vurdering:
Den her etape er et guddommeligt scenarie for cykelsporten. Det er toppen af klassementet, der skal sættes her. Tourmalet er en frygtindgydende stigning, og når du kommer over 2000 meter, så er det bare modbydelig. I mine øjne er Pyrenæerne lidt hårdere end Alperne. Der kan være uhyggeligt varmt. Bet bliver nok den mest afgørende etape af alle i årets løb, hvor rytterne kan vinde og tabe stort.

Top 10 i klassementet før 17. etape:
1. Alberto Contador 78:29:10
2. Andy Schleck +0:08
3. Samuel Sanchez +2:00
4. Denis Menchov +2:13
5. Jurgen van den Broeck +3:39
6. Robert Gesink +5:01
7. Levi Leipheimer +5:25
8. Joaquin Rodriguez +5:45
9. Alexandre Vinokourov +7:12
10. Ryder Hesjedal +7:51

Du kan se etapeprofil og læse Jørgen Leths både cykelfaglige og kulturelle syn Tourmalet-etapen ved at klikke på det øverste link i boksen. Ved at klikke på de øvrige links, kan du læse forskellige historier fra tour.tv2.dk, der alle omhandler slaget på Tourmalet.

Etapen begynder klokken 12.30 og kan følges fra start til slut i liveopdateringen på tour.tv2.dk og på TV 2. Første Tour de France-studie går i luften klokken 11.00.